MR in MRA glave
Pozdravljeni! Zaradi mravljinčenja, zbadanja, gomazenja po telesu, slabšega vida na desno oko, slabšega občutka po desni strani (predvsem noga) in pa zaradi hudih glavobolov ter vrtoglavic, me je nevrolog poslal na MR in MRA glave, ter na MR vratne hrbtenice.
Opravila sem MR in MRA glave…prosim, za razlago izvidov (MR vratne hrbtenice bom še opravila v maju) in kakšni pregledi me še čakajo polega MR vratne hrbtenice?
MRA možganskih arterij: Narejene so bile posebne FE 2-D IN 3-D TOF sekvence, potrebne za MR angiografijo (priloga CD). Hipoplastična desna vertebralna arterija – varianta (kaj to pomeni???). Na arterijah verteborbazilarnega in obeh karotidnih sistemov, prikazanih z MRI ni videnih patoloških sprememb.
MRI glave: Narjene so bile običajne SE (T-1, T-2, PD) serkvence v sagitalni in transverzalni ravnini ter FLAIR v istih ravneh. Po aplikaciji Gd-KS sta bili ponovljeni T-1 serkvenci: Priloga CD.
Razmerje med belo in sivo možaganovino je normalno.
Poudarjeni perivaskularni prostori v bazalnih jedrih.
V semiovalnih centrih in v koroni radiati in v ponsu so posamezne drobne, nekaj milimetrov velike spremembe, ki so na T-2, PD in FLAIR slikah hiperintenzivne. Po aplikaciji Gd-KS se nobena ne obarva.
Drugod v možganovini na nobeni od sekvenc ni videti patoloških sprememb jakosti signala.
Morfoloških patoloških sprememb posameznih delov možgani ni videti. Ventrikli in ostali intrakranijalni likvorski prostori so normalno oblikovani, starosti primerno šikori. Dislokacij ni. Velike žilne strukture so tudi normalne, orbiti b.p. .
Mogoča zaćetna pretočna motnja.
Hvala za vašo razlago in vaš čas.