Možganska kap?
Spoštovani dr. Cibic,
zanima me kakšni so vzroki za možgansko kap? Vem, da zamašitev vratnih arterij lahko povzroči da se naredi krvni strdek, ki potem lahko zamaši eno od vej možganske arterije vendar to verjetno ni edini vzrok.
Kaj pa možganske kapi zaradi strdka, ki nastane kje drugje (srce ipd.)..
Kakšno je razmerje (%) med možganskimi kapi zaradi zamašitve notranje karotide in drugimi vzroki za nastanek možganske kapi.
Hvala za odgovor ter lep pozdrav!
Spoštovani,
Žal nimamo točnih podatkov o procentualnem nastopu možganske kapi zaradi možganske krvavitve oziroma zaradi zapore možganske žile. V večini primerov (70-80 %) nastopi možganska kap zaradi zapore žile. Glavni vzrok zanjo je ateroskleroza. Glavni vzrok za možgansko kap zaradi krvavitve je visok krvni tlak. Tudi ni točnih podatkov o procentualnem nastopu možganske kapi zaradi strdkov, ki nastanejo v sami možganski žili oziroma strdka, ki je pripotoval v možgansko žilo iz srca ali iz vratnih žil.
Več podatkov o vzrokih za nastanek možganske kapi dobite v priročniku “Spoznajmo in prepreprečimo možgansko kap”, ki jo je pravkar izdalo Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije (T: 01/ 436 95 62).
Lepo vas pozdravljam.
Prim. Boris Cibic, dr. med.
Spoštovani,
Revaskularizacija je v principu možna v številnih arterijah. Opravljajo jo, ko ugotovijo, da ima bolnik težave zaradi zožitve oziroma ko ugotovijo nad 70 % zožitev arterijske svetline.
Več podatkov o posledicah zožitve karotidne arterije dobite v knjigi “Spoznajmo in preprečimo možgansko kap”, ki jo je pred kratkim izdalo Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije (T: 01/ 436 95 62).
Lepo vas pozdravljam.
Prim. Boris Cibic, dr. med.
Spoštovani !
Glede na močne vrtoglavice vglavnem ponoči ko se obrnem iz ene na drugo stran in težave z očmi (motne krvave z praskanjem) sem dobila napotnico za CT glave . Mnenje je: NAKAZANA ATEROSKLEROZA VERTEBRALNIH ARTERIJ IN SIFONOV KAROTID.HIPOPLASTIČNA VERTEBRALNA ARTERIJA DESNO.
Naj omenim še, da imam 40% zamašeno desno vratno žilo.Pred enim mesecem mi je zdravnica povečala dozo Crestorja iz 10mg na 20mg.
Prosim vas za mnenje, ker se zelo slabo počutim.
Lep pozdrav!
V dopisu je premalo podatkov, da bi lahko razložil vzrok za slabo počutje in, da bi znal svetovati način zdravljenja. Ste že poizkusili zdravljenje s Stugeronom? Ali vam zdravilo preveč zniža tlak? Ali imate krvne izvide vnormalnih mejah?
“]
Spoštovani dr. Cibic,
Pred 6-timi leti me je “doletela” možganska kap-delna z delno prizadetostjo levega dela telesa: noga, roka, obraz. Po vrnitvi iz bolnice sem hodil na fizioterapijo dobre tri mesece in stanje se je izbiljšalo tako, da sem spet pričel vozi avto in opravljati druga manj težka dela. po dobrem letu mi je tudi majša občasna vrtoglavica prenehala. Sedaj pred kakimi tremi meseci se je spet pojavila vrtoglavica in predvsem moteče je bilo to, da med hojo navkreber, ko sem se zaustavil sem začutil dokaj močno vrtoglavico / brnenje v glavi/ , ki je trajalo kakih 10,15 sekund. in pred enim tednom, ko sem vstal iz počepa – delal sem namreč nekaj časa v počepu, se mi je tako “zavrtelo” da me je zmanjkalo za kakih 10 minut. Z rešilcem so me odpeljali v bolnico. Drugi dan po pregledih in opravljenem EEG so me odpustili in napotili še na CT in dopler vratnih žil. Seveda na te praglede je treba čakati kar nekaj časa. Med tem manjša vrtoglavica ne popušča.
Prosim za mnenje, kaj še lahko pričakujem, oziroma, kaj bi še bilo dobro opravit.
Hvala za odgovor ter lep pozdrav!
[/quote]
Iz vsebine vašega dopisa povzemam, da ste preboleli možgansko kap pred 6-imi leti, da je bila rehabilitacija razmeroma uspešna in, da ste bili več let, razen občasne blage vrtoglavice, brez večjih težav. Približno pred tremi meseci se je vrtoglavica ponovila.Trajala je samo nekaj sekund. Pred enim tednom vas je spet napadla. Nastala je, ko ste se je iz počepa dvigali. V tistem hipu ste padli v nezavest, ki je trajala približno 10 minut. Nemudoma so vas z rešilcem odpeljali v bolnišnico, kjer so vas pregledali in po opravljenem EEG odpustili ter napotili še na dodatne preiskave (CT in doppler vratnih žil). V vašem dopisu niste navedli s kakšno diagnozo so vas odpustili. Pogrešam tudi podatke o vrednostih krvnega tlaka pred zapletom in nemudoma po zapletu. Glede na to, da so vas iz bolnišnice odpustili že dan po sprejemu, domnevam, da ne pričakujejo takojšnjih novih zapletov. Od številnih zdravil proti vrtoglavici je verjetno najboljši Stugeron. Če so bili zdravniki mnenja, da je bil zaplet posledica padca tlaka ste, zanesljivo, dobili ustrezna priporočila. Dokončno diagnozo zapleta bodo verjetno omogočile naročene preiskave.