Najdi forum

Pozdravljeni,

prosim za mnenje glede nadaljnjih korakov pri tezavah s kolenom.

Pred priblizno dvema tednoma sem imela poskodbo kolena ob skorajsnjem zdrsu na ledu (lovljenje ravnotezja, brez padca). Sprva sem imela bolecine v kolenu, predvsem na notranji strani zgoraj ob pogacici, obcasno tudi obcutek zategnjenosti in tezje popolno iztegovanje. Opazila sem tudi, da so kvadri malce zakasnelo “spuscali”, torej se je zelo hitro nek varnostni mehanizem vzpostavil.

Po dobrih desetih dneh pocitka, hlajenja in zmanjsane obremenitve se je stanje opazno izboljsalo in sem imela obcutek, da koleno skoraj ne povzroca vec tezav. Nato sem imela dva dni vecje obremenitve (daljsa hoja, tudi v klanec in navzdol po klancu) in se je bolecina ponovno vrnila, skoraj v isti jakosti kot na zacetku.

Hoja na krajsih razdaljah je sicer mogoce (par minut hoje), vendar se bolecina poslabsa po vecji obremenitvi (daljsa hoja, klanci, daljse stanje). Koleno postane spet, kot da je napolnjeno z balonom, oziroma kot da bi mi moralo nekaj pocit, bolecina se vcasih seli tudi navzdol po meci – obcutek kot smo vcasih rekli, da te boli ko rastes.

Opravila sem MRI, izvid je naslednji:

• minimalen izliv v sklepu

• sprednji in zadnji krizni ligament sta ohranjena

• v medialnem in lateralnem menisku ni znakov svezje rupture

• medialni in lateralni kolateralni ligament sta primerna

• majhna Bakerjeva cista (priblizno 1 cm)

• patelofemoralno so s strani patele vidne hondralne lezije stopnje 1–2 v centralnem delu

• tetiva kvadricepsa in ligament patele sta primerna

Pomembna informacija: leta 2018 sem imela artroskopijo kolena, pri kateri so odstranili priblizno polovico hrustanca za pogacico.

Lepo prosim za nasvet! 

Pozdravljeni,

hvala za zelo natančen opis težav in za MR izvid. Po opisanem gre pri vas najverjetneje za reaktivno poslabšanje patelofemoralnega sklepa, torej predela, kjer ste imeli v preteklosti že opravljeno odstranitev hrustanca pod pogačico. Ta del kolena je zaradi posega danes bolj občutljiv na obremenitve, zato se je ob ponovni poškodbi in večjih obremenitvah stanje ponovno aktiviralo.

Najbolj problematične so predvsem hoja v klanec in navzdol, daljša hoja ter statične obremenitve. To dobro pojasni, zakaj se je stanje po začetnem izboljšanju ob večji obremenitvi ponovno poslabšalo. Manjši izliv v sklepu je najverjetneje posledica draženja kolena. Dobra novica pa je, da so ostale strukture v kolenu (meniskusi, vezi) ohranjene.

Trenutno vam svetujem:
– postopno vračanje k obremenitvam, brez siljenja čez bolečino,
– izogibanje klancem, daljši hoji in sunkovitim obremenitvam,
– hlajenje kolena zvečer oziroma po obremenitvi (20 minut, led preko tkanine),
– v primeru, da se bolečine kljub temu ne bodo umirjale, je smiseln klinični pregled za oceno nadaljnjih korakov.

Glede na vaše stanje bi pri vas zelo verjetno prišla v poštev tudi terapija s hialuronsko kislino, ki pomaga pri zaščiti hrustanca, zmanjšanju bolečine in zmanjšanju izliva v kolenu. Terapijo je možno opraviti tudi prej, z namenom, da se proces umirjanja težav nekoliko pospeši. Na pregled ali terapijo se lahko naročite v ambulanti Asantis (kontakt je naveden spodaj v podpisu).

Vec o terapiji s hialuronsko kislino: https://www.ortovital.si/poskodba-hrustanca-v-kolenu-zakaj-boli-in-kako-si-lahko-pomagate/

Lep pozdrav!

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

New Report

Close