Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina možganska kap

možganska kap

Pred dnevi je oče imel napad možganske kapi. Ko je bil pripeljan v bolnišnico, še je lahko nekoliko, a nekontrolirano premikal desno roko in nogo, čez vikend pa se je stanje poslabšalo, tako da zdaj ne more premikati ne roke ne noge. Vendar pa občuti dotik oz. gibanje roke, če mu jo kdo premika. CT izvid je pokazal krvavitev v možganih. Opažam tudi, da sproti pozablja stvari, ki so se mu zgodile čez dan. Zanima me, ali je možno, da se spomin popravi.

Spoštovani!

Posledice možganske kapi se popravijo deloma. Katerein koliko je vnaprej težko reči. Za izboljšanje je potrebno obilo naporov in veliko časa.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Posledice možganske kapi se popravijo deloma. Katerein koliko je vnaprej težko reči. Za izboljšanje je potrebno obilo naporov in veliko časa.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani,
76 letno teto je pred 3 tedni zadela kap. CT je pokazal obsežno krvavitev v desnem zadnjem delu možgan. Po 2 tedenski hospitalizaciji se je vrnila v dom, skrajno obupana, ker ne ZNA BRATI. Vem, da je desno zadaj področje vidnih zaznav – sam vid ni prizadet: vidi nas jasno, prepozna ljudi in predmete, le vidno polje je zoženo (po njenih besedah samo polovica). Desna roka in noga prizadeti, čeprav ne v motoričnem smislu: lahko stisne roko, dvigne, a poroča, da to povsem drugače občuti. Verjetno ima zaradi spremenjenih vidnih zaznav tudi težave s koordinacijo pri postavljanju na noge, poskusih s hojico.
Ta teden bodo začeli s fizioterapijo. Zanima pa me, če obstaja metoda/sistem/vaje, po kateri takšne bolnike ponovno naučimo brati (kot mogoče pri afazijah?). Mi lahko svetujete literaturo ali internetno povezavo? naj pokličem v Zavod za rehabilitacijo Soča?
Teta sama je visoko motivirana, saj je vse življenje veliko brala in jo nenadna izguba veščine, ki je bila nekaj samoumevnega, strašno psihično obremenjuje. Pripomnila bi še, da nove informacije uspešno skladišči: pokazala sem ji, kako poklice na mobilni telefon, kako naj prizge radio, pa zdaj to zna. Seveda sem se morala znajti, ker s” Pritisni on pa off “nisva nikamor prišli. Orientirala se je po barvah in poziciji.
Hvaležna sem Vam za vsako informacijo. Lep pozdrav
Antigona

Spoštovani!

Žal na tem področju nisem pretirano doma. Najoblje bi bilo, da bi obiskali logopeda v lokalnem ZD, ali pa da jo zdravnik res napoti v Sočo, kjer bi vam znali svetovati metode. Verjetno pa gre v princiču za isti postopek kot pri malem otroku.

Bojim pa se, da je poškodovan tolikšen del pomembnega dela možganov za te funkcije, da ne bo uspeha.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani rabila bi Vašo razlago. Možu (sladkorni bolnik 20 na inzulinu, ima še zdravila za visok pritisk in holesterol, urejen sladkor redne kontrole pri dijabetologu pritisk in holesterol v mejah normale) je ratalo slabo. Putenje, potem slabost, vrtoglavica kot bi bio pijan na koncu je na kratko izgubil zavest. Potem bruhao enkrat. Ker dela v zdravstvenom domu mu je nujena medicinska pomoč. Na urgenci je sledi pregled pri neurolog, pregled krvi, ekg,.vse ok Infuzija. Po 7 ur pusten je domov. Sum na sinkopu vagus. Nizak kali in natri, zvišani leukocite in crp. Zdravnik je to razloži z možna bo kasna viroza. Od te viroze ni bilo nič. Vse se isto ponovilo v soboto 10 dni po prvi slabosti in edino ni omedel. Slabost vrtoglavica in bruhanje. Spet urgenca. Zdaj ga nisu pregledali nekaj posebej. Razen sladkorja tokrat visok ker ni jedel( 16)pritisk v meja normale. Keri manijak kalija, natrija, in zvišani leukocite. Vse su prepisali neurejen sladkor. Kar ne drži. Zdaj ima pregled samoplačniški 7maj pri kardiologu takrat najprej dobi aparat za celi dan kateri meri rad srca. Potem pregled srca in vratni žil. Nas je pa fajn strah da se nezgodi kaj hujeg dokler čako strah nas je ponovno napada vrtoglavice in slabosti.lp

Pozdravljeni, povsem mozno, da je zgolj padel krvni tlak, ker pa navajate da ina povisan crp, levkocite in se elektrolite, ki niso ok, bi skoraj potreboval vrednosti teh izvidov, da bi lahko vsaj ocenil, ce imajo tudi ti izvidi lahko povezavo s tem, npr okuzba

lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close