Najdi forum

MR IZVID LEVE RAME

Spostovani,

 

Pred 14 dnevi je zaradi prevelikih obremenitev pri dvigovanju prislo do mocnih bolecin v roki ter do mocno okrnjene gibljivosti roke.

Izvid MR:

AC sklep je primeren. V subakromialni burzi ni izliva. V tetivi supraspinatusa je ob narastiscu manjsi kalcifikat. Ob njem je tetiva fokalno heterogenega signala. Rupture tetiv rotatorne mansete ne vidim. Misice niso atroficne ali mascobno infiltrirane. Tetiva dolge glave bicepsa ni poskodovana in ima primeren potek. Izliva v glenohumeralnem sklepu ni. Poskodbe glenoidnega labruma ne vidim. Defektov hrustanca glenohumeralnega sklepa ne vidim. Signal prikazane kostnine je v mejah normalnega.

Mnenje: Blaga kalcificirajoca tendinoza supraspinatusa z majhnim kalcifikatom.

Podobne probleme sem imela pred enim letom in takrat je bil izvid: Insercijska tendinoza centralnih vlaken tetiv misice supraspinatus.

Prosila bi vas za razlago izvida in moznosti zdravljenja v fazi bolecine ter zdravljenje v prihodnosti, da ne bi vec prihajalo do poskodbe. Zanima me tudi koliko lahko trenutno uporabljam roko glede dvigovanja bremen.

Hvala lepa in lep pozdrav.

Spoštovani,

Na podlagi vašega izvida MR je razvidno, da imate blago kalcificirajočo tendinozo supraspinatusa, kar pomeni, da se v predelu tetive supraspinatusa (ene izmed mišic v ramenskem sklepu) nalaga kalcij. Kalcij se običajno nalaga zaradi preobremenitev tetive v sklopu obrabnih sprememb in je ena izmed najpogostejših tezav s strani ramenskega sklepa. Lahko občutite hude bolečine, ki bodo v nekaj tednih praviloma popustile. Podobne, a še bolj začetne degenerativne spremembe ste imeli že lani.

Predlagam vam kuro nesteroidnega analgetika za 14 dni (predpise vam ga lahko izbrani zdravnik). Priporočljivo je, da z roko ne mirujete, saj se bodo z mirovanjem bolečine poslabšale. Dobro pa je, da se izogibate dvigovanju težjih bremen in nasploh delu nad višino prsnega koša, saj je takrat pritisk na tetivo supraspinatusa in s tem tudi bolečina najhujša.

Verjamem, da bodo bolečine po dosledni rabi analgetika hitro popustile. V nasprotnem primeru se obrnite na ortopeda ali drugega zdravnika za nadaljnji pregled.

Operacija ni potrebna.

Lep pozdrav

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

Pozdravljeni,

najlepsa hvala za odgovor.

Problem je, da nesteroidnih antirevmatikov ne smem jemati (anafilakticni sok). Trenutno sem se obravnavana v alergoloski ambulanti in so mi svetovali, da naj do nadalnjega jemljem cafetin.

Bila sem tudi pri ortopedu, kjer sem prejela blokado (kenalog in xylocaine).

Po blokadi se je stanje delno izboljsalo in trenutno obiskujem fizioterapijo (elektrostimulacija in laser).

V izvidu MRja od lanskega leta je bilo navedeno: v podrocju insercije tetive misice infraspinatus sta drobni do 3mm kalcinaciji.

Zanima me ali bi bilo tu smiselno uporabiti terapijo udarnih valov (zaradi majhne velikosti kalcinacij) ali pa bi bile zadosti vse terapije, kot jih imam sedaj ter v prihodnosti samo okrepiti misice v ramenu?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

 

Pozdravljeni,

hvala za dodatne informacije.

Vidim, da ste napravili ze kar nekaj terapij, prejeli ste tudi blokado. Menim, da mora svoje narediti se cas, gotovo bodo pomagale tudi vaje, in fizioterapija. So pa udarni valovi bolj ucinkovita, mocnejsa terapija kot drugi dve, ceprav ne bodo nujno razgradili kalcija (ceprav je ta majhen). Poanta je namrec bolj v zmanjsanju vnetja, ki povzroca bolecino. Odlocite se glede na financne zmoznosti, obcutek in stopnjo bolecin. Ce niso prehude, bodo zadostovale vaje in ze opravljena blokada.

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

New Report

Close