Mozganska razdrazljivost novorojencka
Pozdravljeni!
Sin je star 1 m. Ob rojstvu je bil razdrazljiv, poslan na naonatalni oddelek zaradi mozganske razdrazljivosti novorojencka. Ima pogosto odprta usta, vcasih tudi v spanju. Odpiranje ust in cmokanje v globokem spanju prenehata. Usta, ko je buden, odpira in zapira. Eeg, snemanje mozganske aktivnosti cez noc, krvni izvidi, uz glave (delan 4x) so bili v mejah normale. Otrok napreduje, je dojen, vzpostavi stik, tonus je primeren. Prisoten je tremor (mislim, da malo pojenja) in hiperekscitabilen sesalni refleks (predvsem, ko je utrujen, se mi zdi, da pocasi malo slabi). Ce bodo znaki prisotni se na kontroli, ga cakajo genetski testi in nevrolog. Vem, da je tezko karkoli napovedovati, ampak meni se mesa od skrbi. Otrok je drugace potreben blizine, spi v kontaktu, odlozen samo pol ure, se zbudi v joku in joka, dokler ga ne uspavas nazaj. Ta cikel lahko traja tudi nekaj ur. Glede na sane podatke (vem, da je to zelo nehvalezno) – a me mora mocno skrbeti zaradi njegove prognoze?
Se opravičujem za zamudo pri odgovoru, težave s prijavo na tale forum so stalne )-:
Čeprav imam premalo podatkov, da bi bil moj odgovor uporaben (predvsem mi manjkajo podatki o nosečnosti, porodni teži in gestaciji – npr. ali je bil fantek premajhen za trajanje nosečnosti, kako je bilo med porodom), na prvi pogled ne najdem ničesar, kar bi vas smelo spraviti v paniko. Še zlasti je spodbudno to, da se težave umirjajo.
Želja po bližini – prav nič neobičajnega. In je običajno “dvostranska” – stik pomirja tudi mamo, ne le otroka :-). Prav tako niso nič skrbi vzbujajoči podatki o odprtih ustih, cmokanju, tremorju.
Odlično, da ste pod strogo kontrolo (po mojih izkušnjah imamo pediatri kar nizek prag za odzivnost pri takšnih težavicah in smo pogosto zelo “radodarni” s preiskavami). In sem skoraj prepričana, da dodatne preiskave ali sploh ne bodo potrebne – ali pa bodo narejene in bo njihov izvid normalen.
Srečno,