Najdi forum

MR CERVIKALNE HRBTENICE

Prosim Vas za razlago in nadaljno napotitev oz. možnosti zdravljenja.
Cervikalna hrbtenica ima malo zravnano lardozo.Manjše degenerativne spremembe: iregularnosti krovnih plošč, robna osteofitna apozicija. Manjše spremembe signala iz subhondralne spongioze v zvezi z degeneracijo;angiolipom v korpusu C5 in C6; drugih sprememb intenzitete signala iz skeleta ni videti. Signal iz diskusov je T2 hipointenzivno spremenjen.
Cervikalni diskus C2-3 ima ohranjeno višino.Diskalna kontura je malo izbočena desno posterolateralno in foraminalno, manjša robna osteofitna apozicija. Degenerativne spremembe povzročajo blago zoženje desnega recesa in foramna.
Cervikalni diskus C3-4 ima ohranjeno višino. Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu. Spinalni kanal ni pomembno zožen.
Cervikalni diskus C4-5 ima ohranjeno višino. Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu, več posterocentralno; obdaja jo manjša robna osteofitna apozicija. Zožen je prednji likvorski prostor.
Cervikalni diskus C5-6 je nekoliko znižan. Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu; anterolateralno jo obdaja robna osteofitna apozicija. Spinalni kanal ni pomembno zožen.
Cervikalni diskus C6-7 je znižan. Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu, obdaja jo robna osteofitna apozicija. Posteriorno manjše bočenje degenerativnega flavuma, degenerativne spremembe povzročajo blago zoženje likvorskih prostorov ob meduli.

Toriakalni diskus Th1-2 kaže desno posterolateralno fokalno izbočenje, ki povzroča zmerno zoženje prednjega likvorskega prostora na desni strani.
Malo znižana korpusa Th4, Th5; spondilotične spremembe.
V Duralni vreči ni videti patoloških formacij. Medula ne kaže patoloških sprememb signala.

Gre za degenerativne spremembe hrbtenice, ki povzročajo v cervikalnem delu manjše zožitve likvorskih prostorov spinalnega kanala; desna posterolateralna protruzija Th1-2 povzroča zmerno zoženje prednjega likvorskega prostora na desni strani.
Radiološke diagnoze: M502
M512
M47

Do preiskav je prišlo zaradi hudih glavobolov in bobnenja v glavi, potem ko drugi izvidi niso pokazali ničesar sumljivega.
Že v naprej sem Vam hvaležna za pomoč!

Ponovno prosim za odgovor, saj je zadeva zelo nujna. Hvala in lp

Gre za tipično cervicobrachalgijo – težave so povezane z vretnim delom hrbtenice, kjer je zaradi draženja živcev (verjetno C4 ali C5) prišlo do zakrčenosti obhrbteničnih mišic, ki sedaj ovirajo pretok krvi v oziroma iz glave.
Težave je možno rešiti s terapijami manualne medicine.
Oglejte si še:

Kompresijske in kapilarne motnje pri osteohondrozi vratnega dela hrbtenice[/url]

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Spoštovani, h
vala za odgovor. Pomirili ste me, polepšali dan!
Naročila se bom na pregled pri Vas.
Nevrolog je me prav prestrašil ( češ, da ni kaj zdraviti ) in nisem več vedela kam naprej.
V upanju, da se bodo moje težave rešile, in da boste Vi še naprej tako uspešni,
Vam želim lep dan.

Tudi jaz upam, da bomo vaše težave lahko rešili, s seboj prinesite slike in izvide.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

LILI 46
Lepo pozdravljeni, prosila bi vas za vaše mnjenje glede izvida MR, Lumbarna hrbtenica ima ohranjeno lordozo.Le blage degenerativne deformantne spremembe, majhna anterolaterna robna osteofitna apozicija.Mankše nehomogenosti signala iz kostnega mozga, nekaj maščobi izointenzivno spremenjenih področij.Drugih sprememb intenzitete signala iz skeleta ni videti.Signal iz diskusov je T2 hipointenzivno spremenjen, močno le v L4-5 in L5 -S1.
Lumbarni diskusi od L1-2 do L3-4 imajo še ohranjeno višino in posteriorno konturo, le blaga anterolateralna robna osteofitna apozicija.Spinalni kanal primerno širok.
Lumbarni diskus L4-5 ima ohranjeno višino.Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu.Pridružene so manjše degenerativne spremembe malih sklepov.Spinalni kanla ni pomembno zožen.
Lumbarni diskus L5-S1 ima ohranjeno višino in konturo.Spinalni kanal je primerno širok.
Vduralni vreči ni videti pataloških formacij.Medula ne kaže patoloških sprememb signala.
Gre za manjše degenerativne spremembe lumbalne hrbtenice,hondrozo L4-5 in L5-S1, znaki spondilartroze L4-5, spremembe ne povzročajo pomembnega zoženja spinalnega kanala.
Radiološke diagnoze
M512
M47
Uspešan dan in lep pozdrav!!!!

Pozdravljeni,

izvid MR kaže na nekaj posebnosti, ne gre pa za nič hujšega. Prisotne so obrabne spremembe, ki so verjetno primerne vaši starosti, je pa možno, da te spremembe povzročajo številne težave. Glede na to, da simptomov, ki se ob tem pojavljajo, niste navedli, vam težko bolj natančno svetujem. V kolikor pa se omejim zgolj na izvide MR slikanja pa gre po vsej verjetnosti za draženje korenin L5 in S1 ter posledično težav, ki so s tem povezane. Prisotnih je tudi nekaj razvojnih posebnosti, vendar v mejah normale.

