Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje mozolji

mozolji

Spostovani!

Blizam se tridesetim in ze 15 let imam tezave s kozo – mozolje. Imam jih po obrazu, hrbtu in dekolteju. In ni jih malo. Vcasih malo vec, drugic malo manj, vendar so. Ker me jezijo, jih tudi praskam. Vem, da ne bi smela, pa ne zdrzim. Po obrazu obicajno sploh nimam tistih pravih mozoljev, pac pa samo crno pikico, ki se je sicer niti ne opazi, vendar ce jo stisnem, pride ven rumen in cvrst “crvicek”. Mislim, da imam mozolje zaradi stresa, saj se ves cas zaradi necesa sekiram, saj imam polno obveznosti.
Mozolji me strasno motijo, hrbet me vcasih prav srbi, poleti se pa najraje sploh ne odpravim na morje, ker me je groza s sebe dati majico in tudi majck z naramnicami ne nosim, ker mi je nerodno. Ce sem pridna in mozoljev ne stiskam ( kar mi ponavadi ne uspe), obraz niti ne izgleda v zelo slabem stanju in zdravniki me obicajno odpravijo s “Saj to ni nic, koga drugega poglejte”. Jaz pa obupujem.
V najstniskih letih so mi dali klimicin, potem dolgo nisem uporabljala nic in je bilo stanje malo boljse, pred tremi leti pa sem sla k dermatologu, ki mi je predpisal neko mazilo s kupom stranskih ucinkov (imena se ne spomnim) in se je stanje izboljsalo, vendar le za kratek cas, poleg tega pa tisto lahko mazes le mesec ali dva (?). Na priporocilo dermatologa sem zacela jemati tudi D-35, pri cemer je bilo stanje kaksen mesec ali dva idealno – nobenih mozoljev – potem pa so se zopet zaceli pojavljati, zaradi stranskih ucinkov pa sem tudi tabletke opustila. Od stiskanja imam (predvsem po hrbtu in dekolteju) vse polno brazgotin. Bila sem tudi na pregledu za scitnico, vendar niso ugotovili nic posebnega, ceprav je malo povecana in tudi moja mama je imela tezave z njo.
Zanima me, ali obstaja kaksen naraven nacin odprave te nadloge. V mislih imam cajcke ali kaksno mazo, ki jo lahko naredim sama doma. Sladkarijam se ne morem odpovedati, vendar ne pretiravam, pojem kar veliko sadja in zelenjave, vsak dan se gibljem vsaj dve uri v naravi (hitra hoja v hrib, gorsko kolesarjenje, rolanje…) in nasploh se mi zdi, da kar zdravo zivim, ce odstejem psihicne obremenitve, ko se vcasih malo prevec obremenjujem s kaksnimi stvarmi, pa se mi vcasih zdi, da tudi v tem ne presegam ljudi okoli mene.

Hvala za pomoc in lep pozdrav.

Milena

Pozdravljena,

tudi jaz sem zelo dolgo imela obupno kožo, čeprav so bili moji mozolji drugačni – nič črnih pikic, bolj manjše gnojne ciste ali pa se je najprej naredila rdeča bulica, potem pa se je začel v njej zbirati gnoj. Vse mogoče sem preizkusila. Navsezadnje sem si pustila predpisati tudi antibiotike (tetracikline) za ves mesec, obenem sem si kožo mazala z neko kremo s klindamicinom. Edina korist od antibiotikov je bilo začasno izboljšanje in (velika pridobitev!) pozdravilo se je skoraj 15 let trajajoče kronično vnetje žrela – naslednjih nekaj let je bilo čisto v redu. Takrat sem bila absolventka in vzela sem si skoraj pol leta časa za zdravo življenje. Jedla sem izključno tisto, kar sem sama skuhala, zelo sem pazila pri prehrani, nobenih sladkarij…, se dosti gibala, živela povsem nestresno in z vsem skupaj dosegla izboljšanje za kakšnih 30 do 40 procentov, rezultat pa je bil zelo kratkotrajen. Moja koža se je pozdravila šele takrat, ko sem dobila tiroksin in si dovolj opomogla od dolgotrajnejšega pomanjkanja ščitničnih hormonov. Potem so mi znižali dozo in moja koža je spet začela dobivati prejšnjo podobo. Preden sem dojela, kaj se dogaja, se je zgodilo še marsikaj hujšega, vendar je to že druga zgodba.

Akne vsekakor lahko pomenijo marsikaj in dokler ne ugotoviš, kaj signalizirajo, lahko dosežeš le manjše izboljšanje. Mimogrede – a mogoče veš, kako visok je bil tvoj TSH? Jaz si jih nikdar več ne bi “zdravila” z antibiotiki, niti oralno niti lokalno. Edino, kar se mi zdi še sprejemljivo so obloge iz gline. Saj je packarija, ampak če tega ne delaš prepogosto, zna biti čisto v redu.

Vso srečo ti želim.

Alenka

Pozdravljeni!
Stara sem 16 let in imam velike probleme s poraščenostjo. Prekomerno sem poraščena po telesu, a najbolj nad zgornjo ustnico, kar je zelo moteče. Prosim vas za vsakršno informacijo o zdravljenju-odstranitvi, nasvet ali pomoč. Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem!

Nenchy

New Report

Close