Najdi forum

Pozdravljeni,

zelo lepo bi prosila za mnenje.

Izvid MR pravi:

– tendinoza tetive misice gluteus maksimus

– kronicno spremenjen ligament capitis, lahko stanje po poskodbi

– stanje po poskodbi misice gluteus medius (nizkega gradusa) v podrocju miogendinoznega stika?

Pozdravljeni!

MR preiskava govori o 3 najdbah:

1. Kronično spremenjen ligament capitis femoris – To najdbo težko komentiram. Ligament capitis femoris glavico stegnenice fiksira v kolčnem sklepu. Ne poznam veliko poškodb, kjer bi se ta ligament poškodoval. Ev. kakšen resen zvin kolka, izpah kolka, vendar so tovrstne poškodbe redke. Morda je sprememba samo naključna najdba in ne govori za patologijo.

2. Tendinoza tetive mišice gluteus maksimus

3. Stanje po poškodbi mišice gluteus medius v področju miotendinoznega stika

2. in 3. bi verjetno obravnaval skupaj. Tendinoza govori bolj v smislu kronične spremenjenosti tetive, ki običajno izvira iz prekomerne dalj časa trajajoče obremenitve. Poškodba miotendinoznega stika govori bolj v smislu enkratnega poškodbenega dogodka. Z diagnostiko pa je vseeno včasih težko zanesljivo ločiti med “akutnimi” in “kroničnimi” in gre v tem primeru, možno, za eno stanje.

V kolikor ste utrpeli zvin kolka ali nateg “ritnične” (glutealne) muskulature, so najdbe najverjetneje povezane s tem dogodkom. V kolikor pa gre za dalj časa trajajoče težave, brez predhodne poškodbe, so najdbe najverjetneje povezane s tem.

V vsakem primeru najdbe ne narekujejo kirurškega zdravljenja, temveč kvečemu fizioterapevtsko/kineziološko obravnavo ali pa so nekaj potrpljenja in prilagoditve aktivnosti.

Upam, da uspešno 0krevate. V primeru vprašanj, sem na voljo.

Lp, Klemen Aleš Pilih

New Report

Close