Najdi forum

Spoštovani,

v izvidu navajajo večje večsmerno raztrganino notranje vezivno-hrustančne ploščice, zmerno obrabo sprednjega dela sklepa in blago v glavnem, stegnenično-goleničnem delu sklepa, najverjetneje majhen otoček hrustančnega tkiva v stegnenici in oteklino v mišici popoliteus (mišica v zadnjem zunanjem delu kolena).

Če vezivno-hrustančna ploščica povzroča mehanske motnje (to se da ugotoviti iz opisa vaših težav in iz kliničnega pregleda), priporočam artroskopsko operativno zdravljenje, če ne, pa predvsem fizioterapevtsko zdravljenje.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Hvala za vaš odgovor.

Lep pozdrav, U.

Prosim.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni.

Pred dvema letoma sem si zlomila gleženj. Pet mesecev kasneje sem imela tudi artroskopijo gležnja. Ker se bolečine med hojo še vedno nadaljujejo sem odšla na MR gležnja.

Lepo prosim za razlago izvida ter nadaljne napotke za zdravljenje.

Iskrena hvala.

Lp, Klavdija

IZVID:

Srednje velik izliv V ATC Z minimalni osteofiti. Manjse brazgotine deloidnega ligamenta, stanje po majhni parcialni rupturi LTFA.

V medialnem delu kupole talusa vidna večja osteohondralna lezija – fokalna sprememba subhondralne kostnine kupole talusa premera približno 8 mm. Več manjših kostnih fragmentov v ležišču z edemom okolne kostnine, brez dislokacij. Prisotna tudi fokalna lezija hrustanca na strani talusa – OHD tretje stopnje.

Os trigonum, anatomska varianta, brez edema.

Blage degenerativne spremembe posteriornega subtalarnega sklepa in talonavikularnega sklepa z minimalnimi osteofiti.

Ostali tarzalni sklepi so primerni.

Ahilova tetiva in plantarna fascija sta ohranjene kontinuitete, brez edema. Fleksorne, ekstenzorne ter peronealni tetivi so v mejah normale.

Minimalne spremembe strukture terciarnega maleola in lateralnega maleola, frakturnih liniji se ne diferencira več, edema kostnine ni.

Mnenje:

Osteohondralna lezija kupole talusa medialno (8 mm) – postravmatski OHD tretje stopnje.

Srednje velik izliv ATC, začetne degenerativne spremembe.

Zabrazgotinjen deltoidni ligament, parcialna ruptura LTFA.

Pozdravljeni,

v izvidu navajajo hrustančno-kostno poškodbo skočnice, srednje veliko prekomerne tekočine v zgornjem skočnem sklepu (znak draženja), začetne obrabne spremembe, zabrazgotinjene vezi na notranji strani gležnja in delno strganje sprednje vezi med skočnico ter mečnico (na zunanji strani gležnja).

Zelo verjetno bo potrebno artroskopsko operativno zdravljenje.

Pozdravljeni

Prosim za razlago MR LYON obeh kolen.

1. Femoralna anteverzija:

FAV za desno koleno 14′

FAV za levo koleno 12′

2. Pateralni nagib:

PTA za desno koleno 11′

PTA za levo koleno 13′

3. Sublaksacija patele

PCGT za desno koleno 2 mm

PCGT za levo koleno 1 mm

TAGT za desno koleno 13 mm

TAGT za levo koleno 16 mm

4. Rotacija v kolenu ( KRK ):

za desno koleno 7′

za levo koleno 12′

5. Lateralna torzija tibije ( KTT ):

za desno koleno 21′

za levo koleno 14′

Hvala za razlago.

Lp.

Najlepša hvala za vaš odgovor.

Lp, Klavdija

Pozdravljeni,

1. Femoralna anteverzija: – kot med vratom in telesom stegnenice – obe vrednosti v mejah normalnega

FAV za desno koleno 14′

FAV za levo koleno 12′

2. Pateralni nagib: – nagnjenost pogačice  – obe vrednosti v mejah normalnega

PTA za desno koleno 11′

PTA za levo koleno 13′

3. Sublaksacija patele – pomik pogačice navzven TAGT za levo koleno je povečana, ostale vrednosti so v mejah normalnega

PCGT za desno koleno 2 mm

PCGT za levo koleno 1 mm

TAGT za desno koleno 13 mm

TAGT za levo koleno 16 mm

4. Rotacija v kolenu ( KRK ): – meni nepoznana meritev

za desno koleno 7′

za levo koleno 12′

5. Lateralna torzija tibije ( KTT ): – meni nepoznana meritev

za desno koleno 21′

za levo koleno 14′

Glede na navedeno, je mogoče, da bo potrebno operativno zdravljenje – premik grče golenice in rekonstrukcija notranje pogačično-stegnenične vezi. Ni pa MR po Lyonskem protoklu edino merilo. Najpomembnejše pri odločitvi so vaše težave in ugotovitve pri kliničnem pregledu.

Prosim.

Zdravo,

pred enim letom sem si zvila desni gleženj. Letos junija pa sem opravila MR, ker imam gleženj rahlo ves čas zatečen, večkrat se mi zvije in me tudi boli, sploh ob hoji, prenašanju kakšnega nekoliko težjega bremena.

Prosim za vaše mnenje glede MR izvida.

