Najdi forum

Pozdravljeni,

Septembra 2021 sem padla iz konja in si zlomila obe roki, levo zapestje in desni komolec ( glavica radiusa). V komolec so mi vstavili dva vijaka, ki so mi jih letos junija odstranili zaradi krepitacij.

Sedaj je stanje še slabše ( se hujše krepitacije) – prosim za obrazlago MR izvida in kaj lahko pričakujem.

Klinični podatki: zlom glavice radiusa. Krepitacije in omejena ekstenzija.

MR desnega komolca

Brez izliva intraartikularno.

Impresija glavice radiusa z zmerno neravni hrustancem in korteksom brez večjih defektov.

Brez sprememb v humeroradialnem sklepu. Kolateralna ligamentarna kompleksa ohranjena.

Blago nehomogen signal skupne tetive ekstenzorjev ob narastišču na radialni humeralni epikondil. Ostale prikazane tetive in mišice imajo normalno intenziteto signala.

Skelet ima normalen signal. Brez večjih sprememb v poteku žil in živcev.

Mnenje : Plitva impresija glavice radiusa z blago neravnim sklepnim hrustancem in korteksom. Blag radialni epikondilitis.

 

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Opravičujem se za pozen odgovor. Enostavno nisem uspel priti do časa za odgovarjanje.

Razlog za krepitacije je očiten. Gre za neravno sklepno površino po zlomu. To je še kar pogost zaplet po zlomu glavice radiusa. Pogosto se tudi ob operaciji sklepa ne da povsem rekonstruirati, pretežno zaradi majhnosti fragmentov in impresije (potlačitve) kostnine glavice radiusa.

Lahko poizkusite z najrazličnejšimi razgibavanji in podpornimi terapijami, vendar ne poznam zdravljenje, ki bi vam zanesljivo omililo težave. V tujini v takšnih primerih včasih okvarjeno glavico radiusa nadomestijo s protetičnim vsadkom, vendar v Slo tega posega zaenkrat še nisem videl.

V osnovi gre za razmišljanje po dveh linijah. Poizkusiti s FTH in podpornimi ukrepi (glukozamin, protibolečinske tbl., ev. hialuronska injekcija ali PRP …) doseči izboljšanje (povečanje gibljivosti, zmanjšanje bolečin, zmanjšanje krepitacij). Uspehi tega zdravljenja so, opozarjam, nezanesljivi. V kolikor pa bo stanje še dalje takšno, da z njim ne boste mogli shajati pa obstaja možnost protetike glavice radiusa, vendar je potrebno najti izvajalca v Slo ali v tujini. V primeru težav pri iskanju le-tega, me lahko še kontaktirate.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close