Najdi forum

Pozdravljeni,

Prosim za obrazložitev mr-ja in kako se poškodba zdravi?

MR Desnega gležnja :

Brez izliva intraartikularno.

Večja delna ruptura LTFA. Signal zmernega edema okolnih mehkih tkiv. Ostali snopi lateralnega kolateralnega ligamentarnega kompleksa so ohranjeni.

Medialni kolateralni ligamentarni kompleks je ohranjen.

Srednje široka plast tekočine ob tetivi dolg fleksor palca zlasti v višini narta. Ostali fleksorski tetivi imata normalen signal .

Ekstenzorske tetive, peronealni tetivi, Ahilova tetiva in planetarna fascija imajo normalen signal.

Znakov za hrustančne lezije ni. Prikazan skelet ima normalen signal. Sinus tarsi je vredu .

Mnenje:

Zmeren tenosinovitis tetive dolg fleksor palca v višini narta .

Večja delna ruptura LTFA.

 

Lp, Rebeka

Spoštovani!

MR preiskava navaja dve patološki najdbi:

1. Poškodba LTFA.

LTFA oz. sprednji tibiofibularni ligament je prvi izmed ligamentov, ki se poškoduje pri inverzijskem zvinu (po domače, zvinu gležnja navznoter). Poškoduje se skoraj pri vsakem zvinu in večinoma se tovrstne poškodbe zdravijo konzervativno, t.j. s počitkom, prilagoditvijo aktivnosti in postopnim vračanjem. Le redko in tudi to pretežno pri težjih poškodbah, pride do kronične nestabilnosti gležnja – dolgotrajna nagnjenost k ponavljajočim zvinom, ki s časom sama ne izveni. V teh primerih je lahko na mestu tudi operativni poseg, ampak, kot rečeno, redko.

Običajno v začetni fazi svetujemo počitek in hlajenje, nato pa nameščanje visoke/stabilne obutve ter elastičnih povojev/opornic.

2. Tenosinovitis dolgega fleksorja palca.

V kolikor je mehanizem poškodbe zvin gležnja, je to nekoliko nenavadna najdba. Lahko pa je prisotna že od prej oz. se je ob poškodbi zgodilo kaj, kar jo je poslabšalo. Preiskava ne navaja pomembne strukturne poškodbe tetive, le vnetje prisotno v njeni okolici. V kolikor gre za kronične težave, se lahko področje ob tetivi pod kontrolo UZ infiltrira s protivnetno učinkovino. Predvsem pa je potrebno klinično oceniti ali je tetiva v resnici problematična. V kolikor bi se izkazalo, da je, bi svetoval kombinacijo prilagoditve aktivnosti, protivnetnega zdravljenja ter ev. FTH.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close