Predvidevam, da imate težave kot so bolečine v križu, v predelu kolka ter bolečinske in/ali občutke mravljincev v eni ali obeh nogah. Z manualno medicino lahko te simptome uspešno pozdravimo. Na prvem pregledu s pomočjo klinične slike pridobimo dodatne informacije in vam lahko natančno svetujemo glede nadaljnjega zdravljenja.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni.
że pet let imam močne bolečine v rami oz. natančno povedano: med vratom in ramo , nad lopatico (mehki del), na desni strani. Pred 7 leti sem bila na CT vratu in imam napisano, da imam cervikobrahialni sindrom. bila sem na terapijah a sem imela takšno reakcijo, da smo jih morali prekinit. Moja osebna zdravnica pravi, da mi od vratne hrbtenice pritiska na żivec in da se naj navadim na bolečine, naj bom rada da jih čutim…, ker tukaj druge pomoči ni, kot operacija, ki je zelo nevarna, da ohromim od vratu dol. Vprašala me je celo, če bi rada bila kot rastlina. Sedaj imam bolečine że tako močne, da ne spim niti eno noč. Včasih tako boli, da kar bruham od sile in jokam kot dejenček. Ne morem spat, ne stat, ne hodit, skratka ni polożaja, da nebi bolelo. Że vseh pet let spim na ortopetskem vzglaniku, obrnjena rahlo v desno (cela zvita), da sploh lahko zaspim. V levo stran se sploh obrniti ne smem, takrat boli neznosno. Boli me tudi na dotik. Če se močneje dotaknem s prstom, bi kar zavreščala. Včasih ne prenesm niti naramnice od modrca. Imam zelo visok prag bolečine, a če bom to morala prenašati še vsa leta mojega żivljenja, kot mi je rekla, se mi lahko samo še zmeša. Zdaj pa me je zraven bolečine začelo tudi pečt. zaboli me, če skašlajam, diham, se zasmejim, zazeham ( takrat zbode) , drugače pa je bolečina prisotna24ur, le da so vmes hudi napadi. Sumim, da je morda kakšno vnetje v tem predelu. Prosila sem jo, če me da na MR ramenskega dela. Napisala mi je napotnico, a sem sedaj videla, da zopet za vratni del, ramenski pa ne. Je pa si v ordinaciji trdila, da to drugega ni kot hrbtenica. Dala mi je tudi napotnico za protibolečinsko blokado, a si ne upam iti, ker dejansko ne vem kaj mi točno je. Obračam se na vas, ker sem że čisto obupana. Zanima me, če so v tem delu res możne tako hude bolečine od vratne hrbtenice ? Ali MR cervikvalne hrbtenice pokaże samo vratni del, ali tudi ramenskega?
Za odgovor se vam naprej zahvaljujem.

Pozdravljeni,

strinjam se z navedbami osebne zdravnice, da gre za resen primer. Ne morem pa se strinjati z izjavo, da se je na stanje, ki ga opisujete kot nevzdržno, potrebno navaditi. Za natančno mnenje glede možnosti in uspešnosti zdravljenja bi sicer nujno moral pogledati slike, izvidi ne zadostujejo. Izjemno slaba stran vaših težav je ta, da le-te trajajo že toliko dolgo časa. Po petih letih konstantnih bolečinskih občutkov se le-ti lahko spremenijo v t.i. nevropatske bolečine, ki se “preselijo” v glavo (možgane) in jih se jih človek izredno težko znebi. Morda se sliši neverjetno, vendar se to zgodi večini primerov bolnikov s kroničnimi bolečinami. Podobna diagnoza je npr. fibriomalgija.
Zatorej ne pričakujte takojšnjega uspeha. S tehnikami manualne medicine sem uspešno zdravil že številne podobne primere, natančen nasvet glede možnosti in uspešnosti zdravljenja pa vam lahko podam po pregledu. Terapije pomagajo, vendar je zdravljenje dolgotrajno. Predvsem sta v takšnih primerih potrebni vztrajnost in optimizem.
Glede na to, da je vaše stanje “na meji” vas lahko kot kontraindikacijo za zdravljenje označijo številni strokovnjaki. Jaz osebno, sem pripravljen poskusiti, imam veliko izkušenj s podobnimi primeri.

V kolikor se odločite, se naročite na pregled v oridnaciji MOGY Maribor, na Pobrežju, kjer delujem. S seboj prinesite tudi vse izvide in slike.

Lep pozdrav,

Lep pozdrav,

Pozdravljeni.
Ponovno se obračam na vas. Sedaj sem dobila izvid od MR in vam napišm rezultat preiskave.
Cervikalna hrbtenica ima še ohranjeno lordozo. Na skeletu ni videti patoloških sprememb morfologije ne intenzitete signala.
Cervikalni diskusi imajo še ohranjeno višino in konturo. Ni videti patoloških diskalnih izbočenj ki bi povzročala zožitev spinalnega kanala ali foramnov. Signal iz diskusov je T2 hipointenzivno spremenjen.
Cervikalni spinalni kanal je primerno širok. V duralni vreči ni videti patoloških formacij. Medula ne kaže patoloških sprememb signala.
Gre za znake dehidracije diskusov, brez patoloških diskalnih izbočenj.

To je izvid, ki sem ga dobila od MR sedaj. Mi ga lahko razložite in sedaj poveste ali so moje težave možne od tega?

lp in hvala

Pozdravljeni,

MRI izvid ni pokazal nič novega, izvid pa zagotovo kaže na znake bolečin (lordoza). Kot rečeno lahko v vašem primeru žal natančno svetujem na podlagi klinične slike, t.j. pregleda.

V kolikor se odločite, priporočam, da se naročite v ordinaciji MO-GY Maribor.

Lep pozdrav,

Objava čaka odobritev

New Report

Close