Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Nevrokirurgija MR glave – drugo mnenje

MR glave – drugo mnenje

Spoštovani,

na vas se obračam zaradi mnenja glede izvedenih preiskav, na osnovi katere je pri moji mami bila postavljena diagnoza. Mama je stara 73 let; na osnovi MR izvidov glave ji je bila postavljena diagnoza amiloidna angliopatija.

Poleti je bila za 1 dan v bolnišnici, kjer je bila ugotovljena PAF in uvedena antikoagulantna terapija (Eliquis), ki je bila po nekaj mesecih jemanja ukinjena zaradi ugotovljene amiloidne levkopatije. Naj še omenim, da je imela novembra 2019 prehodne težave z govorom, ki so bile opredeljene kot TIA. Pri mami so prisotne težave z govorom in hojo (ter na splošno motoriko), prisotna je začetna sezorno motorna kronična aksonska polinevropatija, razviden je upad pri opravljanju vsakodnevnih opravil ipd.

To leto je opravila MR slikanje glave, ki je pokazalo: ventrikli in ostali likvorski prostori so predvsem frontotemporalno širši. Na FLAIR sekvenci so vidna obsežna hiperintenzivna področja, ki se v področju centrum semiovale obojestransko med seboj zlivajo. Levo frontalno je vidna 7 mm velika lakuna, približno 4 mm velika lakuna tudi v področju centrum semiovale levo. V subkortikalni beli možganovini velikih možganov so v področju bazalnih ganglijev in insularno vidne na SWI sekvenci hipointenzivne lezije – verjetno stanje po drobnih krvavitvah. Sicer so v področju bazalnih ganglijev vidne tudi kalcinacije. Kalcinirani tudi falksa anteriorno. Signal preostale možganovine je normalen. V področju pontocerebralnih kotov in selarno ni videti posebnosti. V desnem maksilarnem sinusu je 2 cm velika retencijska cista. Ostale obnosne votline in orbiti so v mejah normale. Mnenje: zmerna atrofija, predvsem frontotemporalno, levkoarioza – fazekas 3; stanje po drobnih subkortikalnih krvavitvah – verjetno v sklopu amiloidne levkopatije. Znanka, ki je specialistka nevrokirurgije, nam je ob pregledu slik MR glave svetovala, da pridobimo drugo mnenje nevrologa (priporočala je, da se opravi dodatna diagnostika). Zaradi maminih težav z govorom in hojo je svetovala, da vprašamo ali bi lahko pri simptomatiki šlo za normotenzivni hidrocefalus. Opravljen je bil dodaten nevrološki pregled zaradi pridobitve drugega mnenje. V mnenju se je zgolj povzelo vsebino iz predloženih izvidov. Nevrolog kljub moji prošnji ni ponovno pregledal CD z MR glave. Pojasnjeno mi je bilo, da diagnoza angliopatije ne bi bila zapisana, če se slednje ne bi jasno videlo iz slik. Zanima me: ali radiolog lahko zgolj na osnovi MR glave enoznačno postavi omenjeno diagnozo? Ali je običajno, da se v okviru drugega mnenja ne pregleda slik in pa ne predlaga dodatne diagnostike, ki bi preverila ustreznost diagnoze?  Sicer pa je bila na osnovi drugega mnenja uvedena terapija Pradaxa.

Hvala za vašo pomoč in lep pozdrav,

Spoštovani!

Žal je vaše vprašanje preveč specifično nevrološko, zato vam svetujem ponovno drugo (tretje) mnenje pri kakšnemu drugemu nevrologu. Poskusite še v forumu za nevrologijo.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close