Najdi forum
Spoštovani,

prosim za mnenje izvida MR kolena.

Križna ligamenta primerna, meniska primerna. V poteku kolateralnih ligamentov  ni vidnih posebnosti.
Hrustanec izgleda ohranjen, signal kostnine je primeren.
Prisotna drobna Bakerjeva cista.
Prepričljivega izliva v kolenske sklepu ni videti.

Zame osebno neprepričljivo napisan izvid, zlasti glede prepričljivega izliva? Izliv je ali pa ga ni.
Mene pa koleno ob iztegu in krčenju, ob počepih itd. , boli kot  bi me z nožem rezali. Po prebranem sklepam, da je vzrok cista in izliv v sklepu.

Sem rekreativna “športnica”  srednjih let. Težave s kolenom so prisotne več mesecev.
Bi bil smiseln še kak drug pregled/poseg/terapija?

Hvala za mnenje!

Spoštovani!

Izvid ne pojasnjuje Vaših težav, kar pa je relativno pogosto v našem poslu.

Glede izliva se ne morem strinjati z Vami. V sklepu je vedno nekaj tekočine in včasih je težko oceniti, kdaj je ta količina večja od normale – izliv. Veliko je mejnih stanj, zato zna biti navedba radiologa kar ustrezna.

Bakerjeva cista je prisotna v zelo veliko kolenih in je pogosto klinično nema, zato ne bi stavil, da je vir Vaših težav.

V kolikor bi Vam hotel izreči bolj natančno mnenje bi Vas moral osebno pregledati in hkrati pregledati tudi posnetke MR preiskave. Seveda pa tudi ob tem ni vedno možno zanesljivo opredeliti vzroka težav.

Mislim, da je vsekakor prava pot, da se pokažete kolenskemu specialistu usmerjenemu v artroskopsko zdravljenje.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Spoštovani!

Lani sem imel artroskopijo kolena, kjer se je saniral medialni meniskus. Zaradi bolečine sem šel ponovno na MR kolena.

Prosil bi Vas, če mi poveste kaj lahko pričakujem naprej?

MR desnega kolena:

Standardne sekvence.

Hondromalacija patele stopnje 1 do 2.

Manjši izliv. Manjši edem mehkih tkiv. Degeneracije medialnega meniskusa z diskretno poševno fisuro anteriornega roga,

brez prepričljivih prekinitev artikularnih površin.

Manjša degeneracija lateralnega meniskusa brez prepričljivih ruptur.

ACL in PCL sta primerna.

MCL in LCL sta primerna.

Večjih defektov hrustančnih površin sklepa ni videti. Diskretne fisure hrustanca patele. Trohleja je videti primerna.

Tetiva kvadricepsa ter ligament patele sta primerna.

Minimalni izliv. Edem mehkih tkiv prepatelarno.

Mnenje:

Znaki degeneracije meniskusov na opisanih mestih.

Hondromalacija patele st.2

Kaj lahko pričakujem?

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor

Spoštovani!

Tudi Vam sem v drugi forumski temi na isto sporočilo že odgovoril. Morda je težava na nivoju foruma, da se sporočila podvajajo. V kolikor odgovora niste prejeli, mi prosim javite, da ga ponovim.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Spoštovani!

Žal ga nisem dobil oz. videl Lep pozdrav

Pozdravljeni!

Potrebno bi bilo ugotoviti, kateri predel kolena Vas boli.

Če boli na notranji strani, je možno, da težave povzroča razpoka medialnega meniskusa. Če boli pod pogačico, je lahko vzrok hondromalacija. V kolikor pa je bolečina na zunanji strani, je lahko vzrok degeneracija meniskusa.

Za dokončno mnenje bi Vas moral osebno videti, ampak glede na zgodbo in izvid, ne bi hitel s ponovno artroskopijo. Sam bi poizkusil s trombocitno plazmo in hialuronsko kislino.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Pozdravljeni,

dobila sem izvid MR levega kolena:

Horizontalna fisura posteriornega roga in dela korpusa medialnega meniskusa, ki prekinja zunanji rob in brez prepričljive večje rupture. Blaga distenzija ACL. PCL je primeren.  MCL in LCL primerna. Prepričljivih defektov hrustančnih površin ni. Hipertrofična medialna ter suprapateralna plika. Fisure lateralnega in centralnega dela fasete, ki ne segajo do kostnine. Trohleja je videti primerna. Tetiva kvadricepsa in ligament patele primerna. Manjši izliv v kolenskem sklepu. Nekaj tekočine ob tibiofibularnem sklepu.

