MR GLEŽNJA
Pozdravljeni,
24. 9. 2024 sem si v bistvu na ravni površini zvila gleženj.
Izvid MR 8. 10. 2024:
Manjši izliv v predelu zgornjega in spodnjega skočnega sklepa. Sled tekočine retrokalkanealno. Manjši fokus edema kostnine v sprednjem delu spodnjeg skočnega sklepa (lahko po kontuziji). Drobna os naviculare. Blago distendiran tibiotalarni snop v sprednjem delu z iritacijo kostnine talusa. Distenzija tibiofibularnih ligamentov (bolj anteriornega). Subtotalna ruptura ATFL. Ohranjen blago distendiran PTFL ter CFL.
17. 10. sem bila na kirurgiji, kjer je kirurg rekel, da v bistvu ni nič in mu ni jasno, zakaj me tako boli. Dobila sem tablete proti bolečinam, ortozo za gleženj in napotnico za fizioterapijo, na katero bom čakala 3 mesece.
Naj še povem, da imam od 21 leta ponavljajoče zvine na obeh nogah, zdaj sem stara 54.
Trenutno sem na bolniški, ne bi pa bila rada dolgo, nimam pojma, kako dolgo naj noge ne obremenjujem preveč, kirurg je rekel do bolečine.
Prosim za vaše mnenje.
Hvala in lep pozdrav.
Pozdravljeni,
glede na vaš MR izvid gležnja iz 8. 10. 2024, je prisotnih več manjših poškodb, ki pa lahko povzročajo bolečino, čeprav kirurg ni opazil hujših poškodb. Izvid kaže na subtotalno rupturo sprednje talofibularne vezi (ATFL), kar pomeni, da je ta ključna vez, ki stabilizira gleženj, skoraj popolnoma pretrgana. Poleg tega so prisotne tudi distenzije (nateg) drugih vezi in manjši izliv tekočine v sklepu, kar prav tako lahko prispeva k bolečini in omejeni gibljivosti.
Ponavljajoči zvini, ki jih omenjate, kažejo na kronično nestabilnost gležnja, kar lahko pojasni, zakaj ste nagnjeni k poškodbam. V vaši situaciji bi bilo zelo pomembno, da se osredotočite na krepitev mišic in vezi okoli gležnja, da zmanjšate tveganje za ponovne poškodbe. Na žalost bo čakanje na fizioterapijo kar dolgo, zato bi vam priporočila, da začnete čim prej z vajami za stabilizacijo gležnja, bodisi doma bodisi s pomočjo zasebne fizioterapije, če je to mogoče.
Kar se tiče obremenjevanja noge – nasvet “do bolečine” je sicer standarden, vendar je pomembno, da nogo čim prej postopno začnete uporabljati, a brez pretiranih obremenitev. Ortoza vam bo pomagala pri stabilizaciji sklepa, vendar je dolgoročno treba okrepiti vezi.
Vsekakor predlagam, da se oglasite na posvetu, kjer bomo ocenili vaše stanje in vam svetovali najboljše možnosti rehabilitacije. Kontakt najdete v podpisu.
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
čim manj in samo ob preobremenitvah, kar je pri vsakem pacientu specificno – pri vas je lahko sprva že sprehod po neravnem terenu, saj je takrat gleženj pod prevelikimi obremenitvami.
Vsekakor pa vam priporočam pregled, saj bi morda pri vas prišla v poštev tudi operacija za stabilizacijo gleznja – da bi preprečili ponovni zvin in nadaljno poškodbo gležnja.