Manjše področje blažjega edema kupolo talusa.

Malce bolj izrazit edem zgornjega dela navikularke. V tem področju tudi zadebelitev kapsule talonavikularnega sklepa.

blag sklepni izliv v področju zgornjega skočnega sklepa.

Od ligamentov lateralne skupine je pretrgan ATFL, preostala dva ligamenta sta videti primerna.

Ligamenti spodnje sindezmoze, medialne, skočne in subatarne skupine so primerni.

Ni znakov za poškodbo retinakulkumov.

vidne kite in mišice so primerne.

Mnenje: Ruptura ATFL in poškodba kapsule v področju talonavikularnega sklepa, lahko že starejša poškodba.

Prosim za vaše mnenje, ali bo poškodbo možno pozdraviti samo s fizioterapijo.

hvala

Pozdravljeni,

v izvidu navajajo od nepravilnosti manjše področje blažje otekline zgornjega dela skočnice, bolj izraženo oteklino zgornjega dela navikularne kosti (kost v notranjem začetnem delu stopala), z zadebelitvijo sklepne ovojnice v tem predelu, nekoliko večjo količino proste tekočine v zgornjem skočnem sklepu (gleženj v ožjem smislu – znak draženja) ter pretrgano sprednjo vez med skočnico in mečnico.

Menim, da bo zdravljenje s fizioterapijo zelo verjetno zadoščalo. Vsekakor pa priporočam opraviti še klinični pregled (s seboj nujno prinesite tudi posnetke slikanja gležnja z MR), pri katerem se bo lahko ugotovilo, kaj od navedenega je poglavitni razlog za vaše težave, od česar bo nato odvisno zdravljenje.

Hvala za odgovor. Naročena sem pri fiziatru v septembru pa pri travmatologu. Skrbi me edino to, da je od prve poškodbe menilo že skoraj leto dni in da sem s fizioterapijo predolgo čakala

Prosim.

Priporočam, da počakajte na oba pregleda. Menim, da oddaljenost od prve poškodbe ne igra pri zdravljenju nobene vloge.

Pozdravljeni.

Zaradi bolečin na notranji strani gležnja in večkratnem zvinu desnega gležnja, sem opravila Mr gležnja in me zanima kaj pomeni:                           – videti je malenkost tekočine ob medialnih tetivah – fleksor halucis longus, fleksor digitorun longus in tibialis posterior – blag tenosinovitis     – stara rupura atfl

Zanima me tudi kaksno je zdravljenje.

Zaradi bolečin v križu ter levi nogi predvsem meča in zunanja stran levega gležnja sem opravila tudi Mr križa, kjer so ugotovili: nivoju L4-L5 protrudiran disk blago odriva duralno vrečo. Spondilofit disk kompleks ob spondilartrozi začetno zožuje desn

nevroforamen ter začetno do zmerno zožuje levi nevroforamen.

V nivoju L5-$1 spondilofit disk kompleks ob spondilartrozi ter anterolistezi zmerno do izrazito zožuje desni nevroforamen ter izrazito zožuje levi nevroforamen.

ali bi lahko bilo to povezano z bolečino v gležnju ali ne.

Kakšno je zdravljenje?

Hvala in lp  Mateja

Pozdravljeni,

v izvidu za gleženj navajajo malo tekočine ob kitah pokrčevalcev prstov ter zadnje golenične mišice (kite za notranjim gležnjem) – znak blagega draženja in staro raztrganino sprednje vezi med skočnico in mečnico.

S kliničnim pregledom je potrebno uogotoviti, kaj od navedenega vam povzroča težave. Če so to kite, priporočam ultrazvočno vodeno prejetje injekcije plazme bogate s trombociti v ovojnice prizatetih kit, če je to strgana vez, najprej proprioceptivna vadba, če ta ne bo prinesla uspeha, pa operativno zdravljenje – rekonstrukcija (nadomestitev) vezi.

Navedeno v izvidu ledvene hrbtenice lahko povzroča draženje 5. ledvene korenine levo, manj verjetno tudi desno (bolečina po zunanji strani stegna in goleni, proti hrbtišču stopala).

Pozdravljeni.

Najlepsa hvala za hiter odgovor. Če sem prav razumela izrazito zožanje levega nevroforamena naj ne bi povzročalo stiskajoče bolečine v mečih in bolečine na zunanji strani levega gležnja?

Kaj pa desni gleženj, ki me boli na notranji strani? Ker me tudi malenkost boli na levi strani levega gležnja, ampak ne toliko kot desni gleženj. Desni gležej, ko ga zasukam na noter in rahlo navzgor prav zapeče in nekaj trenutkov boli, potem pa bolečina popusti.

Lp Mateja

Pozdravljeni,

prosim.

Da, prav ste razumela. Mogoče je sicer, da je dražena 1. križnična korenina. V tem primeru bi razporeditev bolečin lahko bila takšna, kot jo opisujete. Bolečina v desnem gležnju je bolj verjetno posledica vzroka v področju gležnja.

Pozdravljeni.

Najlepsa hvala za odgovor.

Lp Mateja

Prosim.

Pozdravljeni.

Dobila sem izvide desnega gležnja in sicer: stara stabilna osteohondralna lezija distalne sklepne površine tibije. Kaj bi to pomenilo in kakšno je zdravljenje?

Hvala.

New Report

Close