Najdi forum

Pozdravljeni!

Prosim za razlago izvida MR kolena.

Nakazane so artrotične spremembe predvsem medialnega kompartmenta kolena,varus položaj kolena.Križna ligamenta sta kontinuirana, sprednji je v zgornjem delu pri nasadišču na femur nejasnih kontur, nekoliko zadebeljen.Zadnji ni spremenjen. Nekoliko lokaste oblike. Patelofemuralni hrustanec je rahlo stanjšan,vendar brez znakov hondromalacije.Kolateralna ligamenta sta kontinuirana.Lateralni je nekoliko zadebeljen pri nasadišču na lateralni kondil femurja.Brez večjega izliva v patelarnih burzah, manjši je subligamentarno ob lateralnem kolateralnem ligamentu. Nakazan je intersticijski edem mehkih struktur ekstraartikularno.

Prosim za nasvet, ker imam velike probleme s kolenom pri teku.

Lep pozdrav

Spoštovani!

Imate verjetno najpogostejšo težavo kolen v modernem svetu – obrabo. Bistvena navedba v izvidu MR preiskave je varus gonartroza, kar po domače pomeni, da se je notranji del kolena obrabil (ker preko njega tečejo največje sile). S tem ko se je obrabil hrustanec, se je ta del kolena nekoliko sesedel, medtem, ko je zunanji (lateralni) del kolena ostał enake “višine”. To je pripeljajo k ubočenju kolena navzven.

Žal popelne rešitve problema ni. Končna rešitev je kolenska proteza, vendar verjetno, v kolikor so težave predvsem pri teku, še niste zreli zanjo. Obstaja pa več možnosti, kako lahko težave blažimo oz. zadržujemo njihov napredek in se morda izognemo potrebi po kolenski protezi.

V kolikor je problem predvsem bolečinski in varusna deformacija ni tako huda, se lahko poizkusi z injekcijami trombocitne plazme ter hialuronske kisline. Obe učinkovini delujeta blagodejno na koleno in nekoliko zavirata nadaljnji razvoj obrabe. Je pa klinični učinek precej različen med posamezniki in pri zelo napredovali obrabi ni več tolikšen, da bi to terapijo predlagali. Hkrati, ZZZS ter ostale zavarovalnice načeloma ne krijejo terapije s trombocitno plazmo, zato so na voljo pretežno samoplačniško.

Kot najmočnejša protibolečinska, vendar dolgoročno neugodna opcija, se ponuja t.i. “blokada” (injekcija protivnetnih hormonov) v sklep. Ta je primerna za kratkotrajno lajšanje hudih bolečin, si pa od nje lahko obetamo (sploh kadar jo ponavljamo) neugoden učinek na kvaliteto tkiv, zato se je poizkušamo izogibati.

Tretja, najdražja opcija so matične celice, ki žal ne obnovijo kolena toliko kot bi si glede na ime želeli, imajo pa precej trajen protibolečinski učinek. Slabost je njihova cena, ki niha med 2000€ in 4000€, glede na izvor celic in način pridobivanja.

Nato se pričenjajo operativne opcije. V kolikor je zunanji del kolena ohranjen, prihaja v poštev t.i. PTO (proksimalna tibialna osteotomija). Pri tem posegu gre za to, da nadzorovano prelomimo gornji del golenice in jo zatrdimo v položaju, da se sile, ki tečejo preko kolena, prerazporedijo, v Vašem primeru na zunanjo stran. Ta poseg lahko odloži potrebo po kolenski protezi tudi za 10 let, je pa nekoliko tvegan.

Nato pa prihajajo v poštev še različne protetične opcije, od totalne do delne proteze, vendar se s protetiko pri nas trenutno ne ukvarjamo in je bolje, da Vam glede tega svetujejo tam, kjer se.

To je oris možnosti. Za bolj natančno svetovanje pa bo potreben neposreden pregled kolena in posnetkov.

Želim Vam vse dobro in lep pozdrav!

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close