MR KOLENO
Spoštovani,
prosim za razlago izvida, ter kako si lahko lajšam bolečino v kolenu (trenutno komaj stopim na nogo, ter težko prepogibam koleno).
Bolečina je nastala ob močnem udarcu v koleno ob asfalt (datum poškodbe 8.8.2023). Stara sem 27 let in kar aktivna športnica.
MR levo koleno:
Meniskusa sta ohranjena in brez znakov poškodb.
Nehomogen signal retropatelarnega sklepnega hrustanca ob distalnem polu lateralne fasete s suspektnimi plitkimi fisurami. Priležno Hoffa maščevje on inferolateralnem polu patele ima blago povišan signal – lahko utesnitev.
Signal ostalih sklepnih hrustancev je letom primeren.
Ligamentarni aparat je ohranjen.
Signal kostnine je normalen.
Stanje po transpoziciji tuberositas tibije.
Mnenje:
Retropatelarna hodropatija gradus 1-2.
Možnost utesnitve Hoffa maščevja ob inferolateralnem polu patele.
Staje po transpozicicji tuberositas tibije.
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav,
Manja
Spoštovani,
v izvidu navajajo nehomogen signal iz sklepnega hrustanca spodnjega zunanjega dela pogačice, s povrhnimi pokami (lahko posledica poškodbe ali pa seštevka manjših obremenitev v daljšem časovnem obdobju), oteklino spodnjega zunanjega dela podpogačične maščobne blazinice (lahko posledica poškodbe ali pa dlje časa delujočega pritiska, kot so navedli v izvidu) ter stanje po premaknitvi grče golenice.
Priporočam prejetje kombinirane injekcije plazme bogate s trombociti in hialuronske kisline, po preteku 4 tednov od prejetja injekcije, izvedbo meritev moči stegenskih mišic in nato odpravo verjetnih pomanjklivosti. Posebno pozornost priporočam posvetiti okrepitvi notranje glave štiriglave stegenske mišice.
Pozdravljeni,
prosim za razlago izvida.
MR DESNEGA KOLENA:
Brez izliva.
Nakazan droben fokus edema subhondralne kostnine medialnega kondila stegnenice. Morebitne poškodbe sklepnega hrustanca v tem oz. v ostalih delih sklepa ne vidim. Manjši izliv v proksimalnem tibiofibularnem sklepu.
Križna ligamenta, kolateralna ligamenta in meniskusa ne kažejo znakov za poškodbo. Patelarni ligament in tetiva kvadricepsa sta v mejah normalnega.
Drobna burza semimembranozusa.
MNENJE:
Drobna osteohondralna poškodba medialnega kondila stegnenice, viden je le minimalni edem kostnine subhondralno.
Izliv proksimalnega tibiofibularnega sklepa – ob preobremenitvi? artritis?
Drobna burza semimembranozusa.
Ali je potrebno zdravljenje in kakšno? Kako je z aktivnostjo (ples, hoja, pohodi, kolo, občasno tek)? Vidim da nakazuje možnost artritisa, stara sem šele 33, kaj lahko naredim za preventivo?
Hvala, lp
Spoštovani,
od nepravilnosti navajajo: drobno hrustančno-kostno poškodbo notranjega končnega dela stegnenice, prekomerno tekočino v začetnem sklepu med golenico in mečnico ter drobno sluzno vrečko ob kiti mišice semimebranozus.Ali je potrebno zdravljenje in kakšno?
Kako je z aktivnostjo (ples, hoja, pohodi, kolo, občasno tek)? Tek, hojo navzdol in skoke odsvetujem vsaj 3 mesece od poškodbe/pričetka težav, nato pa priporočam opraviti novo slikanje kolena z MR. Ostale aktivnosti priporočam le do meje bolečine.
Vidim da nakazuje možnost artritisa, stara sem šele 33, kaj lahko naredim za preventivo? Navajajo mogoč artritis zgornjega sklepa med golenico in mečnico, ki ni neposredno obremenjen sklep in običajno ne povzroča večjih težav. Priporočam zdravljenje z injekcijami plazme bogate s trombociti.
Spoštovani.
Težave imam s poškodovanim hrustancem v kolenu, ki je najbrž posledica poškodbe kolenskih vezi pred 20 leti. Do lanskega januarja sem redno igral odbojko in kombiniral fitnes. Bolečine v kolenu so napredovale do te mere, da se moral odbojko opustiti.
Lani januarja sem opravil pregled na Inštitutu za športno medicino (spodaj prilagam izvid), kjer sem tudi nekje 3 mesece nadaljeval s fizioterapijo. Pred kakšnim letom sem vbrizgal hialuronsko kislino (Suplasyn 1-Shot), ampak mislim, da je učinek trajal morda 2 meseca. Bil sem tudi na pregledu v Artrosu (napotnica), kjer pa je bila obravnava vse prej kot korektna.
