Najdi forum

MR Enterografija

Spoštovani!
Enkrat sem vam že pisal, da imam hude težave s prebavo za katere je bilo mišljeno, da gre za razdražljivo črevesje! februarja je bila narejena kolonoskopija, ki je bila v mejah normale, v vseh vzorcih je bilo najdeno blago do zmerno enostavno kronično vnetje. Takrat ste mi napisali, da to ni nič takega. No težave so vztrajale, kljub temu, da pazim na prehrano. Pred enim tednom sem opravil MR enterografijo. Nad izvidom sem šokiran, slabo mi je in gre mi na bruhanje. Zgleda, da sem imel prav in je vseeno Mb Crohn. Prosim če si vzamete čas in ga preberete:

Proste tekočine ali omejenih tekočinskih kolekcij v trebuhu in medenici ni videti.
Splenomegalije in povečanih bezgavk retroperitonealno ni videti.
Mezenterij ozkega črevesja je strukturno normalen, dve drobni bezgavki (pod 6 mm) sta vidni ileokolično.

V poteku vijug jejunuma ni videti posebnosti, vijuge so primerno razporejene, normalno široke z normalnim sluzničnim reliefom.

V področju anatomske lege terminalnega ileuma in ileocekalne valvule ne vidim posebnosti, po ivKS ni videti odsekov z zadebeljeno ali razslojeno steno.

Vijuge osrednjega ileuma so videti razmaknjene, mestoma pa zlepljene. Vnjihovem poteku je več slabo razpetih (zoženih? spastičnih?) segmentov, vendar pa se po ivGd KS stena ne obarva nič izraziteje, tudi ni zadebeljena ali razslojena. Strukturnih in drugih sprememb ob steni vijug ni videti. Prekomerno razširjenih vijug tudi ni videti.

V poteku aboralnega dela sigme, še globoko v medenici na levi strani vidimo okoli 2 cm dolg segment z nepravilno zoženim lumnom, na prehodu v ascendens pa 3 do 4 cm dolg zožen segment z gladkorobo, od okolice dobro razmejeno steno. Kolon proksimalno ni dilatiran.

MNENJE: Akutnega zagona KVČB ni videti, proste tekočine ali tekočinskih kolekcij – abscesov ni.
Opisane spremembe v poteku vijug ileuma so lahk postvnetne, deloma lahko gre za spazme.
Glede na sprememb v sigmi priporočam korelacijo z izvidom kolonoskopije.

Ne vem kaj si naj mislim o tem izvidu. Ves čas mi je bilo z vseh strani govorjeno, da če je bila prva kolonoskopija pred dvema letoma normalna in druga letos februarja tudi normlana, da se ne bo na debelem videlo nič čudnega. Zdaj pa je MR pokazal, da je vseeno nekaj narobe tudi v debelem. Kaj menite?
Še večji strah pa me je tega, kar je napisano o ileumu. A menite da ta opis v izvidu nakazuje na Crohna? Moram povedati, da sem v času preiskave imel močne krče. Tista tekočina, ki sem jo spil je delovala zelo odvajalno in MR je bil narejen šele 2 uri po zaužitju , ker sem dobil tako drsiko, da je polovica tiste tekočine že prej z mene steklo. Mogoče so zoženi segmenti posledica tega, ker ni bilo več povsod dovolj razpeto od tekočine? Drugače imam te težave že dve leti od maja pa vsak dan krče, napenjanje, občasno driske, ogromno sluzi!! Krvna slika je ves čas normalna, crp je 2.9, sedimentacija je 2, kalprotektin pa 65.
Gastroenterolog mi je povedal, da naj zdaj uživam mesec dni Salofalk 3000 mg in Kreon. Po mesecu dni pa ponovna kolonoskopija, če ne bo boljše. A lahko sploh tako dolgo čakam s tem?

Lepo prosim za vaše mnenje!

Pozdravljeni.
Radiolog v izvidu MR enterografije prepričljivih vnetnih sprememb značilnih za Crohnovo bolezen ne opisuje, tako da diagnoza na osnovi te preiskave ni zelo verjetna, je pa možna. Če so s kolonoskopio ugotovili normalno sluznico širokega črevesja brez zožitev, potem gre najverjetneje za spazme.

LP

____ mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog Klinika Pacient Telefon: 0820 08240 Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8 *Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.

Spoštovani!

Hvala za vaš odgovor. Ravno v tem je problem, da zdaj v bistvu spet ne vem na čem sem. Danes imam recimo spet cel dan krče nad pokom,zaradi katerih mi slabo postane. Več sam ne vem, če so res tako močni ali pa jih preveč zazanvam in gre potem za sindrom razdražljivega črevesja. Moj gastroenterolog pravi, da je ta izvid nejasen, slik pa niti pogledat noče! Kolonoskopije pa ne bo delal spet, ker je bila februarja, pa čeprav je zdaj tukaj očitno tudi v debelem zožitev.
Vem, da niste radiolog in vem, da gre to mogoče preko meje tega foruma, pa vendarle bi vas prosil, če si lahko pogledate tri slike, ki sta na spodnjih linkih. Kaj pravite na te zožitve? Se vam zdi, da je to od Crohna, ali je krč? A menite, da je možno, da zgleda črevo kot “ploščati trak” zato ker je prazno, ker je kontrast, ki sem ga spil, že dve uri pred slikanjem šel ven, ker sem dobil drisko?
Vem veliko vprašanj, pa prosim kljub temu, če lahko malo pogledate, če se vam zdi kaj sumljivo? Stena kolikor vidim ni zadebeljena niti malo. Kakšno je vaše mnenje?

MR1
MR2
MR3

Pozdravljeni

Slike MR enterografije lahko interpretira le radiolog ki jih pogleda na delovni postaji: same slike, ki jih dobi pacient, namrec posebne uporabne vrednosti nimajo. Na delovni postaji pa zdravnik radiolog lahko pregleda slike v vseh možnih presekih, 3 d rekonstrukijo, itd itd. Tako da se popolnoma strinjam z vasim gastroenterologom da ni komentiral slik. Glede na to, da je bila kolonoskopija opravljena v februarju je ni potrebno ponavljati. Stenoze namrec v debelem crevesju v tako kratkem casu ne morejo nastati in opisane spremembe na MR so zanesljivo artefakt oz so posledica spazma med preiskavo.

Lp

____ Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist Klinika Pacient Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8

New Report

Close