Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Mozoljčki po glavi dojenčka

Mozoljčki po glavi dojenčka

Pozdravljeni,

Kako vesela sem, da sem odkrila to krasno novo temo Pediatrija. Je zelo dobrodošla, še zlasti za nove starše, malo manj izkušene:) in hvala za vaše dobro delo ter predanost (sem prelistala dosedanje odgovore).

OPIS STANJA: imamo 1-mesečnega dojenčka fantka (polno dojen), ki so se mu zadnjih 10 dni začele težave povezane s kakci in pukanjem. Zvijanje ob tem je zelo težavno in jokavo, tako da sem se odločila za kaplice Sab Simplex (15 kaplic pred vsakim dojenjem), ki so po začetnih težavicah z vztrajnostjo pričele lepo delovati, a se je zataknilo drugje. Otrok je pred tremi dnevi dobil ogromno izpuščajev (mozoljčkov) po temenu (trenutno vse skupaj izgleda kot velik rdeč izpuščaj oz. vneta koža), na vrhu glave pa vse do čela. Nekaj mozoljčkov ima na obrazu, drugje se ne pojavljajo.

Zaradi tega sem se odločila, da prekinem s temi kapljicami in poskusim kapljice, ki jih proizvajajo Galenski laboratoriji v LJ (kumina, janež, glukoza). Včeraj smo pričeli s slednjimi – upam, da bodo prijele, zaenkrat se še lovimo in občutek imam, da niso tako učinkovite kot prejšnje – a dajmo si par dni časa.

Sprašujem vas, ali tudi vi menite, da so mozoljčki možna reakcija na SabSimplex – tudi če naj ne bi bilo stranskih učinkov te suspenzije (seveda bi jih mi radi obdržali, ker je zdravilo delovalo) ali gre za kakšno drugo reakcijo? Na kaj?

Ker sem prvotno menila, da gre zgolj za suho kožo, sem ga po kopanju po glavici namazala z mandljevim oljem, a se situacija ni čisto nič izboljšala, morda celo še malenkost poslabšala.

VPRAŠANJE: Prosim za vaše mnenje glede mozoljčkov (alergija?) in tudi kaj priporočate glede odprave krčkov (ki pa niso koleki) – zapišem naj, da se pri prehrani strogo pazim, da se poslužujemo masaže trebuha, občasno pomaga ležanje na trebuhu. Do kdaj lahko pričakujemo omenjene težave?

Najlepša hvala za odgovor in lep (danes sicer malce turoben) pozdrav,
mamica

Pozdravljeni Mari,
bolj verjetno je, da gre za izpuščaje pri novorojenčku, saj pravimo, da se koža čisti v prvem in drugem mesecu. Kar z vašim mlekom ga umijte večkrat dnevno.
Če pa otrok veliko poliva, ima sluzasto bleto ali je zelo nemiren, potem se morate pokazati vašemu pedaitru, saj je lahko tudi tak izpuščaj znak npr. alergije na kravje mleko (ki ga vi uživate).

Krči v trebuščku so sestavni del novorojenčkovega prilagajanja in “zorenja” črevesja, pa požiranja zraka med dojenjem (kljub kupčku). Običajno minejo nekje do 3. meseca. Veliko je raznih nasvetov in receptov in kapljic. Sami boste morali ugotoviti, kaj vašemu pikcu najbolj pomaga (masaža trebuščka, mine ko se pokaka, ležanje na trebuščku in trepljanje po hrbtu, dojenje med krči…)

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani,
Najlepša hvala za nasvete – če pa gre za čiščenje kože, bi pa bili res veseli. Naš dojenček sploh ne poliva, kaka normalno, je pa bil včeraj (ko smo zamenjali kapljice) precej nemiren, danes je veliko veliko boljše.
Bom počakala še par dni, da vidim, ali je od kapljic tako hudo razdražena koža ali ne (na glavici ima res OGROMNO mozoljčkov, ko se je rodil, pa ni imel niti enega samega, še kakšne 3 tedne ne).
Hvala tudi za nasvet glede umivanja z mlekom. Bom upoštevala.
Lep lep popoldan!

New Report

Close