Mnenje: degeneracija MM s suspektno rupturo. Distenzija ACL. Hondromalacija patele stopnje 2 do 3. Manjši izliv.

Lepo bi prosila za obrazložitev in vaše mnenje.

Hvala in lep pozdrav.

 

Pozabila omeniti, da sem stara 45 let, športnica rekreativka, nikoli s težavami kolen in poškodbami. MR sem opravila zaradi težav s kolenom, ki so se začele letos januarja. Tri dni po rekreativni tekmi v badmintonu mi je rahlo nateklo koleno in omejen je bil gib v počepu. Med jemanjem kolagena in glukozamina se je zadeva bistveno izboljšala, sedaj ko pa sem naredila pauzo, pa zopet čutim na notranji strani bolečino ob rotacijah in v počepu.

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani!

Težave Vam povzroča najdena poškodba medialnega meniskusa.

Glavno vprašanje je ali pristopiti operativno ali nadaljevati konzervativno. Za dokončen odgovor bi moral pregledati posnetke MR preiskave, je pa povsem možno, da boste potrebovali artroskopski poseg za hitrejšo sanacijo stanja. Sicer obstajajo tudi možnosti zdravljenja z intraartikularnimi injekcijami (trombocitna plazma in hialuronska kislina) in pa seveda nadaljevanje brez operacije.

Načeloma so faktorji, ki vplivajo na našo odločitev sledeči:

– če je bolečina prisotna dolgo časa (več mesecev) in ne kaže trenda umirjanja in je kot takšna moteča pri posameznikovih željenih opravilih, se nagibamo k operaciji,

– zaklepanje kolena ali drugi “mehanski” simptomi nas relativno močno nagovarjajo k operaciji,

– tip rupture ob pregledu MR posnetkov vpliva na odločitev – v kolikor vidimo “nestabilno” rupturo, ki jo je možno delno odstraniti ali fiksirati s šivom, nas to vodi k operaciji. Nekatere rupture je težko kirurško ustrezno oskrbeti, ali pa bi oskrba bila preveč agresivna (npr. odstranitev velikega dela meniskusa, ko težave same po sebi niso tako hude) – to govori proti operaciji.

– vplivajo tudi pacientove želje, seveda.

Skratka, glede na Vaš opis težav se nič ne mudi. Če pa bodo težave vztrajale, Vas vabim na pregled in posvet (z MR posnetki) ter s tem odločitev o nadaljnjem zdravljenju.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Pozdravljen g. Klemen, če je možno bi prosil za mnenje, glede na moj izvid desnega kolena spodaj. Občasno imam topo bolečina, ki pride in gre. Zadnje pol leta delam vaje v fitnesu 1x tedensko- (počepi, izpadni koraki, vaje za zadnjo ložo itd..), pa v bistvu ne vem, ali sem na pravi poti ali ne. Bojim se, da bi mi koleno enkrat zaribalo, tudi ko malce pokrčim nogo, recimo na pol počep slišim v obeh tako čudno lomljenje, da je joj. Bolečine ob tem sicer ni.

 

Zanima me še, ali je tek recimo 1-2krat tedensko v mojem primeru priporočljiv (zmeren tek 5-10km). Kar se tiče športa na splošno, preko zime 1x tedensko igram rekreativno košarko, zadnje pol leta hodim na fitnes, sicer pa kolesarjenje in planinarjenje. Da bi imel strašne težave s slednjim dvema nimam, občasno po košarki čutim topo bolečino 2-3 dni potem pa zadeva izzveni.

Vprašanje je, ali je iz spodnjega izzvida razvidno, da je težava v medialnem meniskusu ali nasploh z obrabo kolena? Če gre za slednje, mi je nekako logično ,da se potem stanje ne more izboljšati samo od sebe. Uživam tudi kolagen oz glukozamin v kombinaciji z drugimi dodatki, pa moram rečt, da je občutit izboljšanje. To pa najbrž pomeni, da sem potem do konca življenja obsojen na jemanje dodatkov – star sem 43 let, vse življenje sem bil bolj ali manj športnik (treniral košarko), tako da, če bi rekel, da me trenutno stanje ne omejuje, bi se zlagal.

 

Kar se tiče kolena, ni zatečeno, niti rdeče, me pa po kakšni taki mogoče malce bolj intenzivni aktivnosti recimo ob hoji po stopnicah navzgor ali navzdol, čisto spontano oz naključno uščipne v kolenu – bolj na notranji strani. Včasih tudi, ko vstanem iz stola, ampak to bolj redko. Občutka nestabilnosti v kolenu nimam, ker s koleni do pred leti nisem imel niti ene težave. Je normalno gibljivo, recimo na fitensu počep, izpadni korak naredim brez težav, tudi z extra obremenitvijo.

