Najdi forum

MR gležnja – razlaga izvida

Pozdravljeni,

Prosim vas za razlago izvida MR-ja desnega gležnja, ki sem si ga zvila pred enim letom. Izvid MR-ja je od julija:

V talonavikularnem sklepu je na strani navikularne kosti okoli 11 x 6 velika blaga impresija osteohondralne plošče z okolno sklerozo in blagim edemom kostnine. V ostalih prikazanih sklepih poškodb hrustanca ali edema kostnine ne vidim.

Mnenje: Osteohondralna lezija navikularne kosti v predelu talonavikularnega sklepa – po izgledu kronična. Stanje po delni rupturi sprednjega talofibularnega ligamenta.

Zanima me, če to pomeni, da je bila navikularna kost zlomljena? Kako naj vem, če se je zacelila? Gleženj me še vedno boli pri športni aktivnosti in rotiranju. Včasih v njemu tudi poka. Oteklina pa se je zmanjšala.

Hvala za vaš odgovor in priporočilo o nadaljnih ukrepih, če ni prepozno in je škoda pač narejena..

Hvals in lp

Nikoly

Pozdravljeni!

Navedena sprememba (osteohondralna lezija navikularke) je v resnici nekoliko pod gležnjem in moralo bi biti klinično mogoče oceniti ali se bolečina nahaja v tem predelu. Za to bi potrebovali pregled. Ob tem bi se pregledalo tudi posnetke MR preiskave. Iz teksta ne znam povsem razbrati ali je osteohondralni fragment zaraščen ali nezaceljen, predvidevam da je zarasel, vendar bi želel to potrditi s pregledom MR posnetkov.

Glede na ti dve najdbi, bi se odločali dalje. Samo preskakovanje v gležnju je pogosto. Pogosto je vzrok mehkotkivni in ga težko povsem zanesljivo opredelimo z MR preiskavo.

Predlagal bi Vam sledeče. Ob pregledu naj se klinično oceni točno kje je bolečina. V kolkor je v predelu talonavikularnega sklepa, je opisana poškodba verjetni vzrok težav. Nato je potrebno oceni ali jo je možno (glede na MR posnetke) oskrbeti. V kolikor ni vzrok težav, je potrebno iskati druge možne vzroke.

To bi bil moj protokol ukrepanja …

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Pozdravljeni,

imam zakompliciran trimaleolarni zlom, zlom talusa napredovana artroza (4stopnja) z gostim kronicnim izlivom in osteonekrozo subhronalne kostnine tibie(2x 1 cm).  Gibljivost gležnja je zelo slaba in bolecine ob obremenitvi so ker velike še posebej ob hoji po stopnicah navzgor.   Zanima me kaj mi predlagate glede nadaljnega zdravljena?

Čakam na artroskopijo in ostranitvijo izrastkov na kosti.

lp,

Ivo

Spoštovani!

Moral bi videti Vaše MR in CT posnetke. Artroskopija lahko vernetno nudi samo delno in začasno olajšanje. Če je obraba zelo napredovala, običajno ne pomaga drugega kot operativna zatrditev sklepa (artrodeza zg. skočnega sklepa), je pa res da to ni tako majhen poseg in hkrati prinaša določene omejitve, zato morajo težave poseg odtehtati.

Kot lajšanje težav se lahko kot začasna/delna rešitev uporabljajo tudi intraartikularne injekcije (“blokada”, PRP).

Za kaj več pa bi Vas s posnetki obeh preiskav moral videti v ambulanti.

Lp, K A Pilih

Spoštovani, kako se je možno dogovoriti za pregled pri vas?

Lp,

[email protected]

 

Spoštovani!

Bodisi Arthron ambulanta Ljubljana ali Maribor (+386 41 654 330). Tukaj je pregled samoplačniški oz. preko dodatnih zavarovanj.

Redno sem zaposlen na Travmatološkem odd. SB Slovenj Gradec, kjer se je preko telefonske številke 02 88 23 439 možno prijaviti za pregled z napotnico za travmatologa.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close