Moznosti zdravljenja brez obremenjevanja jeter
Pozdravljeni,
oce je v 60. letu starosti ravnokar dobil diagnozo Sigma karcinom T3 z metastazami po jetrih. Najprej je bil pred 25 dnevi operiran na crevesju (imel je dva rakasta in se dva nerakasta) polipa. Kirurg je ze pri posegu opazil, da so jetra kar dobro prepredena z metastazami (pravi da kar 2/3).
Predlagal je terapijo z Xelodo. V ponedeljek smo bili na sestanku pri onkologinji in je rekla, da ce pogleda izvide (predvsem je obremenjujoc UZ jeter, ki potrjuje kirurgove besede) odsvetuje kemoterapijo, ce pogleda oceta pa bi jo dala, ker zgleda zelo dobro in predvsem je tako tudi njegovo pocutje. Nobenih bolecin, le na otip so boleca jetra (ki so tudi povecana).
Onkologinja je svetovala, da se pregleda kri in ugotovi ali so jetra se sposobna kemoterapije.
Medtem ko cakamo na drug sestanek v petek razmisljamo o tem, kaksne so se druge moznosti delovanja proti rakavim celicam, ki ne bi oremenjevale jeter. Nekako se zdi, da ce so napadena jetra, potem je clovek v zacaranem krogu, ko ne more sprejeti zdravil, ki bi pravzaprav delovala na sama jetra…
Ali so se kaksne druge moznosti ? V druzini smo navajeni, da se vsaj borimo proti necemu in zelo tezko bi sprejeli (upamo, da ga ne bo treba) dejstvo, da ni mogoce storiti nic vec…
Zanima me se (kot potomca), kar naj bi oce imel tudi diagnozo polipoza (ceprav je bilo stevilo polipov majhno). Ali se polipoza deduje po principu 50% moznosti za potomca (kot sem nekje bral za crevesnega raka) ali je ta pojav bolj zanesljiv ?
LP,
Roberto.
Dragi Roberto,
predstavili so vam možnosti zdravljenja, kakršne pozna uradna medicina. Kot sami vidite, so tudi strokovnjaki, ki poznajo primer vašega očeta, v dilemi glede zdravljenja. Seveda vam sama podrobneje ne morem svetovati, saj očeta ne poznam. Nudim vam lahko le splošne informacije o bolezni ter oporo. Odločitev je težka. Jetra so tisti organ, katerega funkcije ne moremo nadomeščati z zdravili. Za zdaj tudi ne poznamo umetnega nadomestka tega organa (kot poznamo, npr. umetne ledvice). Pri odločitvi bo najbolje, da jo dosežete upoštevaje očetove želje.
Vaš strah pred družinsko polipozo ni utemeljen. Ta bolezen se pojavlja s številnimi polipi še pred 20. letom starosti in se zato tudi pred 20. letom navadno odstrani celotno črevo. Bolezen se resnično deduje po dominantnem načinu dedovanja (torej 50 odstotno tveganje pri potomcih, bolezen se seveda lahko napove glede na obolelost dedovanega gena). Vašemu očetu so ugotovili štiri polipe pri 60. letu starosti. To za vas pomeni, da je mogoče, da se bi posamični polipi pojavili tudi pri vas kasneje v življenju (le nekoliko povišano tveganje), po 50. letu življenja bi bilo priporočljivo, da bi opravljali preventivne endoskopske preglede črevesja (sigmoidoskopija na 3-5 let, kolonoskopija na 10 let). Dober družinski zdravnik bo po 40. letu vaše starosti opravljal preventivne rektalne preglede in test na okultno kri v blatu.
Danes velja doktrina, da se odstrani vsak najden polip, ne glede na to, ali je rakav ali ne, saj je možna sprememba nerakavega polipa v rakavega. Možnost je sicer majhna, zato so včasih nekatere polipe samo opazovali.
Lepo vas pozdravljam!
Irena
živijo,
lahko ti samo pomagam v tej meri, da ti posredujem telefonsko številko gospoda, ki je meni in moji mami zelo pomagal,odkar nas zdravi moram priznat da je vse občutno lažje. mami multiplo sklerozo, meni pa vse od mozoljev do utrujenosti, pa ledvic – vse preteklost! dela na daljavo,zdravi z energetskim uravnovešanjem sistemov in odpravljanjem blokad – ko sem pri sebi videl kako hitro neha glava bolet, in to mi je rešil neštetokrat, dokler niso glavoboli za vedno minili, sem nehal dvomiti v njegove spoobnosti – skratka, če kdorkoli rabi njegovo pomoč, mu z veseljem posredujem njegovo telefonsko! moj mail je [email protected]