Najdi forum

Spoštovani,

prosim za razlago izvida.

MR L/S hrbtenice

Blaga dekstrokonveksna deviacija ledvene hrbtenice.

Primerno oblikovana ledvena lordoza.

Schmorlove hernije, sicer je višina korpusov ohranjena.

Znižan i.v. disk L5-S1.

Začetna spondiloza.

Conus medule ter kavda ekvina sta v mejah normalnega.

V nivoju L5-S1 desnostranska ekstruzija i.v. diska zmerno zožuje desni recessus. Spondilofiti disk kompleks ob spondilartrozi začetno zožuje levi nevroforamen ter zmerno zožuje desni nevroforamen.

Star 30 let, stoječe delo z dvigovanjem lažjih bremen. Športno aktiven.

Najlepša hvala za pojasnilo!

Spoštovani!

Blaga dekstrokonveksna deviacijabhrbtenice je najverjetneje razvojna in se ji ne bi posvečal.

Schmorlove hernije, znižan intervertebralni disk L5S1 ter začetna spondiloza so degenerativne/obrabne motnje in lahko povzročajo zmerne bolečine v hrbtenici, vendar se jih apriori kirurško ne zdravi (le v primeru, da bi se npr. ob znižanem i.v. disku ugotovilo tudi nestabilnost tega nivoja).

Desnostranska ekstruzija i.v. diska L5S1, v kolikor povzroča izžarevajoče bolečine v desno spodnjo okončino pa je lahko insikacija tudi za operativno zdravljenje. Odvisno od stopnje težav (hude bolečine, padajoče stopalo …). V kolikor stanje ni prehudo lahko poizkusite težave nadzorovati z usmerjeno fizioterapijo ter vajami za mišice trupa.

Skratka, v kolikor gre za hude težave priporočam obisk pri nevrokirurgu/ortopedu usmerjenemu v zdravljenje hrbtenice. Z njim se boste dogovorili ali bi bilo na mestu operativno zdravljenje.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close