Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Mozganska razdrazljivost novorojencka

Mozganska razdrazljivost novorojencka

Lepo pozdravljeni,

Imam dojencico staro 3 tedne. Porod je bil sprozen v 40tednu, zaradi moje starosti (42 let) in v zadnjem tednu rahlo povisanega pritiska (140/90). Po prejetem trakcu, sem bila cez 24 ur odprta 3-4cm, zato sem sla v porodno. Dobila EA in se “normalno” odpirala. Ustavilo pa se je pri iztisu, ki ga nisem mogla uspesno opraviti kljub potiskanju trebuha babic, mojemu potiskanju in po tem, ko sem bila 2 uri odprta 10cm in ze 10ur v porodni sobi, so se odlocili za vakum. Tega sem se najbolj bala a ni bilo druge izbire, saj je bilo za CR prepozno. CTG otrocka naj bi bil cel cas normalen, tudi na odpistnici ne pise nic posebnega glede tega. Apgar je bil 9,9.

Malo oteklinico na glavici so zatipali ze, ko je bil otrocek v porodnem kanalu, saj naj bi bil malce zarotiran in s tem nekako “zataknjen”, zato naj ne bi uspel “naravni porod”. Ze ko se je puncka rodila je tako zelo glasno zajokala, da so mi v proodni cestitali za “glasnost” otroka. Zelo lepo se je pristavila, ima odlicen sesalni refleks, lepo se doji.

Me pa zdaj zelo skrbi, ker na odpustnici pise P.91.3 Mozganska razdrazljivost dojencka. To sem videla zdaj in me je sesulo. Kaj to pomeni? Res je, da deklica zelo glasno zajoka, ampak to naceloma samo, ko se ko nenadoma zbudi, ko ima stisko, v porodnisnici ko so jo iz spanja nenadno dvignili in zaceli previjati/umivati … ce jo postopoma zbudim, tega joka ni. Pri meni ali na dojki se tudi pomiri. Izjema so zdaj le krci, ampak ko mine krc neha jokati. So pa vsi v porodnisnici zastrigli z usesi, ko so slisali ta glasen jok.

Mene zdaj noro skrbi, da ni kaj narobe, sploh zaradi te zapisane diagnoze in tezkega poroda. Drugace lepo dobiva na tezi, opazuje okolico, me gleda … res pa je, da ko zajoka, zajoka na polno. Ne jokca pa non stop, cez dan tudi spi in tudi ponoci se zbuja na 2-3 ure za dojenje in potem zaspi.

Hvala za pomoc.

Glede na napisano vas res nima kaj skrbeti. Oteklina glave je zelo pogosta tudi pri ne-asistiranih porodih (torej ko ni vakuumske ekstrakcije glavice) – torej nič posebnega. Ocena po Apgarjevi odlična. Kot tudi “besedne” ocene vseh prisotnih pri njenem rojstvu.

Možganska razdražljivost je pri nekaterih (zlasti pediatrih) zelo pogosta diagnoza – ki pomeni zgolj subjektivno oceno tistega, kar opisujete: da se je mala “drla”, ko so jo predramili za pregled, morda je bila lačna, morda ste sestram kdaj potožili, da je nemirna in da več joka. Nobene povezave nima s kasnejšim razvojem – in še manj s “težkim” porodom.

Torej uživajte v materinstvu in se veselite pomladnih dosežkov vaše mlade dame,

lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Objava čaka odobritev

New Report

Close