Najdi forum

Pozdravljeni,

prosim vas za razlago MR izvida vratne hrbtenice:
V višini C2-C3,C3-C4 in C4-C5 kontura diskov je malo izbočena na celotnem obodu, fokalnih patoloških izbočenj ni videti. Spinalni kanal je primerno širok.
V višini C5-C6 kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu, malo bolj posterolateralno levo. Spinalni kanal je še primerno širok.
V višini C6-C7 kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu, bolj posterolateralno desno in ga obdaja osteofitna apozicija;desni lateralni reces je zožen. Degenerativne spremembe malih sklepov.
Cervikalna medula, kot tudi kraniocervikalni prehod, imata normalne položaj, obliko, širino in strukturo. V duralni vreči ni videti patoloških formacij.
Imam čedalje več težav v smislu bolečin na desni strani – roka, bolečine v vratu, rami, roki – bolj pod pazduho, v desni ključnici, v vratu spredaj. Zelo močne so ponoči, ne najdem več položaja za spanje. Težje pišem ter tudi delam, imam sedeče delo na računalniku. Problem mi predstavlja tudi prestavljanje ročice v avtu. Splošna zdravnica meni, da mi ni hudega, jaz pa zaradi težav ne spim več, živim z hudimi bolečinami in mravljinčenjem.
Pri sedenju se mi tudi dogaja, da imam neprijeten občutek v spodnjem delu nog pod koleni, pride do bolečine, tako, da noge ves čas premikam. Bolečine imam tudi v križnem delu, vendar niso tako hude kot v desnem vratnem delu (vrat, rama, lopatica, roka).
Prosim vas za nasvet, kaj bi bilo najbolj pametno storiti, da se zadeve vsaj malo omilijo.
Hvala.
Sicer imam glede na RTG posnetke 52 stopinjsko desno hiperkifozo s 20 stop. skoliozo brez rotacije vretenc. Klinasto deformirane korpuse, stanje po Mb.Scheuermannu v otroštvu. Nakazano spondilolistezo L4, osteohondrozo L5-S1. Cervikalno izravnano lordozo.

Spoštovani!
Glede na izvid MR preiskave vratne hrbtenice imate okvarjeni dve medvretenčni ploščici, na nivoju C5/C6 (tukaj vam ploščica pritiska minimalno v levo) in na nivoju C6/7 (ploščica je izbočena desno in pritiska na živec – zožen je lateralni recesus), kar je vzrok vašim težavam in bolečinam (predvsem ploščica C6/7). Svetujem vam pregled pri ortopedu ali nevrokirurgu, da pregleda MR posnetke in se določi glede eventuelnega operativnega posega. V vmesnem času opravite še fizioterapijo v zdravstvenem domu, kamor vas napoti osebni zdravnik.
Glede križa pa imate verjetno bolečine zaradi opisanih deformacij, delajte vaje za globoko trebušno muskulaturo, za mišico transversus abdominis – PLANK.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close