Možnosti za umetne zobe
Spoštovani,
zanima me, kakšne možnosti imam po vašem mnenju.
Imam narejeni keramični mostićek (cca 2 leti) in se mi je pod njim (na nosilnem zobu 4) naredil granulom. Trenutno sem brez zobozdravnika, saj je moja šla v penzion in sem urgentno iskala drugega. Pri samoplačniškem pregledu in slikanju zoba je nova zobozdravnica ugotovila, da je 4ka za ven (nepravilno in nezadostno zdravljenje v preteklosti), kar pomeni da ostanem brez nje, ravno tako brez mostička, ki je pokrival še 5 in 6. Dobila sem Ospen in vnetje se je začasno umirilo. Predstavljene opcije:
1) ker sem mlada, vgradnja implatantov na 4 in 6, povezava med njima z mostičkom – cena astronomska, cca 4.000 do 5.000 EUR. Slišala sem, da če imaš implatante, da ne moraš imeti rentgenskih pregledov – ne vem pa ali je to res ali ne
2) brušenje zdrave 3, in povezava z mostičkom na 7 (odsvetovano od strani zdravnice)
3) brez zob
Ali je morda še kakšna možnost, pa da za njo ne vem? Zaenkrat sva se zmenili za piko….jo, da prestavim in rihtam zobe na jesen (t.je. na mojo željo). Sodelavka ima vgrajene štifte (stare cca 10 let, pa to ni bilo tako drago), morda obstaja kakšna cenejša varianta kot implatanti?
Najlepša hvala za vaš cenjen nasvet. Lep pozdrav, Z
Pozdravljeni,
vaša zobozdravnica vam je lepo predstavila možne rešitve nadomeščanja zob.
Prva možnost nadomeščanja zoba 4 in 6 z implantati je najboljša, na žalost tudi najdražja, vam jo pa priporočam, posebej če ste mladi in zmožni plačila. Druga opcija je tudi možna in celo delno plačljiva s strani ZZZS, vendar je slabša od prve, primerna če finančno ne zmorete tolikšnega stroška, vendar se morate obvezno odločiti za porcelanski mostič in ne navadni. Na žalost sta to edini možni rešitvi oskrbe vaših zob, vsaj kolikor ste mi opisali stanje. Zatiči z nazidki; takoimenovani “štifti” pri vas ne pridejo v poštev, saj so za njihovo izdelavo potrebne zobne korenine.
Srečno.