Najdi forum

Prosim za razlago izvida.

Minimalno tekočine intraartikularno. Nakazano konveksen prehod glave na vrat femurja lateralno. Morebitne rupture labruma ni videti, nakazano je degeneriran anterosuperiorni labrum. Sklepni hrustanec kolčnega sklepa je primeren.

Blaga entezopatija tetive gluteus minimus, preostala prikazana narastišča tetiv so primerna. Ishiofemoralni prostor je primerne širine. V poleku nevrovaskularnih struktur brez posebnosti.

MNENJE: Nakazana konveksnost glave na vrat femurja lateralno ter nakazano degeneriran anterosuperiorna ustnica. Blaga entezopatija gluteus minimus.

Spoštovani!

Velik strokovnjak za težave s kolkom žal nisem, vendar omenjeni izvid razumem sledeče:

Konveksiteta glave proti vratu femurja je verjetno rizični faktor za utesnitev tega predela. Utesnitev se pojavi predvsem z acetabularnim labrumom (objemko na sklepni ponvici), ki je v zgornjem-sprednjem delu glede na MR posnetke že nekoliko degenerirana. Ta degeneracija v kombinaciji z anatomsko značilnostjo stegnenice bi lahko vodila do bolečin pri sedenju oz. aktivnostih, ki zahtevajo krčenje v kolku.

Dodatno je videti entezopatija (to pomeni degenerativna spremenjenost tetive) gluteus minimusa, ki je ena izmed obračalk kolka. Težave s to mišico bi se lahko kazale predvsem pri rotacijah v kolku. Pretežno bi težave pričakoval pri zunanji rotaciji.

Več Vam bodo znali pomagati ortopedi, ki se ukvarjajo z minimalno-invazivnim zdravljenjem kolka (npr. dr. Klemen Stražar ali dr. Matevž Kuhta).

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close