Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija mozolji

mozolji

Pozdravljeni,

stara sem 23 let. Zadnja tri leta me muči nadloga – mozolji. povedati moram, da med puberteto problemov z njimi nisem imela, pojavljajo pa se predvsem pred menstruacijo (po njej popolnoma izginejo) ter poleti, na morju. Opazila sem, da mi pomaga, če hodim v solarij, vendar pa naj bi to škodilo koži (staranje…). Zanima me vaše mnenje o tem, ter ali se da v lekarni dobiti kakšno posebno kremo za sončenje (tako, ki ne bi povzročala mozoljev).

lp,
Mateja

Spoštovana Mateja!

Prvi pojav mozoljev pri 23 letih ni nič presenetljivega. Priporočam vam, da z zdravljenjem preveč ne eksperimentirate, temveč da se zglasite pri dermatologu (lahko tudi pri nas v Dermadentu – http://www.dermadent.si), ki bo objektivno ocenil prizadetost vaše kože in vam predpisal ustrezno terapijo. Mislim, da so glede pojava mozoljev kreme za sončenje vse približno enako dobre ali slabe.

Zivjo Mateja !

Tud jaz sem star 23 let in imam podobne tezave – razen menstruacije :))) No kakorkoli ze, kar se menstruacije tice, ima moje dekle iste probleme, dal sem ji dodatne kolicine vitamina E, ki umirjajo hormone. Pri njej so rezultati kar ocitni. Mimogrede, zelo se ji je koza izboljsala z jemanjem kontracepcijskih tabletk, vendar sem ji jemanje slednjih prepovedal, za njeno dobro – ni pa nujno, da je odziv enak pri vseh dekletih.
Kar se sonca in solarija tice je pa tako, da UV zarki zavirajo nastajanje mozoljev. Tudi meni se stanje na morju popravi, samo se cez dva-tri mesece stanje povrne – ni pa tako hudo. Poleg tega ti pomaga tudi morska voda, ki je za kozo fenomenalna – vlece ven gnoj iz mozoljev. Skratka morje in sonce sta dobra za kozo, pa naj gre za aktivne globinske mozolje, vnetja, posusene mozolje, akne cista, komedone in se kaj…
Po drugi strani je pa sonce tudi skodljivo (UV sevanje), tocno zarad tega kar si ti rekla: staranje. Ce clovek ne bi bil niti enkrat na soncu, bi imel tako kozo, kot jo ima dojencek. UV pa povzrocajo proste radikale, ki povzrocajo staranje in lahko tudi raka (se posebej na obcutljivih delih kot so znamenja). Tako da zaradi mozoljev ni treba pretiravati na soncu.
Bi sel pa raje na sonce kot v solarij – tudi barva koze je potem drugacna. Priporocam ti se jemanje carotenoidov, kot dodatek k prehrani.
Lepo se imej …

New Report

Close