Najdi forum

MR izvid hrbtenice

Spoštovani!
Moj izvid L/S hrbtenice se glasi takole:
Preiskavo opravimo v standardnih ravninah in sekvencah.
V sagitalni ravnini je videti primerno ukrivljenost L/S hrbtenice.
V nivoju L5-S1 je vidna izguba intenzitete signala i.v. diska zaradi degeneracije.
Spondilotične spremembe v sp. segmentih.
Višina i.v. prostorov je še ohranjena.
V aksialni ravnini je v nivoju L%-S1 videti desnocentrostransko herniacijo i.v. diska, ki nekoliko pritiska na duralno vrečo in živec.

Zdaj pa me zanima še naslednje: v zadnjih štirih letih sem imela nekako 1 krat letno težave zaradi tega (hude bolečine, ki so trajale nekje teden dni, nato so izzvenele).
Lani pa sem imela takšne težave okrog julija in spet so se pojavile konec leta. Amapk zdaj pa nikakor ne mine, traja že mesec dni, bolečine, ki potujejo iz hrbtenice v deno nogo predvesem zvećer, ob sedenju, hoji. Ko se vsedem ali vležem se komaj vstanem, težko spim ker so bolečine tudi hude ob obračanju, ker na hrbtu sploh ne morem spati (takrat je najhuje), jemala sem arcoxia, ki je nekako na začetku pomagal, sedaj nič već. Če mi lahko prosim razložite zakaj zdaj takšne spremembe naenkrat tako na slabše. Kaj se dogaja? Res me je strah, da so to znaki da bom morala na operacijo.

Najlepša hvala za odgovor že vnaprej!

Obupana

Soštovani!
Najprej bi me zanimalo koliko je star tale vaš MRI? Verjetno pa več kot zadnje poslabšanje.
Ergo bo treba do zdravnika, on bo ocenil ali je poslabšanje tako in traja predolgo, da je treba poiskat ortopeda ali nevrokirurga oz. ali je za ponoviti MRI.
Na splošno pa:verjetno bo nekoč v prihodnosti res treba opraviti operacijo, kar pa danes ni več tako strašljiv dogodek. Res pa se mu raje izognemo če se le da!
Lep pozdrav,

Hvala za odgovor. Moj izvid je star pol leta. Sedaj so sicer hude bolečine nekako do tričetrt spustile ampak nekakšna bolečina potuje v nogo na kolk se mi zdi. Res čudna bolečina-

Spoštovani,
če popušča kar nadaljujte z dosedanjimi ukrepi.Izogibajte se hitrim sunkovitim gibom, dvigovanju večjih bremen, daljšim prisilnim držam in seveda kombinacijam. No za normalno življenje: vse po malem in z mero!Redno in vztrajno pa krepite mišični steznik hrbtenice!!!!
Res pa se vsako poslabšanje sešteva in nekoč nekje bo treba stopiti do ortopeda. Upajmo, da čim kasneje.
Lep pozdrav,

Spoštovani!

Stara sem 36 let in tehtam 48 kilogramov. Vedno sem bila zelo športno akrtivna. Po porodu pa so se mi začele pojavljati bolečine v križu in zgornjem delu hrbtenice. (prsni del hrbtenice) Res je da v službi veliko sedim. V zadnjem času tudi nisem veliko športno aktivna. Nimam ravno lepe drže v zgornjem delu hrbtenice. Pojavljajo pa se mi čudne bolečine. Ko je hčerka postajala večja in s tem težja in sem jo pestovala me je začela boleti hrbtenica v zgornjem delu – prsnem delu (vretenca med lopaticama), kasneje pa me je začela boleti tudi prsna kost (kost točno nas sredini med prsama). Včasih me boli že ko močno pritisnem nanjo. To sedaj traja že 3 leta. Boli me tudi pri teku ali hitri hoji. Včasih imam občutek da me boli ves prsni koš. Na primer ko tečem in migam z rokami eno naprej eno nazaj, čutim bolečine v prsni kosti. Včasih me zaboli prsna kost tudi ko kaj vzdignem. 3 leta nazaj sem opravila EKG, tudi ščitnica je v redu. Zdravnica je na izvid zapisala, da gre najverjetneje za mišično-kostno bolečino. Zanima me kaj je lahko vzrok za mojo bolečino v “prsni kosti”? Kako naj si pomagam? Vaja za krepitev teh mišič? Ampak kakšne? Bolečina je res moteča in včasih se močno ustrašim ko zaboli in sprašujem kaj je vzrok za tako bolečino.
Hvala za odgovor.

Spoštovani!
Vzrok vaših bolečin je slaba, kifotična (kot “kifeljc”) drža. Ker je prsni koš kot neka kletka pritisnejo rebra zaradi ukrivljenosti prsne hrbtenice navzpred-okrog na prsnico in zato ta s časom postane boleča.
Pravo zdravljenej je izboljšanje drže. Ponavadi to pomeni več bolečin v začetku saj je telo sedaj že navajeno na slabo držo in ga tidi poprava moti. Vendar brez tega ni upa na zmago. Krepitev mišičnega steznika hrbtenice, protibolečinska obsevanja, masaže …. in pa drža, drža, drža.
je pa res, da so vse obremenitve doma in v sužbi usmerjene navzpred in je tako cel kup izgovorov zakaj korekcja ni izvedljiva.
Le hrabro naprej

New Report

Close