MR gležnja
Pozdravljeni,
22.11.21 sem padla po stopnicah, diagnoza : zvin gležnja. Dobila sem mavec za 10 dni, nato fizikalne terapije. Ker je gleženj še vedno otečen, boleč, nefunkcionalen in nestabilen, sem prosila za dodatno diagnostiko.
Prilagam prepisan izvid in vas prosim za mnenje. Predvsem me zanima, kakšno zdravljenje priporočate (operacija)?
MR desnega gležnja:
Narejene so bile standardne sekvence in ravnine.
Vidna je fraktura posteriornega maleola ( v distalnem delu tibije je vidna vertikalna frakturna poka z edemom kostnine). Poka sega v sklepno površino.
V sklepu je viden manjši edem.
Ligamentarnih okvar ni videti.
Osteohondralnih lezij ni.
Blag edem je viden tudi v vratu kalkaneusa.
Narastišče Ahilove tetive in plantarne fascije na petnico primerno.
Tetive medialnega in lateralnega maleola so primerne.
Hvala za odgovor!
Pozdravljeni,
v izvidu navajajo zlom končnega zadnjega in notranjega dela golenice, z oteklino kostnine.
Če gre za zlom brez premaknitve (ta ni navedena), priporočam nadaljevanje neoperativnega zdravljenja (to bo zelo verjetno trajajo približno 3 mesece), če gre za zlom s premaknitvijo (glede na opis malo verjetno), pride v poštev tudi operacija.
Prosim.
Velike in sunkovite obremenitve (tek, skoke, hojo po neravnem, dvigovanja in prenašanja bremen) odsvetujem vsaj 3 mesece od poškodbe!
Pozdravljeni,
napotena sem bila na CT gležnja, zanima me vaše mnenje (zdravljenje) glede na izvid.
V področju posteriornega maleola je vidna vertikalno potekajoča tanka hipodenzna frakturna poka, brez premika med odlomki ter s seganjem do tibialne površine zgornjega skočnega sklepa- stanje po intraartikularni frakturi posteriornega maleola.
Stopničaste deformacije sklepne površine ni videti.
Zgornji in spodnji skočni sklep sta normalne širine.
Začetne degenerativne kalcinacije na narastišču Ahilove tetive in plantarne fascije.
Ostali prikazani skelet je strukturno in morfološko primeren.
Mnenje:
Tanka vertikalna frakturna poka vzdolž posteriornega maleola, s prekinjeno površino kortikalne kostnine, vendar brez premika med odlomki.
Frakturna poka sega intraartikularno oziroma do tibialne sklepne površine zgornjega skočnega sklepa, brez stopničaste deformacije.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Pozdravljeni,
priporočam neoperativno zdravljenje (imobilizacijo ter hojo z berglami, brez obremenjevanja poškodovane okočine), 5 do 6 tednov, nato pričetek razgibavanja ob pomoči fizioterapevta. Vsaj 3 mesece od poškodbe odsvetujem velike in sunkovite obremenitve poškodovane okončine.
Ponovno pozdravljeni,
hvala za odgovor.
Od poškodbe je že minilo 16 tednov, zato me je presenetila imobilizacija gležnja.?
Skrbijo me pa začetne degenerativne kalcinacije na narastišču Ahilove tetive in plantarne fascije.
Ali je to posledica poškodbe in zloma, poteka zdravljenja ( v začetku so smatrali, da gre za zvin, zato sem imela hodilno longeto le 10 dni, nato fizioterapije)?
Kako to, da kalcinacije ni pokazala magnetna resonanca in kako jih zdravite v vaši ambulanti?
Še enkrat hvala za odgovor!
Pozdravljeni,
glede na oddaljenost od poškodbe, imobilizacija in bergle zelo verjetno niso več potrebne. Vsekakor pa bi moral pred predlogom o zdravljenju pregledati vaš gleženj in vse posnetke slikanj (MR in CT), katerih izvide ste navedli.
Pozdravljeni,
najprej priporočam prejetje ultrazvočno vodene injekcije plazme bogate s trombociti v prizadeta področja in nato počakati 3 mesece od prejetja. Če bodo težave nazadovale na znosno raven, priporočam le še prejetje injekcije hialuronske kisline z dolgim delovanjem, če ne, pa zelo verjetno artroskopsko operativno zdravljenje.
Prosim.
Injekcije lahko prejmete pri nas. Delujejo pa tako v sklepu, kot tudi v predelu vnetega maščevja.
Pozdravljeni,
zanima me izvid MR-ja, ter zdravljenje.
Minimalen fokalen subhondralni edem kostnine lateralnega dela kupole talusa- postkontuzijsko?, prepričljive hodralne lezije na tem mestu ni.
Stanje po rupturi kalkaneofibularnega ligamenta, ostali lateralni kolateralni ligamentarni aparat je primeren.
Blag tenosinovitis peronealnih tetiv.
Blag fokalen edem kostnine glavice talusa medioplantarno, ob njem je priblizno 1cm velika skleroticna formacija – insula kopakta.
Hvala za odgovor.
Lp
Pozdravljeni,
navajajo minimalno omejeno oteklino podhrustančne kosti zunanjega začetnega dela skočnice (prve kosti v stopalu), stanje po strganju vezi med mečnico in petnico,, blago vnetje ovojnic pernonealnih kit (kite za zunanjim gležnjem), blago omejeno oteklino kostnine končnega dela skočnice ter v tem delu tudi 1 cm veliko zgoščeno kost.
Priporočam fizioterapevtsko zdravljenje – lokalno protivnetno in regenerativno obsevanje (TECAR in/ali magnetoterapijo) ter, če še niste dosegli polne gibljivosti gležnja sami, tudi asistirano aktivno razgibavanje. Po prenehanju bolečin in pred vrnitvijo v velike, sunkovite in tvegane obremenitve gležnja, priporočam tudi vsaj nekajtedensko izvajanje proprioceptnih vaj.