Najdi forum

Spoštovani;

Veliko pišete o teh koleričnih osebah. Tudi jaz imam namreč takšnega moža.
Včasih me to moti, včasih ne.
Vendar samo eno vprašanje imam kako se jih razdeli.
Namreč mislim, katerim ljudem se reče prvzaprav koleriki. Ali ljudem, ki za vsako figo ponorijo ali so to recimo ljudje, ki jim ne gre vedno kaj po maslu
in ko se to zgodi je kriza. Ali pa so ljudje, ki vsake toliko časa popenijo, recimo 2 krat na mesec in ne vsak dan. Mogoče samo, ko so slabe volje.
Kakšna je pravzaprav strokovna definicija. Koliko je to odvisno od karakterja?

Kakšne izkušnje imate torej.

Hvala

LP
Tina

Tako imenovani kolerik je eden izmed 4 tipov temperamenta. Temperament je prirojen in skupaj s socializacijskim procesom oblikuje osebnost oziroma karakter posameznika. To je groba opredelitev. Poleg kolerika so še temperamenti flegmatik, sangvinik in melanholik.
Navadno so ljudje mešanica dveh ali celo več tipov.

Kolerik rečemo tistemu, ki je naglega temperamenta, ognjevit, eksploziven, pogosto tudi zelo zatopljen v določeno stvar… hitro reagira, zato včasih prihaja v težave, predvsem v zasebnih odnosih, kjer so vpletena tudi čustva.
Nekaj zgoraj naštetih značilnosti je dobro, če pa so preveč prevladujoče, je s takim človekom težko živeti.
Če je tak človek nagnjen k nasilju, potem je kombinacija toliko bolj usodna.

Prevadujoče je mnenje in negativna sodba o tem tipu temperamenta, vendar kot sem rekla, postane “nevaren” le takrat, ko je v kombinaciji z nasiljem. Ni pa to stvar, ki bi se jo lahko enačilo. Koleriki niso vedno nasilneži.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Predlagam da si prebereš knjigo Osebnostni plus. V tej knjigi so opisani vsi štirje karakterji 8 samgvinik, kolerik, flegmatik in melanholik)
Na začetku pa je test, ki vam pomaga ugotoviti kaj ste vi po karakterju.
Knjiga je namenjena lažjemu medsebojnemu odnosu,…

New Report

Close