 

Prosim za mnenje, ali nadaljujem s krepitvijo mišic ter jemanjem dodatkov in seveda neko zmerno aktivnostjo, se pa bojim da bo z leti vedno slabše, kar pomeni da bi moral biti vedno bolj ‘sedeč’ – že delo imam sedeče.

 

Hvala za mnenje in vaš čas.

 

 

Izvid je star cca 2,5 leti:

 

IZVID MAGNETNE RESONANCE:

 

MR desnega kolena:

 

Napotna diagnoza: Hondropatija patele, sum na poškodbo medialnega meniskusa.

 

Minimalno tekočine suprapatelarno.

 

Patelarni hrustanec je na lateralni faseti primeren, v sredini medialne fasete je vidna 4

 

mm velika hondralna lezija, z fokusom edema subhondralne kostnine. Prav tako majhno

 

področje edema subhondralne kostnine ob spodnjem robu medialne fasete.

 

Na ostalih sklepnih površinah je hrustanec primerne debeline in strukture.

 

Medialni meniskus ima po celotni dolžini vidno centralno hiperintenzivno linijo, ki ne

 

sega do sklepne površine – degenerativno. Lateralni meniskus je normalen.

 

Ligamenti extenzornega aparata, križne vezi in kolateralna ligamenta so strukturno in

 

morfološko normalni.

 

Mnenje: Fokalna hondropatija patele na medialni strani – gradus 3-4.

 

Degenerativne spremembe medialnega meniskusa. Rupture ne vidim.

Spoštovani!

Že med prebiranjem Vaših težav, sem razmišljal, kaj naj napišem. MR izvid pa je moje občutke še nekako potrdil.

Stanje kolena ni slabo. Pod pogačico imate poškodbo hrustanca. To je precej običajno, sploh pri skakalnih športih. Tudi mletje in drgnjenje, ki ga čutite v kolenu, je zelo verjetno povezano s to poškodbo. Glede tega ni pričakovati zaklepanja kolena. Lahko se občutki grobega gibanja sicer izboljšujejo in slabšajo, lahko jih spremljajo tudi bolečine, vendar je ta poškodba nekaj, kar lahko pričakuje velik del aktivnih ljudi. Mislim, da je  aktiven življenjski slog za Vas koristen in Vam prinaša več dobrega kot slabega, zato bi z aktivnostmi nadaljeval. Tudi sam se bivši aktivni košarkaš, te dni le še rekreativni. V moji skupini (od 35 – 50 let) po zaključeni rekreaciji vsi izgledamo kot nekakšen “kripl bataljon”, čez dva dni pa že bolj normalno hodimo. Nedvomno skakalni športi in športi z veliko pospeški in ustavljanji, kar košarka je, niso najbolj koristni za hrustanec. Pa vseeno je veselje, ki nam ga prinašajo tolikšno, da, po mojem mnenju, pretehta. Če se stanje hudo slabša, seveda, se splača nekoliko umiriti, sicer pa za nekakšno postopno umirjanje tako poskrbi narava. Postopno so tako noge vedno bolj ravne, počasne, prodori počasnejši in rajši mečemo trojke in igramo na moč.

Tudi fitnes in ostale aktivnosti, v režimu kot ste jih navedli, se mi zdijo koristne.

Ravno tako prehranska dopolnila.

Zaenkrat bi rekel, da ste v zgornjem sporočilu demonstrirali zdravo (tudi samokritično) razmišljanje. Nadaljujte z željenimi aktivnostmi, ki jih zmorete. Če bi se stanje slabšalo, obstaja še nekaj “minimalno invazivnih ukrepov”, ki lahko pomagajo. Med drugim tudi injekcija hialuronske kisline, ki je nekakšen sklepni lubrikant.

V primeru bistvenega slabšanja težav, se lahko poke hrustanca v sklepu med pogačico in stegnenico tudi artroskopsko zgladi.

Meniskus, v kolikor je ostal pri tem, kar je bilo videti na MR preiskavi pred 2,5 leti, mislim, da ne povzroča težav.

Sicer so pa pregovorno “dobri” športi za hrustanec npr. kolo in plavanje. Ampak je pri tem približno tako kot s hrano – kar je zares dobro, običanjo ni najbolj zdravo 🙂

Lep pozdrav in vse dobro, če bodo pa pomembne težave, se pa še slišimo!

