možne okužbe
Spoštovana ga. doktor!
Te dni sem zelo vznemirjena, saj se mi porajajo razna vprašanja, na katere ne vem odgovora. Sem noseča (v 2. mesecu) in bom prvič postala mamica, kar sem zelo zelo vesela.
Hkrati pa ravno sedaj zelo pogosto obiskujem zobozdravnika zaradi novih prevlek. In ob tem se mi poraja vprašanje, kakšne okužbe vse so možne, da nastanejo pri tem. Mislim predvsem na tiste s prenosom rok ga. doktor (ki vmes tudi telefonira, stika po predalih.. oz. normalne stvari, ki jih pač mora vmes početi). Poleg tega se mojih zob neposredno dotika z vzorci zob za določanje barve. To seveda pomeni, da je lahko pri prejšnjemu pacientu na njih ostala slina, ki se lahko prenese v moja usta. Tudi tehničarka, ki prihaja od zunaj, vzorce prijemlje z roko (brez predhodnega umivanja) in jih meri direktno v mojih ustih.
Vem, da zobozdravniki zelo pazite na čistočo, vendar me vseeno zanima, kaki prenosi bacilov se lahko prenesejo v moja usta in nato negat. vplivajo na otročka.
Še to, zobozdravnica ve za mojo nosečnost. Zelo vam bom hvaležna, če lahko odgovorite na moja vprašanja, ki me res kar sekirajo. Obenem vam želim veliko radostnih trenutkov z vašim dojenčkom in obema veliko zdravja,
Ema
Spoštovana Ema,
hvala za lepe želje, lepo nosečnost in materinstvo želim tudi vam.
Res moramo vsi zdravniki zelo paziti na čistočo in čim bolj aseptično delo, vendar to kar počne vaša zobozdravnica sem ne sodi. Telefoniranje, stikanje po predalih,.. niso stvari, ki bi bile med delom nujno potrebne. Če je kaj od tega potrebno storiti, si lahko sname rokavice (upam, da jih uporablja), postori in si nato temeljito opere roke ter natakne rokavice. Tudi vzorce za izbiranje barve je potrebno očistiti za vsakim pacientom (pri nas jih namakamo v sredstvu za dezinfekcijo vseh inštrumentov). Zobotehničarka bi si vsakič morala umiti roke in pri stiku z vami (oz. vsemi pacienti) uporabljati rokavice.
O možnih infekcijah ni potrebno razmišljati. Ob naslednjem obisku se pogovorite s svojo zobozdravnico in ji zaupajte svoje pomisleke (ki so popolnoma opravičeni).
Lepo pozdravljeni!