MR, in hude bolečine
Spoštovani, sem v nezavidljivem položaju. Hude bolečine v sredini hrbta ter v prsnici, v sredini v višini ramen (prst dva nižje). Boli me že v hrbtu 9 mesecev, pred dobrim mesecem pa se je pojavila huda bolečina še v prsnici. Boli tako, da ne morem zasukati telesa, kihniti, kašljati…nezmožnost za bilo kaj. Istočasni dvig nog povzroči grozno bolečino, kot da te nekdo zabode v hrbet. Prsnica boli v roke, ko želim kaj težjega narediti z rokami – puljenje trave na vrtu nikakor ni možno. Tudi protibolečinska zdravila samo malce olajšajo, da je noč lažja, da preživim dan pokonci. Ne odpravijo pa bolečine.
RTG iz meseca decembra se glasi
RTG cervikalne hrbtenice
Izravnana fiziološka cervikalna lordoza
Minimalno znižan I.v prostor na nivoju C3-C4 ter C6-C7, blaga I.v hodnroza, na istih nivojih so vidni manjši ventralni spondilofiti – začetna spondiloza.
Fasetni sklepi brez posebnosti
Struktura skeleta primerna.
RTG torakalne hrbtenice
Blaga deviacija torakalne hrbtenice v desno.
Na praktično vseh nivojih torakalne hrbtenice so vidni manjši ventralni spondilofiti _ začetna spondiloza, v srednji tretjini zoženi I.v prostori – I.v hondroza.
Degenerativne spremembe , nekoliko izrazitejše v spodnji tretjini torakalne hrbtenice.
RTG L/S hrbtenice
Ohranjena fiziološka lumbalna lordoza.
Minimalno znižani I.v prostori na nivoju L1-L2, L2-L3 – l. hondroza s povsem začetnimi spondilofiti.
Fasetni sklepi brez posebnosti.
Začetne degenerativne spremembe obeh sakroiliakalnih sklepov.
Struktura skeleta primerna.
MR, delana pred 14 dnevi pa je izvid sledeč
MR izvid torakalne hrbtenice se glasi – začetne degenerativne spremembe torakalne hrbtenice v smislu spondiloze na vseh segmentih. Spondiloartroza kot hondroza predvsem med spodnjimi segmenti.Med spodnjimi segmenti je videti tudi ventrolateralne naplastitve s tendenco premoščanja i.v. prostorov. Med Th7-Th8 je videti manjšo protruzijo diska, ki je centralno ter z desne v stiku z duralno vrečo. Spinalni kanal je primerno širok, nevroforamni so prosti. Intenziteta signala prikazane medule je v celotnem poteku v mejah običajnega.
Osebni zdravnik mi je rekel da ni nič strašnega, jaz živeti ne morem tako, saj mi že psiha trpi. Kolega svetoval kiropraktika – kako, če sem brez zaposlitve, brez dohodkov. Ne morem si privoščiti, čeprav je zdravje prvo. Ampak…žal, res ne gre, vsaj v trenutni situaciji ne. Res pa sem sedaj tudi v najhujših bolečinah. Nezavidljivo, kdor je v podobnem bo razumel.
Kaj mi svetujete, je prsnica in hrbtenica povezano? Kaj naj naredim? S telovadbo, vajami poskušam, vendar en dan, potem sem nekaj dni za samo ležanje. Seveda s pokrčenimi nogami, z zravnanimi boli hrbet, me zateguje v njem. Tudi ležanje na trebuhu ali boku lahko opravljam samo, ko sem globoko pod protibolečinskimi tabletami. Enostavno ne vidim izhoda…mene boli, osebni zdravnik mi je rekel da za mojo starost (48) je taka hrbtenica ista, kot hrbtenica drugih isto starih. Nič posebnega. Lahko pa mi da napotnico za ortopeda če vztrajam, ampak…pod redno. Res potrebujem nasvet, pomoč, kajti meša se mi od bolečin in vsega. Hvala za pomoč, nasvet in lepo pozdravljeni
Pozdravljeni,
vaš primer je precej zapleten. Vezano na gibalni sistem gre za obrabne spremembe v hrbtenici, ki pa nikakor niso kritične. S tovrstnimi spremembami se lahko človek počuti popolnoma zdravega, ne čuti nobenih simptomov… gre za popolnoma individualne občutke.
Po drugi strani je kot rečeno vaša klinična slika precej zapletena. Lahko bisicer prišli na pregled v eno izmed naših ordinacij, kjer bi verjetno na podlagi anamneze ter klinične slike lahko podali bolj natančno mnenje glede stanja ter posledično možnosti in uspešnosti zdravljenja.
Žal so tudi vse naše storitve samoplačniške, cenik si lahko ogledate na povezavi: http://www.mo-gy.si/cenik-storitev/
Lep pozdrav,