Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija mozoljavost

mozoljavost

Lepo pozdravljeni,

Sem 23 letno dekle in me že od zgodnjih let pubertete ali še prej od nekako petega razreda osnovne šole muči mozoljavost. V puberteti se mi je zdel to normalen pojav, čeprav sem se dosti presekirala zaradi tega, vendar zdaj me to zelo moti.

Splošna zdravnica mi je predpisala že celo vrsto krem, ki obstajajo vendar pri nobeni ni bilo želenega učinka. Naj povem da v času ko sem jemala kontracepcijske tabletke Diane 35 in še ene katerih imena se zdaj ne spomnim, se mi je stanje zelo izboljšalo in sem bila zelo zadovoljna. Po štirih letih jemanja pa sem z njimi prekinila, ker sva se s fantom skupaj odločila da jih ne potrebujeva več, ker bi se rada počasi pripravila na materinstvo. Nekaj časa po koncu jemanja tabletk je bilo še vse v redu, kasneje pa se mi je začelo pojavljati veliko število mozoljev. Zdravnica mi je rekla, da se lahko edino odločim da bi še 1x začela jemati tabletke in da druge možnosti ni. Jaz pa se za to ne bi rada odločila in me zanima ali je možno dobiti kakšne druge hormonske tablete ali za uravnavanje hormonov, ki nebi bili hkrati kontracepcijska zaščita in bi jih lahko uporabljala tudi če bi načrtovala nosečnost. Zdi se mi da imam probleme s kožo ker pač nimam pravega hormonskega ravnovesja. Imam tudi zelo mastno kožo v predelu T.

Kontracepcijske tabletke sem jemala od junija 1996 do junija 2000 in nisem imela nikakršnih problemov z njimi. Koža se mi sicer ni popravila 100% vendar bi s takim stanjem lahko živela brez problema.

Najlepša hvala za odgovor.

Renata 😉

Spoštovana Renata!

Na tem forumu sem že večkrat poudaril, da se akne ne pojavljajo le v puberteti in da so pogoste tudi po 20. letu starosti.
Glede na to, da načrtujete nosečnost, so možnosti zdravljenja resnično omejene v glavnem na lokalne pripravke, med samo nosečnostjo pa se lahko stanje tudi nekoliko poslabša. Hormonske tablete za zdravljenje aken imajo obvezno tudi kontracepcijski učinek. Čeprav akne nastajajo ob določenem hormonskem neravnovesju, pa to neravnovesje ponavadi ni tolikšno, da bi zahtevalo posebno zdravljenje.

New Report

Close