Mr izvid in mnenje L/S hrbtenice
Pozdravljeni.
Pišem vam ker imam že 3 lete bolečine v križu, najbolj bolečine v levi nogi (meča, sega proti zunanjeu delu nad gležnjem in gleženj). Opravila sem mr slikanje, fizioterapija (ni bilo izboljšanja), EMG ( pokaže nevrofizijološke znake kronične radikularne okvare L5 obojestransko. Bolečina se pojavlja predvsem ko stojim pri miru. Zaradi večjih težav in na novo bolečine na desni strani spredaj v kolku, ko dvignem nogo na stran ali naredim razkoračen počep, sem ponovno bila slikana mr lumbosakrale hrbtenice.
Primerjava z MR 08.07.2023
Ni vidnih patoloških krivin.
Stara spondiloliza L4 levo, suspektna L5 obojestransko. Posledična anterolisteza 1. stopnje L5.
Na nivoju L3-4 je i. . disk še ohranjene višine in signala. Desno foraminalno in pretežno ekstraforaminalno je prisotna protruzija diska, ki nekoliko odriva živec L3 ekstraforaminalno,
Na nivoju L4-5 je i. y. disk desiciran, blago znižan. Prisotna je fisura anulusa posteriorno s pretežno centralno protruzijo diska, ki zmerno zožuje oba lateralna recesusa, minimalno spinalni kanal. Protruzija je malo večje kot predhodno. Zmerna foraminalna stenoza desno, blaga levo
Na nivoju L5-$1 je i. v. disk v zmerno do izrazito znižan, enakomerno protrudiran posteriorno. Fisura anulusa centralno,.
‘rotruzija je malo izrazitejša kot predhodno. V kombinaciji z anterolistezo povzroča izrazito foraminalno stenozo levo
zmerno do izrazito desno – podobno kot predhodno.
Modic 1 spremembe terminalnih plošč L4-5, blažje L5-S 1.
Mnenje:
Blag progres protruzije diskov L4-5 in L5-$1. Zmerna do izrazita zožitev i v. foramnov L5-S1
Zanima me mnenje in razlaga izvida. Kakšno zdravlhenje?
Hvala in lp
Moral bi videti MR posnetke za dokončno mnenje, lahko da bo potrebna operacija. Svetujem pregled pri ortopedu, da pregleda slike in poda mnenje glede morebitne operacije. Do takrat pa svetujem vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje za mišico transversus abdominis – PLANK in opravite lahko fizioterapijo v ZD (UZ, laser, MGT, IF, TENS).
Lep pozdrav!