Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Izgorelost Možnost bolniške pri depresiji in pregorelosti

Možnost bolniške pri depresiji in pregorelosti

Spoštovani,

že več let imam težave z diagnosticirano depresijo in simptomi izgorelosti, ki pa so se v zadnje pol leta stopnjevali do točke, ko dnevno ne funkcioniram več: kljub fizično dobri kondiciji in sicer normalnemu fizičnemu zdravju sem vsakodnevno povsem izčrpan tekom celotnega dne.  Spomin mi sredi tridesetih let močno peša, koncentracije ne premorem več niti za najbolj enostavna opravila in že pisanje tega sporočila je utrujajoče. Čustveno sem povsem otopel in brez motivacije za kakršnokoli aktivnost. Večkrat mi močneje razbija srce. Službe kljbu trudu ne uspem več opravljati normalno, saj se mi za delo enostavno ne uspe več zbrati, tako da lahko več ur zgolj letargično strmim v računalniški ekran, tako da za minimalne rezultate porabim zelo veliko časa. Tudi ob prostih dneh ne zberem več energije za ničesar, kar vodi v začaran krog anksioznosti zaradi neaktivnosti in odlašanja. Dva meseca jemljem antidepresive, kar pa zaenkrat še ni prineslo izboljšanja.

Zanima me, če je za mojo situacijo možno koriščenje bolniške odsotnosti? Mi jo lahko predpiše osebni zdravnik ali zgolj morda specialist? Pri tem me skrbi predvsem sledeče.

1. Da ne bi dobil več kot morda nekaj tednov bolniške. Čutim, da bi potreboval vsaj tri mesece premora in eventuelno spremembo ne samo izčrpavajoče službe, ampak poklica, ki je eden od glavnih virov mojih težav. Kakšna je običajno praksa za take primere? Če se po npr. dveh tednih vrnem nazaj na delo in bodo moji rezultati enaki, bo to samo še povečalo pritiske v službi, saj bi delodajalec pričakoval izboljšanje. Bojim se, da bom moral enostavno dati odpoved in si vzeti daljši odmor brez nove službe.

2. Zaradi stigme me skrbi morebitna izguba službe ob daljši odsotnosti, sploh ker bi delodajalec vsaj neformalno želel vedeti, kaj je z menoj narobe. Po drugi strani sem tudi trenutno na poti v poklicno katastrofo, saj je zgolj vprašanje časa, kdaj delu enostavno ne bom več sledil niti na najnižji možni ravni.

Vnaprej hvala za morebitne odgovore

Spoštovani,

vaš zapis kaže luciden uvid v svoj situacijo in tudi kaj bi bilo potrebno za rehabilitacijo. Nekaj informacij na podobna vprašanja je mogoče najti v prejšnjih odgovorih na podobna vprašanja na tem forumu. Recimo tukaj: https://med.over.net/forum/tema/premaknjeno-odgovori-na-bolniska-zaradi-izgorelosti-22264999/

Vaša vprašanja so utemeljena in vmesna. So posledica tega kako kot družba in kot zdravstveni sistem obravnavamo izgorelost pa tudi tega, da je izgorelost zapleten, večplasten fenomen, ki ga ni tako enostavno razumeti kot recimo dvojni zlom stegnenice. Tam je jasen protokol, koliko bolniške je potrebno in tudi splošno družbeno je sprejeto, da taka oseba toliko in toliko časa počiva. S klienti, ki prihajajo s podobnim problemom kot vi, pa se neprestano borimo s sistem, da bi si izborili ustrezno obravnavo.

Če želite direktne odgovore, bi rekel tako. Iz vašega zapisa je videti, da trpite za hudo obliko izgorelosti (depresivnost je psiho-logična posledica izgorelosti) in da bi tako na splošno rečeno, potrebovali vsaj 4 do 6 mesecev bolniškega staleža. Bolniško do 30 dni predpiše osebni zdravnik, podaljšanje pa mora odobriti komisija. Komisija lažje odloča na podlagi mnenja zdravnika specialista, to bi bil psihiater. Tako, da priporočam obisk psihiatra. Ne ker bi bili nori, ampak, ker je on eden redkih, ki naj bi razumel kaj se dogaja z vami in kaj je potrebno. Za komentiranje zdravil so usposobljeni zdravniki, kar jaz nisem. Lahko pa komentiram izkušnje klientov in svoje, da je dokaj jasno kdaj je jemanje zdravil smiselno in s kakšnim ciljem. Običajno AD omilijo simptome, vendar ne vplivajo na psihološke mehanizme v tem smislu, da se ne bi več izčrpavali. Prakse glede bolniškega staleža os zelo različne, odvisne od psihiatra in od članov komisije. Tudi pomisleki v zvezi s službo in in stigmo so utemeljeni.

Da skrajšam, v primeru kot ga opisujete, priporočam, da si privoščite nekaj srečanj psihoterapevtske obravnave. Korist te diagnostične faze obravnave sem opisal tukaj: https://med.over.net/forum/tema/ne-vem-kaj-mi-je-2-22254712/ Tako boste najbolj učinkovito dobili podrobne odgovore na ta in ostala vaša vprašanja.

Lep pozdrav,

Uroš Drčić

*** mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt *** m: 031 336 452 *** e: [email protected] url: revitacenter.si

New Report

Close