V zadnjih dneh sem izvedel par tekov do 5km, a se je koleno razbolelo: to pomeni, da že izteg noge povzroči bolečino, hoja po stopnicah.
Še to: v kolenu čutim in slišim, kot bi v možnarju mlel semena.
Vprašanje: je poškodba hrustanca napredovala do te mere, da je stanje, ki ga moram sprejeti? Je možno, da so v kolenu razsuti delci, ki bi jih bilo potrebno počistiti?
Prosim vas za mnenje ali obstaja kakšna rešitev, s katero bi olajšal bolečino in izboljšal možnosti za šport in še prej za možnosti za vsakdanje aktivnosti?
Zelo bom hvaležen odgovora.
Goran
DIAGNOZA INŠTITUT ZA ŠPORTNO MEDICINO (januar 2022)
Gospod prihaja na posvet v ortopedsko ambulanto zaradi težav z desnim kolenskim sklepom. Pred 20 leti je utrpel poškodbo, opravljena je bila rekonstrukcija sprednje križne vezi. V zadnjem letu se vse pogosteje pojavlja bolečina v okolici pogačice. Sicer je 4x na teden aktiven, igra odbojko, izvaja vaje. Najhujšo bolečino gospod navaja po daljšem sedenju, hoji po stopnicah navzdol, vstajanju iz počepa. Opravil je magnetno resonanco na Fontani, radiologinja opiše patelofemoralno s strani trochlee suspektne začetne hondralne lezije stopnje 1 do 2, minimalna lezija meniskusa v posteriorni tretjini, ligamentarni aparat in situ.
STATUS:
Ob pregledu ugotavljam stabilno koleno, ligamentarni aparat drži, meniscealne bolečine ne uspem izzvati. Je pa izrazito pozitiven Zohlenov test ter direkten pritisk na medialno faseto patelae.
MNENJE:
Anamneza in klinika govorita v prid preobremenitvenega sindroma kolenskega sklepa spredaj bolečega – kolena, najverjetneje tudi kot posledica hrustančne lezije na trochlei in priležni patelai (sam pregledam MRI). Predlagam tretma intenzivne protibolečinske fizikalne terapije, izogibanje fleksijskih obremenitev, ki prožijo bolečinsko simptomatiko, simetrično krepitev kolenske muskulature. V primeru vztrajanja težav kljub terapiji bi v poštev prišla aplikacija hialganskega preparata. Zaenkrat agresivnejšega zdravljenja ne bi svetoval.
DIAGNOZA: STANJE PO POŠKODBI DESNEGA KOLENA
PREOBREMENITVENI SINDROM
SPREDAJ BOLEČE DESNO KOLENO
MR iz Fontane, ki ga je sicer zdravnik iz IŠM označil kot neustreznega (september, 2021)
MR desnega kolena:
Narejene so bile standardne sekvence in ravnine.
Viden je manjši izliv v sklepu.
Vidno je stanje po rekonstrukciji sprednjega križnega ligamenta z ohranjenim neoligamentom. Zadnji križni ligament je primeren.
V posteriornem rogu medialnega meniska je vidna nežna horizontalna ruptura.
Lateralni meniskus je primeren.
Medialni in lateralni kolateralni ligament sta ohranjena. V poplitealni kotanji je vidna povsem drobna Bakerjeva cista.
Patelofemoralno so s strani trohleje femurja suspektne začetne hondralne lezije stopnje I do II.
Spoštovani,
je poškodba hrustanca napredovala do te mere, da je stanje, ki ga moram sprejeti? Menim, da zelo verjetno ne. Glede na to, da je od zadnjega slikanja kolena z magnetno resonanco minilo že 2 leti, priporočam, da opravite novo slikanje (priporočam izvedbo v MDT&T v Mariboru), nato pa, da pridete na pregled posnetki ter izvidom novega in predhodnega slikanja.
Je možno, da so v kolenu razsuti delci, ki bi jih bilo potrebno počistiti? Je možno, vendar menim, da ti zelo verjetno niso glavni razlog vaših težav. Glede na izvida, ki ste jih posredovali, bi prišla v poštev regenerativna metoda zdravljenja – plazma bogata s trombociti in/ali matične celice. Prav tako bi bila zelo pomembna za zmanjšanje težav usmerjena okrepitev stegenskih mišic, predvsem štiriglave stegenske mišice.
Prosim. Lahko. Za termin se prosim dogovorite s sodelavko – tel. 041 654 330.
