MR kolena – razlaga
Spoštovani,
zaradi napačnega hitrega giba, ob katerem se je slišal glasen pok, so me poslali na MR levega kolena.
Prilagam prepis izvida. Ker sem pri ortopedu naročena šele čez dober mesec in me seveda zelo skrbi, kaj se mi obeta, vas lepo prosim za razlago izvida in kakšno nadaljnje zdravljenje lahko pričakujem.
Ob gibanju se mi koleno razboli, zelo težek in boleč je predvsem prenos teže na skrčeno nogo (stopnice). Ali priporočate bolj mirovanje ali gibanje? Trenutno opravljam lažja hišna opravila ter večkrat na dan kratek sprehod. Je smiselno tako nadaljevati ali je smiselno več počivati, da si ne naredim dodatne škode?
MR preiskava levega kolena, stanje po poškodbi:
Preiskava je opravljena v standardnih ravninah in sekvencah. V sklepu je minimalna količina tekočine. Manjši izliv v Bakerjevi burzi. Medialni kolateralni ligament je primeren. Lateralni kolateralni ligament in iliotibialni trakt sta ohranjena.
Tetiva kvadricepsa in patelarni ligament sta ohranjena.
Lateralni meniskus ima poševno fisuro ob spodnji artikularni površini v predelu telesa. Medialni meniskus ima manjšo subtotalno radialno rupturo v posteriornem delu telesa. Sprednja in zadnja križna vez sta kontinuiranega poteka in primernega signala. Proksimalni tibiofibularni sklep je brez prepričljivih posebnosti.
Področje Hoffa maščevje je primerno.
Hondropatija tretje stopnje patelofemoralno (blag obremenilni edem subkortikalne kostnine). Stanjšan hrustanec platojev tibije (pomembno – že do kosti v notranjem delu latelarno).
Zaključek:
Minimalno izliva. Drobna Bakerjeva cista.
Poševna fisura telesa lateralnega meniskusa.
Subtotalna ruptura posteriornega telesa medialnega meniskusa.
Hondropatija tretje stopnje patelofemoralno.
Druge do tretje stopnje stanjšan hrustanec platojev tibije (že četrte stopnje v notranjem delu lateralnega platoja).
Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor!
JR
Spoštovani!
Imate že dokaj izrazite degenerativne spremembe kolena in predvsem rupturo obeh meniskusov. Svetujem čimprejšnji pregled pri ortopedu, ker bo potrebna operacija – artroskopija. Do takrat delajte vaje za stegensko muskulaturo, hoja po ravnem, lahko sobno kolo, izogibajte se teku, kontaktnim športom in globokim počepom in rotacijam.
Lep pozdrav!