Najdi forum

možna nosečnost

Pozdravljeni

sem 24 letna punca, ki je 5 let neprekinjeno jedla kontracepcijske tablete. Nekaj časa Tristediril, nato Diane, ki jih nisem prenesla, nato pa v glavnem Minulet.Odločila sem se, da neham. Nato sem dobila zadnjo menstruacijo 4.decembra, to se pravi pred 31 dnevi. Nova še ni prišla. Tri dni nazaj sem opravila tudi nosečniški test, ki pa je bil negativen.Ta mesec tudi nimam običajnih znakov za prihod menstruacije, kot na primer zbadanje v trebuhu, nervoza, napihnjen trebuh.
V zadnjem mesecu pri spolnem odnosu uporabljam kondom, ki pa je enkrat počil.

Ali obstaja možnost, da sem noseča čeprav je bil test negativen? Ali lahko tudi test zamuja? Nosečnost ne bi bila noben problem, saj imam namen letos zanositi. Začela sem tudi jesti tablete TIFOL (za vsak slučaj, če je kaj, ali pa, če v prihodnje bo)

Vljudno prosim za odgovor in hvala.

Draga Nataša,

lahko gre za nosečnost. Ponovite test čez teden dni in nato ponovno čez en teden. Seveda gre lahko tudi za pojav amenoreje (odsotnost menstruacije) po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet. Možna pa je tudi izvenmaternična nosečnost, ki nima enako visokih vrednosti nosečnostnega hormona HCG kot znotrajmaternična in zato test “zamuja”. Vsekakor, če bodo nastopile bolečine ali omotica ali tudi v primeru da nastopi samo “krvavkast izcedek”, drugačen od menstruacije, se za vsak slučaj raje oglasite pri ginekologu, ki bo opravil pregled z ultrazvokom in morda tudi določil nosečnostni hormon v krvi, ki je nekajkrat bolj občutljiv kot tisti za urin. Tifol kar jejte naprej, saj ga priporočamo v vsakem primeru vsem, ki načrtujete nosečnost in nosečnicam v prvih 12 tednih nosečnosti.

Pozdravljeni še enkrat,

hvala za odgovor. Imela sem en majhen rjav izcedek tisti dan, ko bi mogla priti menstruacija. Drugače pa se mi je včeraj vrtelo kot bi bila na nebotičniku. Včeraj mi je bilo tudi slabo in sem bruhala. Kdaj naj grem h ginekologu, takoj?
Imam eno vprašanje glede amenoreje (odsotnost menstruacije). Prosim razložite mi ta pojav in kako ginekolog ukrepa.
Kakše posledice ima lahko izvenmaternična nosečnost, ali se plod sam izloči ali je potrebno t.i. “ginekološko čiščenje”?

HVALA

Amenoreja ni bolezen temveč znak. Če se menstruacije niso še nikoli pojavile govorimo o primarni amenoreji sicer pa o sekundarni. Če ni posebne želje po menstruaciji in če ni v ozadju amenoreje bolezen, ta znak ne potrebuje zdravljenja. Najpogostejši razlog za sekundano amenorejo v reproduktivnem obdobju ženske je seveda nosečnost, zato je to prvo, na kar je potrebno misliti. Drugi najpogostejši razlog sekundarne amenoreje je menopavza, ki je tudi del naravnega prenehanja delovanja jajčnikov. Sledijo pa različne hormonske motnje motnje, ki jih je potrebno opredeliti in nekatere zdraviti, nekatere pa lahko samo nadziramo.
Pri vas bi bilo na mestu zanesljivo izključiti nosečnost s testom beta-HCG iz krvi. Nadalni postopek pozna vsak ginekolog in vam ga bo tudi razložil. Vsekakor morate do ginekologa, če vas v nekaj dneh ne more ali noče sprejeti pa v primeru da ste iz Ljubljane pojdite na urgenco na Bohoričevi ulici v Ljubljani na sobo št. 32, kjer dela urgentni ginekolog, sicer pa v eno od bolnišnic v Sloveniji z ginekološko-porodniškim oddelkom čimprej.
Če gre za izvenmaternično nosečnost je običajno potrebna operacija. To je dandanes minimalno invazivna laparoskopija, ki na trebuhu pušča le dve do tri majhne brazgotinice, eno pri popku in še dve ali tri tik nad sramno kostjo. Včasih taka nosečnost sama odmre in, če ne pride do krvavitve, poseg ni potreben (poudarjam – včasih!)

Ziujo, Nataša.

V tekstu si napisala, da ti je kondom počil, mene pa že nekaj časa zanima kako to izgleda. Ali se že na oko vidi, da je počen in da vsebine ni v njem, ali je to le majhna razpoka ali luknjica skoraj nevidna, ker mi iz izkušnje lahko poveš, hvala.Želim ti veliko sreče, če si noseča-
LEP POZDRAV

odgovor za JANA!

PO končanem odnosu, ko je bil partner na meni, sem mu hotela previdno sneti kondom, da ne bi polila vsebine po postelji. V svojem življenju sem že pogosto uporabljala kondom, toda ne s tem partnerjem (sedaj moj mož). Vem tudi, da mi ni nikoli!!!!!!!!!!!!! počil, ne dol ušel – NIČ! Pa sem jih res veliko uporabljala, vso svojo mladost.

No, ko sem ga hotela sneti, je ostal samo še rob – obroba kondoma, kot prazen obroč, vsebina pa je bila seveda v meni. Tega nisem čutila, saj sem zadnje 5 let uporabljala tablete in sem tega občutka navajena. Verjetno pa bi to takoj opazila (večja vlažnost), če bi zadnja leta uporabljala Kondom. Ker pa sva se zaradi zdravstvenih težav odločila, da prekinem z tabletami in ker imava namen imeti letos otroka. sem nehala z tabletkam.

če te še kaj zanima, mi lahko pišeš. NAČELOMA se mi zdi, da so kondomi varni, toda dejstvo je tudi, da sem bila tisti dan manj vlažna in moj problem nasploh je, da mi vlažnost hitro usiha. Možno, da je zaradi tega počil!

lp nataša

New Report

Close