MR Glave
Kaki štiri leti nazaj so se mi pojavile težave z “ošvohnelostjo” desne strani pa bolečine v desnem očesu, utrujenostjo itd. Pomislil sem na MS in takrat orpavil kar nekaj preiskav od nevrolgoa, CT, MR glave, EEG itd. Ugotovili niso nič ekstra:
Levo frontalno pred sprednjim delom inzule je na SWI viden do 1,8 cm velik venski angiom, kolektorska vena se zliva v sprednje leve inzularne vene. Na MR arterijski angiografiji v tem delu ni videti eventualnih patoloških arterij ali zgodnjih drenažnih ven, ki bi govorile za AVM. Spremeba ima videz DVA.
Levo frontalno je še ena drobna par mm velika lezija, nespecifična, verjetno klinično nepomembna, lahko ob migreni, manj verjetno trombifiliji?
Težave so se mi v začetku meseca do določene mere ponovile (v precej manjšem obsegu kot takrat) in sem napravil sedaj kontrolni MR glave po protokolu za MS, pa me zanima razlaga:
V levem frontalnem režnju je na SWI vidna majhna trakasta žilna formacija, ki je enaka kot na prejšnih MR slikah.
Obojestransko frontalno so posamezne (4 ali 5) drobne, nekaj mm velike spremembe, ki so na T2 in FLAIR hiperintenzivne.
Drugod v možganovini ni videti patoloških sprememb jakosti signala. Drugo tudi vse bp.
Mnenje: Mogoče začetne ishemične spremembe, za demielinizacijsko bolenje značilnih sprememb ni videti. Majhen venski angion levo frontalno.
Me lahko tukaj kaj skrbi za MS? Predvsem te lezije ki so hiperintenzivne (kaj to pomeni) Pri MS navajajo tudi okvaro očesnega živca, imam očala in na levo oko vidim slabše malce megleno vendar verjetno pri okvari se to ekstremno občuti (na pregledu oči niso zaznali poslabšanja dioptrije)?
Spoštovani!
Izvid MR preiskave ni pokazal nič posebnega, ni MR znakov za MS. Te hiperintezivne spremembe niso nič nevarne. To je bolj radiološki opis. Svetujem s tem izvidom še kontrolni pregled pri nevrologu.
Lep pozdrav!
OK, sem bil pa pravi da ni nič… 🙂
Sicer sem opazil da se mi ta občutek v nogi pojavlja nekako z bolečinami v spodnjem delu hrbta, se ta občutek prenese še v to desno nogo. Verjetno kak ukleščen živec, ker ob kaki daljši hoji v hribe včasih tudi začutim malo mravljinčasto stopalo, po kaki minuti počitka pa vse izgine. Ni pa to vedno, mogoče tudi kak blagi išias?
Spoštovani!
Lahko gre za blagi išias. Svetujem vam še RTG in MR ledvene hrbtenice.
Lep pozdrav!