Najdi forum

Pozdravljeni,
star sem 21 let in zaradi 3 mesece trajajočih bolečin v hrbtenici in levi nogi, sem se odpravil na MR. Izvidov mi zdravnik ni kaj posebej razlagal, rekel je le, da so precej slabi, ter me napotil k specialistu. Ker pa je ta pregled še precej daleč, me zanima, če bi mi lahko na kratko povzeli, kaj je narobe z mojo hrbtenico.

Izvid:
Blaga S deviacija LH, sinistrokonveksna v zgornjem in dekstrokonveksna v spodnjem delu, izdavnana lumbalna lordoza, kongenitalno normalno sitok spinalni kanal. Diska L4/5 sta degeenrirana, dehidrirana, T2 znižanega signala, malo znižane višine. V višini L5/S1 manjša dorzalna centralna in malo bolj levostransko dorzolateralna diskus hernija, ki izpolnjuje širok sprednji epidiralni prostor, malo utesnjuje sicer široko duralno vrečo s sprednje strani in utesnjuje levo korenino S1, ki je malo odrinjena navzad. Hernija je ob levi korenini S1 zlezla tudi malo kavdalno v višini zgornje tretjine korpusa S1.
V višini L4/5 je dorzalna centralna protruzija diska, ki s sprednje strani centralno utesnjuje duralno vrečo in ob zmerni dorzolateralni stenozi (zaradi zadebeljenega ligamenta flava in zmerne spondilatroze) povzroča blažjo stenozo duralne vreče za cca. 1/3. Utesnitve korenin v lateralnkh recesusih ni videti.
Na nobenem od segmentov ni pomembne foraminalne stenoze.
Na proksimalnih segmentih do Th11 ni posebnosti.

MR pregled je bil izveden, ko bolečin v levi nogi nisem več čutil, zato me zanima, ali bi bila slika prej kaj drugačna. Predvsem pa me zanima nek povzetek zgoraj napisanega, ter kako naj bi potekalo zdravljenje, saj me namreč še vedno boli v križu, če dolgo sedim ali stojim. K ortopedu sem naročen čez dva meseca.

Pozdravljeni,

strinjam se z vašim zdravnikom: spremembe, ki jih opisuje izvid MR so za vašo starost precej izrazite. Ne, izvid ne bi bil spremenjen v času odsotnosti bolečin v nogi, morda bi v akutnem stanju zaradi zakrčenosti mišic le hrbtenica imela lahko napačno ukrivljenost oz. še bolj, kot jo opisuje ta izvid. Hrbtenica razvije napačno držo, da bi zmanjšala pritisk na razdražen živec (t.i. protibolečinska drža), s tem pa pride do napetosti mišic, zmanjšanega krvnega obtoka in drugih težav.
Najbolj izrazita je sprememba na nivoju L5-S1, herniacija disk je kavdalna, kar pomeni, da se je že usmerila navzdol, taka lega pa kaže na to, da je sprememba starejša. Po mojem mnenju indikacij za operativni poseg ni, potrebno bi bilo vztrajati pri oblikah konzervativnega zdravljenja. S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Za natančen nasvet glede možnosti in uspešnosti zdravljenja bi morali opraviti klinični pregled na katerega poleg izvidov prinesete tudi slike, ki ste jih prejeli na CD-ju.
Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close