Najdi forum

Zdravo , zanima me razlaga za moj MR izvid , trenutno je 5 tednov po poskodbi , tibialna kost me se zmeraj boli, koleno natece ce ga obremenjujem , nemorem ga skrciti vec kot 90 stopinj, obcutek nestabilnosti kot da ga bo potegnilo nazaj ali na stran , imel sem ze ACL rekonstrukcijo in operacijo miniskusa , boli tud na dotik ob stari rani operacije, puntktirali so mi 20ml krvi 10dni nazaj.

MR izvid:
MR preiskava levega kolena;

Preiskava je opravljena v standardnih sekvencah in ravninah.

V sklepu je večji izliv, razporejen pretežno suprapatelarno. Ob medialni glavi gastrocnemiusa je

manjša 2,5 cm velika, pretežno izpraznjena Beckerjeva cista. Prisotna je medialna femoropatelarna

plika.

Medialni kolateralni ligament je ohranjen. Lateralni kolateralni ligament in iliotibialni trakt sta

ohranjena.

Tetiva kvadricepsa in patelarni ligament sta ohranjena.

Stanje po rekonstrukciji sprednje križne vezi, v predelu sidrišča tibialno ni tekočinskih kolekcij, je

pa ob sidrišču difuzen zmeren edem kostnine, vez deluje sicer še kontinuiranega poteka, je pa v

srednjem ter spodnjem delu izrazito hiperintenzivna – distenzija. Zadnja križna vez je kontinuiranega

poteka in primernega signala.

Lateralni meniskus je ohranjene oblike, na prehodu iz korpusa v posteriorni roki je medialno 3 mm

velika radialna ruptura, ki prekinja obe sklepni ploskvi.

Medialni meniskus je ohranjene oblike ter intenzitete signala.

Proksimalni tibiofibularni sklep je brez prepričljivih posebnosti.

Področje Hoffa maščevja je blago hiperintenzivno – draženo.

Patelofemoralno je debelina hrustanca videti še ohranjena.

Hrustanec medialnega ter lateralnega kompartmenta tibiofemoralno je ohranjene debeline.

Signal kostnega mozga prikazane kostnine je primeren.

Mnenje: Izrazita distenzija rekonstruirane ACL z edemom kostnine ob sidrišču tibialno, lahko po

kontuziji. Ruptura lateralnega meniskusa. Manjša Beckerjeva cista. Večji izliv v sklepu.

hvala, lep pozdrav

@Qi

Pozdravljeni!

Kot navaja izvid MR preiskave, gre za poškodbo presadka prednje križne vezi in lateralnega meniskusa. Nemogoče je reči, kaj točno bo to za Vas pomenilo. Jaz bi pri Vašem tipu poškodbe počakal 3-6 mesecev od poškodbe in nato ocenil funkcijo. Lahko da je presajena sprednja križna vez tako poškodovana, da funkcija ne bo zadovoljiva. Lahko pa se bo stabilnost kolena povrnila. Nekoliko bolj objektivno informacijo lahko nudijo meritve stabilnosti kolena z artrometrom. Dober kontakt za te meritve je prof. Renata Vauhnik, ki deluje v okviru Zdravstvene fakultete, je pa tudi naša sodelavka. Lateralni meniskus bi se oskrbel, če bo vztrajajoče povzročal težave (bolečina, zatikanje, preskakovanje), vendar bi bilo to dobro storiti sočasno z oskrbo sprednje križne vezi, če bi bila potrebna, le izjemoma prej.

Bi pa bil za doseganje polne gibljivosti in hitrejši povratek funkcije smiseln obisk fizioterapevta ter po njegovi presoji v primeru nenapredovanja zgodnejši obisk kirurga.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Hvala za odgovor , pri vsakem koraku ko se vstanem iz stola mi koleno poskoci 1-2x poci (iz strani in spredaj) potem je ok za cca par ur in se ponovi, hvala za odgovor , bom se pozanimal za Renata Vauhnik, lani sem imel tudi operacijo medialnega miniskusa , ali moji izvidi pomenijo da bo potrebna operacija?

Lep pozdrav

New Report

Close