Najdi forum

Pozdravljeni, prosim za razlago spodnjega izvida. 26.12 sem padla in si zvila zglezenj. Na rtg zloma ni bilo vidnega,sem pa ta teden opravila se MR. Glezenj se vedno boli,zateka..hodim tako tako. Se glede na izvid se svetuje mirovanje,ali se lahko zacne kaksna fizioterapija itd? Kontrolni pregled imam sele marca,vendar mislim da bo poteben prej 🙂

 

MR desnega gležnja:

Narejene so bile standardne sekvence in ravnine.

Viden je manjši izliv v področju zgornjega skočnega sklepa.

V področju posteriornega maleola je viden izrazit edem z frakturno poko, ki sega v sklepno površino, brez dislokacije fragmenta.

Sprednji talofibularni in zadnji talofibularni ligament sta ohranjena.

Vidni so znaki parcialne rupture zadnjega tibiofibularnega ligamenta.

Tetive medialnega in lateralnega maleola so primerne.

Narastišče Ahilove tetive in plantarne fascije na petnico je primerno.

V področju spodnjega skočnega sklepa ni patoloških sprememb.

Spoštovani!

Gre za nekoliko netipičen zvin gležnja, ki ni poškodoval talofibularnih vezi (kompleks lareralnih (zunanjih) vezi), temveč sindezmozo (povezavo med obema kostema v predelu gležnja). Ob tem je poškodba posteriornega maleola (gležnja) tudi pričakovana.

Glede na to, da ni dislokacije, mislim, da bi s FTH v zmerni aktivnosti pričela 6t po poškodbi. Intenzivirala v polno aktivnost pa bi jo lahko 10-12t po poškodbi.

Naj povem, da ob najdeni poškodbi ni nenavadno, da gleženj dalj časa oteka. Dokler trajajo močne bolečine je pametno počivati, da se ima sindezmoza čas zaceliti. Insuficienca (neslabilnost) sindezmoze, v kolikor se ta ne uspe dobro zaceliti, lahko namreč povzroča težave kasneje.

Lp, K Pilih

Pozdravljeni,hvala za odgovore. Upajmo da bo zadeva cim prej bolje,ker je iz veliko aktivnosti v nic aktivnosti kar sok 🙂

lp

New Report

Close