MR kolena
Pozdravljeni
Pošiljam vam izvid MR kolena in prosim za drugo mnenje, saj s prvim nikakor nisem zadovoljen oz. bi rad slišal vaše mnenje.
Sled tekočine intraartikularno – še fiziološko.
Manjša plika mediopatelaris.
Tetiva kvadricepsa, ligament patele, sprednja in zadnja križna vez ter kolateralni ligamentarni aparat so ohranjenega poteka, primerne intenzitete signala, brez znakov za poškodbo.
Neenakomerno stanjšana plast sklepnega hrustanca medialnega kampartmenta tibiofemoralno. Korpus medialnega meniska je nekoliko estrudiran iz sklepa. Posteriorne rok v povsem lateralnem delu na tekočinsko občutljivi sekvenci nehomogeno zvišane intenzitete signala, v predelu narastišča na sklepno kapsulo je vidna vertikalno potekajoče povsem tekočinska lezija – suspektna RAMP poškodba. Prosti rob posteriornega roga medialnega meniska je nepravilno oblikovan, videti je, da je fragment dislociran lateralno proti medialni interkondilarni eminenci – kompleksna ruptura. Lateralni meniskus je na vseh rezih in sekvencah primerne oblike in intezitete signala.
V maščevju posteriorno v višini distalne metafize femurja, nad poplitealno kotanjo je vidna razvejana, policistična formacija, ki kranikokavdalno meri vsaj 3cm, laterolateralno vsaj 3,6cm in je debeline 2cm – ganglijska cista.
Mnenje: V
V blage degenerativne spremembe medialnega kompartmenta tibiofemoralno.
Kompleksna ruptura korpusa in posterriornega roga medialnega meniska s suspektno RAMP lezija.
Ganglijska cista v mehkih tkivih nad poplitealno kotanjo kot opisano.
Zdravnik mi je predlagal artroskopijo kolena, jaz sem pa dejansko pričakoval napotnico za puncijo oz. po potrebi tudi operacijo ganglijske ciste. zanima me vaše mnenje.
Druga zadeva:
5.11.2024 sem imel artroskopijo desnega kolena. Predlagano mi je bilo dve vrsti zadrvljenja:
-s trombocitno plazmo ali hilarionsko kislino (na podlagi lastnih raziskav, sem se odločil za produkt Active Move-začetek s 14.1.2025)
Zanima me vaše mnenje glede uporabe glukozamina+hondroitina v isti kasuli (800mg + 600mg/PDV) kot dodatek k Active Move.
Za odgovore se vam vnaprej zahvaljujem.
Spoštovani!
Same ciste se ponavadi ne operira, lahko se poskusi s punkcijo. Glede na napisan izvid MR imate veliko rupturo medialnega meniskusa, tako da bi vam tudi sam svetoval artroskopijo. Za dokončno mnenje bi vas pa moral pregledati in opraviti klinični pregled.
Glede Active Mova pa lahko zraven dodate še Glukozamin.
Lep pozdrav!