Najdi forum

Pozdravljeni,

 

Pred dvema mesecema me je pri igranju tenisa začela boleti rama, zlasti pri servisu. Stara sem 42 let, tenis igram rekreativno 1 leto,od tega večinoma s trenerjem.

 

Prosim za razlago izvida MR 20.5.2023

 

 

Tekočinsko občutljive sekvence v treh ravninah, maščobno občutljiva sekvenca v sagitalni ravnini.

AC sklep izgleda primeren.

Akromiohumeralna razdalja primerna.

Zmeren izliv v SA-SD burzi.

Brez posebnosti v poteku tetive dolge glave mišice biceps.

Tetive rotatorne manšete izgledajo ohranjene.

Bufurdov kompleks.

Brez posebnosti hrustanca glenohumeralnega sklepa.

Aksilarni recesus je zadebeljen do 5 mm, spremenjenega signala.

Mnenje:

Znaki adhezivnega kapsulitisa.

SA-SD burzitis.

Predvsem ne zanima kako se lotiti zdravljenja, saj bi rada spet igrala. Glede na to,da tenis igram eno leto rekreativno,sem začela s treningi za jačanje telesa,v izogib novi poškodbi.

Hvala!

Pozdravljeni!

Moram priznati, da v izvidu MR preiskave ne vidim kaj prav očitno “narobe”. Radiolog sicer v zaključku omeni znake adhezivnega kapsulitisa, kar lahko predstavlja vzrok bolečine in slabše gibljivosti, ampak stanje, glede na opis ne deluje posebej hudo. Druge patologije ni navedene. Bufurdovega kompleksa ne poznam prav dobro, sem si pa ob tej priložnosti prebral o njem. Navedeno je, da se ga občasno lahko tudi zamenja za poškodbo anterosuperiornega labruma, ki pa bi lahko povzročala bolečine.

Če upoštevamo diagnozo adhezivnega kapsulitisa so priporočila bolj v smer protibolečinskega zdravljenja ter zmernega razgibavanja. Ko se rama umiri, se stanje praviloma izboljša, lahko pa izboljševanje traja tudi od 6 mesecev do enega leta. V tem času naj bi bilo pomembno predvsem ne preveč provocirati ramena, da se imajo tkiva priložnost pomiriti.

Če bi se v ramenu pojavili preskoki ter občutek nestabilnosti, je potrebno pomisliti tudi na morda prikrito poškodbo anterosuperiornega labruma. V ta namen bi bilo potrebno pregledati posnetke MR preiskave ter ev. opraviti celo MR kontrolo.

V grobe Vam tako svetujem, da aktivnosti prilagodite bolečini. Lahko izvajate tudi vaje za moč in gibljivost, ampak naj ne povzročajo prehudih bolečin. Ni narobe, če si težave blažite s nesteroidnimi protivnetnimi zdravili (Nalgesin, Naklofen, Brufen …). Če se stanje v roku, reciva, 3 mesecev ne bi izboljševalo pa priporočam pregled.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Pozdravljeni,

 

Najlepša hvala,ste me pomirili. Ali priporočate tudi fizioterapijo? Predlagane so mi terapije z zvočnimi valovi,laserji itn. od strani fizioterapevtov. Ali menite,da bodo pospešile zdravljenje? Jemljem olfen za bolečine. Ali bi tablete lahko zamenjala s kakšnim mazilom tipa voltaren?

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Prav veliki strokovnjaki za tipe fizioterapije zdravniki večinoma nismo in lahko v priporočeni vrsti fizioterapije bolje presodi bodisi zdravnik fiziater bodisi sam fizioterapevt. Z moje strani se mi zdi ključno razgibavanje ramena zmerne intenzitete. Vloge udarni UZ valov pri adhezivnem kapsulitisu ne vidim. Glede laserja sem skeptičen o njegovi prodornosti do sklepne kapsule ramenskega sklepa. Ne pravim da FTH metode v tem smislu nimajo vpliva, vendar se meni ne zdijo ključne.

Olfen in Voltaren imata isto učinkovino – diklofenak. Lokalni nanos ima prednost, da ima omejene sistemske učinke in slabost, da ima nepredvidljivo prodornost v tkiva. Tako ne vemo zares, koliko ga prodre do ramena. Tablete/kapsule imajo slabost sistemskega učinka in s tem povezanih, možnih, stranskih učinkov, vendar je njihov učinek bolj predvidljiv in konstanten. Izbereta lahko sami in vidite s čim bolje shajate.

Sporočilo o adhezivnem kapsulitisu, ki ga povzemam po enem zadnjih izobraževanj, kjer sem bil prisoten, je, da gre v osnovi za vnetno bolezen, ki je samoomejujoča. To pomeni, da večino izzveni in se zazdravi sama. Predavatelj, ki je ugleden španski športni ortoped, je priporočal predvsem proti-vnetno zdravljenje (blokada, zdravila tipa Naklofen …) in pa potrpljenje, saj naj bi adhezivni kapsulitis izzvenel nekje v roku 6 mesecev.

Vse to pa seveda drži le v primeru, da pri Vas resnično gre za adhezivni kapsulitis, kar je težko zanesljivo reči le iz izvida MR preiskave.

Moj povzetek bi bil:

– FTH ne škodi, vendar je njen učinek do neke mere nepredvidljiv.

– Menim, da je bila aplikacija blokade na mestu.

– Menim, da je terapija z diklofenakom na mestu.

– V kolikor z uvedenimi ukrepi ne bi dosegla zadovoljivega izboljšanja, se boste verjetno morali osebno pokazati ramenskemu kirurgu (ortoped, travmatolog).

 

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Objava čaka odobritev

New Report

Close