K. Pilih

Najlepša hvala za vaš odgovor. Malo ste me sicer potolažil, kar pa seveda ne spremeni dejstva okoli kolena 🙂 Mogoče samo še tole, vprašam. Zakaj se pa potem zgodi recimo, da se pri nekem res blagem pokrčenem kolenu, ko recimo stopim na čisto majhno stopničko (polovička običajne), ali pa recimo včeraj, ko sem z namenom šel na kolo namesto v fitnes, in v klanec poskusim malce ‘abzicat’  -parkrat je šlo, potem pa res ostro špikne, da te kar malo zruka 🙂 A to pomeni, da je na tem delu, kjer naj bi bila poškodba hrustanca problem? Se mi je to pred parimi leti že zgodilo – ta špikajoča ostra bolečina, potem pa to sčasoma izzveni – jo pa očitno lahko z nekimi grobimi aktivnostmi prikličem nazaj. Se pravi, kar se tiče tega dela hrustanca, poti nazaj več ni? 🙂

Lepa hvala Klemen in vse dobro! 🙂

Joj, skoraj najbolj pomembno stvar sem pozabiš vprašati in sicer, ali v mojem primeru kaj koristijo te ortoze, oz kolenčniki, ali je to stvar bolj same psihe, glede na to, da so vezi oz naj bi bile b.p.

Hvala

Poti do povsem zdravega hrustanca verjetno ni več. Ostra-zbadajoča bolečina je pogosta, ko pride do nasedanja na poškodovani del hrustanca ter ob tem neposrednega draženja spodaj ležeče kosti.

Včasih se lahko s prilagojeno aktivnostjo hrustančna “rana” s časom zaliže oz. se prilagodi spodaj ležeča kost in postane bolj odporna na mehanske sile, s tem pa je bolečina manjša.

Ortoze so lahko pri obrabah patelofemoralnega sklepa koristne (predvsem trak pod pogačico), ker nekoliko privzdignejo pogačico, ta posledično teče po malenkost spremenjeni tirnici in se tako včasih izogne obremenitvam poškodovanega hrustanca. Ortoza lahko na ta način za nekaj let izboljša težave.

Ko pa težave kljub prilagoditvi aktivnosti, ohranjanju mišic, ortozam, prehranskim nadomestkom itd. vztrajajo in so toliko moteče, da si posameznik želi izboljšanja, pridejo v poštev še naša zdravljenja (v smislu hialurona, trombocitnih plazem in na koncu artroskopskega čiščenja v nekaterih primerih).

To je okvirno to.

Lp, Klemen Aleš Pilih

Hvala Klemen za izčrpne nasvete. Nič, borbamo dalje, želim pa nama čim več užitkov v košarki in seveda čim bolj zdrave sklepe 🙂

Lep pozdrav

Ponovno se vam oglašam. Po obisku specialista in pregledu posnetkov MR, je ugotovljeno, da gre za manjšo poškodbo lat. meniskusa v predelu spr. roga. Operacija zaenkrat odpade, v primeru, da bi se stanje poslabšalo (za kar obstaja velika verjetnost) pa mi najverjetneje kaj drugega ne preostane? Operativni poseg bi  najverjetneje potekal z resekcijo strganega delčka.

Imam možnost  FTH. Zanima me koliko terapije dejansko pomagajo oz. ali vsaj blažijo stanje, da  poškodba meniskusa ne napreduje? Protibolečinskih terapij je več, katere so najbolj učinkovite pri tovrstni poškodbi?

Hvala za vaš odgovor.

 

 

Spoštovani!

Vpliv FTH neposredno na poškodbo meniskusa je omejen. Cilj FTH je vplivati na bolečino in na “pravilnost” giba v kolenu, kar se doseže z doseganjem polne gibljivosti, z mišičnim treningom in treningom gibalnih vzorcev. Same mehanske motnje meniskusa pa FTH, po mojem mnenju, ne more zanesljivo odpraviti.

FTH lahko torej smatrate bolj kot poizkus izboljšanja težav in ne kot zanesljivo terapijo. Težko bi tudi določil, katera vrsta je najbolj primerna. To je bolj v domeni fizioterapevtov/fiziatrov, bi pa sam štartal na kombinacijo protibolečinske FTH (magnet, elektro) ter usmerjenega treninga (vaje pod nadzorom fizioterapevta).

Če ne, pa resekcija …

Lp,

K A Pilih

Objava čaka odobritev

New Report

Close