Najdi forum

spoštovani!
mama je stara 74 let in ima že nekaj časa močne bolečine v predelu križa.Najprej so mislili da je le to povezano z kolkom vendar so to izključili in ugotovili da bolečina izvira od hrbtenice.Bila je na MR in bi vas prosila ,da mi razložite diagnozo, ki jo je dobila po slikanju na MR.

Mestoma mascobno infiltriran (strukturna atrofija) prikazan del aksialnega skeleta s hemangiomom v korpusu L5 (vi”sino oznacujem, kot da je S1 lumbaliziran), katerega morfologija sicer se ohranjena.
Radikularne ciste na prehodu S2-S3 obojestransko so v premeru velike cm.
Zmerne atroticne spremembe na malih sklepih z nekoliko protrudiranim diskom L5-S1 brez pomembnih utesnitev okolnih struktur.
Anterolisteza L4 napram L5 za 2 mm s protrudiranim diskom, hipertroficnimi artroticnimi spremembami na malih sklepih: terminalna vreca v obeh ravninah je zozena na 0,5 cm, zmerna foraminalna stenoza obojestransko.
Podobne spremembe z izrazitejso foraminalno stenozo desno so v visini L3-4.
Tudi v visini L2,3 je disk protrudiran, toda brez pomembne utesnitve terminalne vrece ali foramnov.

Spoštovana !

Pri Vaši mami MR preiskava kaže predvsem na obrabne spremembe na različnih nivojih ledvene hrbtenice, ponekod tudi s prizadetostjo medvretenčne ploščice ter zožitvijo hrbteničnega kanala, kar verjetno pri Vaši mami povzroča mravljinčenje noge. Svetoval bi posvet z ortopedom ali nevrokirurgom v kolikor so težave močno izražene ter tudi fiziatra zaradi predpisa ustrezbh vaj, eventuelno steznika. Hemangiom, ki ga opisuje radiolog pa predstavlja cisto oz benigno ( ne rakavo ) tvorbo izpolnjeno s krvjo.
Upam, da sem Vam uspel odgovoriti na vaše vprašanje
Lp, dr. Sinožič

Pozdravljeni
Zaradi ponavljajočih bolečin po celotni hrbtenici, večkrat tudi križu, sem opravila MR slikanje.
Stara sem 40 let. Težave s hrbtenico pa imam več kot 10 let.
Prosilla bi vas za razlago diagnoze po pregledu z MR. Za odgovor se lepo zahvaljujem.

Pregledana sta bila lumbosakralni del hrbtenice in odgovorjajoči del spinalnega kanala z običajnim t1,t2 sekvencami v sagitalni in transverzalni ravni.

Spinalni kanal je razvojno primernih dimenzij.
Težnja po lumbalizaciji S1.

Na vretencih so začetne degenerativne spremembe in sicer spondilartroza.
Strukturne degenerativne spremembe tipa Modic 1 so na LS prehodu.

Disk L5S1 je malo znižan, deseciran in herniiran. Manjša hernijacija je posterocentralna z nakazano lateralizacijo v desno.
Sega do duralne vreče, obeh korenin, desno malenkost odrine posteriorno.

Medula oziroma konus medule je normalne oblike, debeline in ima na vseh narejenih sekvencah normalne signale.

Spoštovana!

Spremembe na vaši hrbtenici govorijo v prid obrabnim spremembam ledveno- križnega dela hrbtenice ter tudi spremembe na medvretenčni ploščici, ki je tudi nekoliko premaknjena v stran, tako da imate morda tudi občasne nevrološke izpade v smislu mrtvenja ali mravljenja.
Svetoval bi , da se posvetujete z ortopedom, fiziatrom ali nevrokirurgom o nadaljnjih ukrepih in predpisu ustrezne terapije.
Lp dr sinožič

New Report

Close