MR desnega kolena v standardnih ravninah in sekvencah
Intramedularno v distalnem femurju in v proksimalni tibiji sta vidna dva vecja areala spremenjene kostnine-dobro omejena, geografske oblike brez edema okolne kostnine-videz obseznejsih kostnih infarktov. Na strani tibije meri priblizno 5×2,5cm, na strani femurja vsaj 6×3,5cm. Manjsi AVN subhondralne kostnine medialnega kondila femurja premera priblizno 1cm. Zacetne degenerativne spremembe medialnega kompartmenta s hondromalacijo tretje stopnje in minimalni robni osteofiti. Manjsi kostni infarkt tudi lateralnega kondila femurja zadaj 15x5mm.
Meniskusa sta primerne oblike in strukture, brez rupture. Izliva intraartikularno ni. Patelofemoralni sklep je primeren. Ligamenti so ohranjeni.
Mnenje: obsezni kostni infarkti distalnega femurja in proksimalne tibije. Zacetne degenerativne spremembe medialnega kompartmenta, manjsi areal AVN medialnega kondila femurja 1cm.
Prosila bi vas za razlago oz. kaksna oblika zdravljenja pride v postev. Kaj pa trombocitna plazma v mojem primeru?
Najlepsa hvala vnaprej za odgovor!
Pozdravljeni,
v izvidu navajajo več področij v končnem delu stegnenice in začetnem delu golenice, kjer je prišlo do odmrtja kosti.
Priporočam hojo z berglami, z obremenjevanjem obolele okočnine le do meje bolečine (če so bolečine tako močne, da bergle potrebujete, če niso, odsvetujem le velike in sunkovite obremenitve) ter fizioterapevtsko zdravljenje – obsevanje s Tecarjem in/ali magnetom.
Če težave v doglednem času ne bodo nazadovale na znosno raven, priporočam razmislek o vgraditvi popolne kolenske endoproteze. Menim, da zdravljenje s plazmo bogato s trombociti stanja ne more bistveno izboljšati.
Pozdravljeni.
Na nogometni tekmi sem dobil udarec v rahlo pokrčeno koleno z zunanje strani in ob tem zaslišal pok. Na izvidu MR mi piše sledeče:
Klinicni podatki: Distorzija.
MR desnega kolena:
Majhen izliv.
Subtotalna ruptura ACL. PCL je ohranjen.
Meniskusa imata normalen signal.
Krizna ligamenta sta ohranjena.
Kolateralna ligamentarna kompleksa sta v redu.
Tetiva kvadricepsa ter ligament patele sta v redu.
Znakov za hrustance lezie ni.
Signal blagega edema kostnine posteriornega roba lateralnega tibialnega kondila pod platojem.
Mnenie:
Subtotalna ruptura ACL
Blaga kontuzija kostnine pod posteriornim robom lateralnega tibialnega platoja.
In
Prvih par dni sem imel izliv in me je noga bolela pri popolnem iztegu ter blago ob popolnem pokrčenju. Zdaj je bolečina manjša vendar vseeno prisotna. Klecnem če slučajno nerodno iztegnem nogo. Zato me zanima če bo potrebna operacija za nadalnje ukvarnanje z nogometom in če ja, kako dolgo traja okrevanje.
Najlepša hvala.
Pozdravljeni,
zelo verjetno bo potrebna artroskopska operacija – rekonstrukcija (nadomestitev) ali pa augmentracija (okrepitev) sprednje križne vezi. Okrevanje, do prehoda v polne športne obremenitve, traja običajno 6 do 9 mesecev.