Pozdravljeni
Prosim za razlago izvida MR levega in desnega kolena.
Stara sem 48 let. Letos maja sem imela operacijo desnega kolena,ker imam se bolecine,sem bila napotena na MR. Pred enim mesecem me je zacelo bolet tudi levo. Imam stojece delo. Vozim predvsem sobno kolo in hodim.
Desno koleno: nakazane so artroticne spremembe predvsem medialnega kompartmanta kolena. Stanje po rupturi ter po parcialni resekciji zadnjega roga medialnega meniskusa starejsega datuma. Zadnji rog medialnega meniskusa je stanjsan. Medialno odrinjen,parcialno odstranjen. Sprednji rog ni prizadet. Lateralni meniskus kaze parcialno lezijo roga na T2 in PD punktiformnega hiperintezivnega signala. Vidna je tudi suspektna parcialna lezija zadnjega roga na T2 in PD-ju linearnega hiperintezivnega signala. Krizna ligamenta sta kontinuirana brez vecjih sprememb. Patelofemuralni hrustanec je mocno stanjsan z stevilnimi punktiformnimi hondromalacijskimi spremembami v sprednjem delu. Tetivi patelofemuralno in patelotibialno brez sprememb. Kolateralna ligamenta sta kontinuirana medialni je stanjsan. Manjsi izliv supra in retro patelarnih burzah predvsem na lateralni strani patele. Zmerne edematoznr spremembe kostnine nad kondili femurja. Mocnejse intersticijski edem mehkih struktur kstraartikularno.
Levo koleno: zmerne artroticne spremembe. Stanje po rupturi ter po implantaciji sprednjega kriznega ligamenta. Implantant je nejasnih kontur,nekoliko edematozen,morebitne rerupture oz.parcialne lezije,ni mozno izkljuciti. Patelofemularni hrustanec je primerno sirok z punktiformno hondromalacijo v srednjem delu. Tetivi patelofemuralno in patelotibialno sta koninuirani. Znaki entezopatije z naplastitvami ob nasadiscu patelarne tetive na tibio. Kolateralna ligamenta sta kontinuirana. Medialno je rahlo lokasto odrinjen. Endematozne spremembe kostnine pri implantantu tako v tibiji kakor tudi v femurju v lateralnem kodilu. Zmerne edematozne sprembe kostnine tudi nad kondili femurja. Suspektna parcialna lezija zadnjega roga medialnega meniskusa na T2 in PD-ju diskretna linealnega hiperintezivnega signala. Sprednji rog ni prizadet. Lateralna meniskusa ne kaze posebnosti. Mocnejse intersticijske edem mehkih struktur ekstraartikularno.
Zanima me ali bo potrebna operacija? Odlocam se za tudi za biolosko zdravljenje.
Hvala lepa
Lp Tjasa
Pozdravljeni,
v izvidu za desno koleno navajajo od nepravilnosti: nakazane obrabne spremembe, predvsem notranjega dela, stanje po strganju in delni odstranitvi zadnjega dela notranjega meniskusa, izrinjenje notranjega meniskusa navzven, delno okvaro/poškodbo sprednjega dela zunanjega meniskusa, sum na delno okvaro/poškodbo zadnjega dela zunanjega meniskusa, močno stanjšan sklepni hrustanec v sprednjem delu kolena, stanjšano notranjo stransko vez, malo prekomerne tekočine v kolenu, zmerno oteklino kostnine nad končnima deloma stegnenice ter močnejšo oteklino mehkih tkiv.
V izvidu za levo koleno navajajo od nepracilnosti: zmerne obrabne spremembe, stanje po strganju in rekonstrukciji sprednje krizne vezi (rekonstuirana sprednja križna vez je nejasnih oblik, nekoliko otekla, ne morejo izklučiti morebitne ponovne raztrganine), točkaste okvare sklepnega hrustanca v srednjem sprednjem delu, okvare končnega dela pogačične vezi, lokasto odrinjeno notranjo stransko vez, oteklino ob vsadkih v končnem zunanjem delu stegnenice in v začetnem delu golenice, zmerno oteklino nad končnima deloma stegnenice, sum na delno okvaro/poškodbo zadnjega dela notranjega meniskusa ter močnejšo oteklino mehkih tkiv.
Menim, da operacija zelo verjetno ni/kratkoročno ne bo potrebna (manjkajo mi sicer ugotovitve kliničnega pregleda). Priporočam eno izmed oblik regenerativnega (obnovitvenega) zdravljenja – prejetje injekcij plazme bogate s trombociti, najboljše v kombinacij s hialuronsko kislino in/ali injekcij izoliranih matičnih celic.
Prosim.