Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Možnost okužbe s podančicami

Možnost okužbe s podančicami

Pozdravljeni!

Sem mama 3 otrok starih 3 leta, 2 leti in 11 mesecev. Iz vrteca smo dobili obvestilo, da je kar nekaj staršev sporočilo, da imajo njihovi otroci podančice in naj bomo previdni. 11 mesečnega dojenčka ravno uvajamo v vrtec in me zelo skrbi, da jih pokasirajo vsi trije. Sem pa nekje zasledila, da naj bi bil papaja encim učinkovit v boju proti parazitom. Preden, da naročim pa me zanima če jim lahko ta encim sploh dam? Znamka NOW ima žvečljive tablete in sem razmišljala, da bi jim del tablete zdrobila in zmešala v vodo ampak piše, da lahko otrok od 4. leta starosti dalje prejme 1 tableto. Bi to dopolnilo sploh lahko dala svojim trem?

Lep pozdrav.

Nataša

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Preventiva okužbe s podančicami (ki jih vsak “normalen” vrtičkar pokasira vsaj enkrat v svojem odraščanju :-)), je stroga higiena, žal naravna sredstva niso učinkovita. So pa res (finančno) koristna – tistemu, ki jih trži. In žal v to kategorijo sodi tudi papaja encim. Ki ima lahko ugoden učinek na počutje tistih, ki vanj verjamejo – žal otroci in podančice niso med njimi.

Seveda ne boste naredila velike škode, če jim pripravek vseeno daste. A svarim pred dajanjem  pri otrocih nepreverjenih odmerkov, še zlasti pa z delitvijo tablete – ki je morda površinsko zaščitena, da se ne prične prehitro sproščati učinkovina. In to svarilo velja za vse “prehranske dodatke”, ne le za papaja encim (ki na žalost ne izvira iz za mnoge slastnega tropskega sadeža).

Če boste pri enem od otrok podančice opazila (čisto drobni beli črvčki ob ritki, ki je malce pordela), bo treba k pediatru po prava zdravila – ki pa tudi za dojenčka niso toksična. In bo koristno, da jih bo jemala vsa družina, ki je v tesnem stiku z otroci – tudi starša. In pralni stroj bo imel nekaj dni več dela.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close