Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo MR in RTG hrbtenice

MR in RTG hrbtenice

Spostovani,

prosim ce mi lahko po domace obrazlozite izvid:

stara sem 29 let. Februarja 2010 me je uscipnilo v krizu. Dva dni nisem mogla vstati iz postelje, ce sem vstala sem padla v nezavest. Zdravnik mi je predpisal tablete proti bolecinam. Kasneje v letu 2011 fizioterapijo in RTG. Fizioterapija mi ni pomagala cisto nic, se slabse, ko sem ze mislila, da gre tisto obdobje na bolje, se mi je spet vzbudila bolecina. Pred dogodkom sem se veliko ukvarjala s tekom in kondicijskim treningom. Po dogodku sem opustila sport za pol leta, se pocasi vracala nazaj s plesno telovadbo in hojo v hribe. Ker mi bolecina ni nikoli minila oz se mi je maja 2012 povecala, cez poletje razsirila na zadnjico in levo nogo do kolen, me je zdravnik napotil na MR slikanje, ki sem ga imela prejsnji teden. Zdaj tudi ko spim cutim bolecine. Ne spomnim se kdaj sem nazadnje obula cevlje normalno brez bolecin oz ne spomnim se, da bi bilo kaksno jutro lepo brez bolecine. S tem sem enostavno zacela ziveti in vsako jutro delam vaje, ki sem jih dobila na fizioterapiji, da sploh lahko zacnem dan.

Napotna diagnoza: Akutni lumbalni sindrom

Preiskava: RTG lumbalne hrbtenice v 2 projekcihah

Diskretna dekstronveksna lumbalna skolioza. Izravnana je lumbalna lordoza. 

Višina lumbalnih vretenc in i.v. prostorov je ohranjena.

Incipientna spondilartroza malih sklepov segmenta L5/S1.

Drugih radioloških sprememb ne vidim. 

Na stranskem posnetku sakruma je vidna močna izražena angulacija v sakrokokcigealnem sklepu – stanje po poskodbi?

MR LUMBO-SAKRALNE HRBTENICE

Izvid:
Nativno slikanje lumbalne hrbtenice opravimo po standardnem protokolu.

Lumbalna hrbtenica ima zravnano lordozo. Na skeletu ni videti patoloških sprememb intenzitete signala.

Lumbalni diskusi  od L1-2 do L4-5 imajo ohranjeno višino in konturo. Znaki spindilartroze v L3-L4 in L4-5. Spinalni kanal je v tem področju primerno širok. 

Lumbalni diskus L5-S1 je znižan; signal iz diskusa je T2 hipointenzivno spremenjen. Diskalna kontura je izbočena na celotnem obodu, fokalno posterocentralno izbočenje z manjšo subligamentno infradiskalno ekstruzijo. Pridružene so degenerativne spremembe malih sklepov, več levo. Degerativne spremembe povzročajo močno zoženje spinalnega kanala. 

V duralni vreči ni videti patoloških formacij. Medula ne kaže pataloških sprememb signala. 

Gre za hondrozo L5-S1 s posterocentralno infradiskalno subligamentno ekstruzijo in s spondilartrozo, kar povzroča močno zožanje kanala. 

Napotena ker mi preskakuje kolk.

MR SAKROILIAKALNIH SKLEPOV:

Izvid:

Nativno MR slikanje sakroilikalnih sklepov opravimo v aksialnoh in koronarnih ravninah z različnimi obtežitvami slik (T1, T2, STIR).

Debelina in kvaliteta signala iz sklepnega hrustanca sakroilikalnih sklepov je ohranjena. Subhondralna kortikola je ohranjena, regularna; signal iz kostne spongioze ne kaže patoloških sprememb intenzitete. 

Uterus je v retroverziji. Nekaj tekočine v Douglasovem recesu. 

V področju sakroilikalnih sklepov ni videti pataloških sprememb. 

Zdravnik je omenil tudi da imam poceno trtico in stisnjeno maternico.

Hvala za vase mnenje in lepo vas pozdravljam.

Spoštovana Lina,

vaše težave izhajajo iz medvretenčne ploščice ( diskusa) na prehodu ledvene v križno hrbtenico. Medvretenčna ploščica se je znižala, vidno je izbočenje le te na mesto iztopišča živca levo. Ob tem so vidne še degenerativne spremembe, ki dodatno zožujejo izstopišče.
Ostale opisane spremembe so v mejah normalnega.
Predlegam vam, da se z napotnim zdravnikom pogovorita o nadaljnih postopkih.

Lp

doc. dr. Maja Mušič, dr.med.,spec. radiologije

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close