Najdi forum

mož-se mu blede?

pozdravljeni

res ne vem, kaj mi je storiti…..prosim za vsak dobronamerni nasvet….

Moj mož, sicer bolj tihe narave, včasih malo preveč pogleda v kozarec…me je pred tremi meseci po manjšem prepiru poklical, da odhaja…da ga ne bo več, da gre, kamor ga ne bom več našla..da mu je vsega dovolj, da se gre ubit….nato sem imela z njim po telefonu pol ure dolg dialog, ker mi ni bilo nič jasno, od kod zdaj njemu to….in padle so besede: smrt, vse bo tvoje, bož dobila, kar boš hotela…boš bolj srečna, saj to hočeš, saj to načrtuješ…

doma je sledilo 4 urno prerekovanje češ da ga jutri ne bo več…ne znam vam povedat, kakšna brezvezna nočna mora je to…
po enem meseuc ponovno, tokrat brez prepira…da bo odšel, daje že dal veliko denarja zato, da gre tja, kjer dobi novo identiteto, da ga ne bo več, mogoče čez 10 let pride pogledat, da gre v Afriko, tam dobi takoj vse nove dokumente…..
spet mi ni bilo nič jasno
no ta vikend pa se usede na kolo in se odpelje…ko ga pokličem, dobim sms:: ne kliči me več, od sedaj bom nedosegljiv, ne boš me mogla izslediti, kar najdi si drugega, mene ne bo več domov….najhuje je bilo, ker je tudi svoji sestri, ki jo ima nadvse rad, napisal, da ga nikdar več ne bo….
včeraj je prišel od nekod domov, rekel, da mu je žal, da je prišel, da od sedaj naprej ga ne bo več…da je škoda, ker me ima on rad, jaz pa njega ne….morem povedat, da mu nikdar nisem dajala povoda za ljubosumlje, družino financiram jaz, držim vse pokonci, na vseh področjih, plačujem položnice in dopuste…..

s sestro sva ugotovile, da je z njim nekaj hudo narobe….ne vem kako naprej…pogovor z njim je nemogoč, vmes je prisoten tudi alkohol…. ne vem kako postopati, bojim se za prihodnost….skupaj sva 12 let….

valentina-anabel,

si lahko mislim kako grozno strah vas je, iz opisa kar curlja vsa ta bizarnost, čudaškost in grozljivost. Težko je kaj pametnega povedati, ta situacija prvo potrebuje najprej definicijo in opredelitev kaj se sploh dogaja (z gospodom ko je trezen in ko ni) in potem boste iskali pot za ukrepanje. Se partner vede tako samo, ko je alkoholiziran ali tudi sicer? To je pomembno vprašanje. Ne glede na to, da so te grožnje bližnjim in okolici zloraba in projekcija krivde za lasten občutek nemoči, ampak gospod je najbrž v stiski in potrebuje pomoč. Obrnite se na bližnji CSD. Če je takrat, ko se vam oglaša po telefonu, tudi vinjen, zna biti v nevarnosti, zato se po pomoč obrnite tudi na policijo.

Kakorkoli že, smisel vidim v prevzemanju odgovornosti za lastno skrb. Skratka, naj si poišče pomoč, vi ga pa podprite pri tem.

Srečno.

- - Edin Duraković, STUDIO SIMBALEIN Center za kulturo in terapijo odnosov Ljubljanska c. 15, 1293 Šmarje-Sap t: 030 689 656 e: [email protected]

Imam podobne izkušnje, enako se je dogajalo z mojim možem, pred leti. V določenih situacijah se mu je čisto utrgalo in je fantaziral vse živo. Vedno je bil pri tem prisoten alkohol, zadostovalo je pa že eno pivo ali dve.
V eni od takih situacij sem ga s pomočjo sorodnikov peljala na pregled k psihiatru in se je izkazalo, da je psihotičen. Se je potem zdravil v bolnici.

Moj nasvet je: čimprej na pregled k psihiatru. Lahko gre za resno psihično bolezen. Ne vem, kaj bi tukaj lahko pomagal CSD – tam pač niso zdravniki in bodo težko prepoznali, kaj se z možem dogaja. Ti sama najboljše veš, ker ga vidiš v takem stanju. Moj mož je bil popolnoma prepričan, da je z njim vse v redu in bi znal tudi druge prepričati. Samo zdravnik je kompetenten, da prepozna bolezen.

Vse dobro in čimprej ukrepaj!

Spoštovana,

hvala za vašo izkušnjo. Centri za socialno delo so v takih primerih v vlogi povezovalca služb v mreži storitev in programov za psihosocialno pomoč in lahko zelo koristijo.

Lep pozdrav,

- - Edin Duraković, STUDIO SIMBALEIN Center za kulturo in terapijo odnosov Ljubljanska c. 15, 1293 Šmarje-Sap t: 030 689 656 e: [email protected]

Brez zamere, vendar moderator, ki je zgoraj podal dva odgovora, si ne zasluži naziva moderator.
Oprostite, ali sploh poznate stroko, ki jo moderirate. Pa saj je vsakemu kolikor toliko razgledanemu človeku jasno, da gre za “psihično situacijo” in da je potreben kontakt s psihiatrom ali psihologom, vsaj za začetek. Ne pa predlagati nekih CSD-jev, oprostite no, pa ne se hecat s takšnimi stvarmi.
Očitno ljudje, ki so v svojih družinah doživeli takšne izkušnje, več vedo od moderatorja.

K psihiatru takoj. Bo še najbolj koristno in učinkovito.

LP in srečno

Spoštovani gospod,

res je, moderatorji smo hkrati tudi učenci življenjskih izkušenj (lastnih in uporabniških) in predvsem ne sodimo. Kolikor vem, ima ta moderiran forum vselej za opraviti s psihično situacijo, tako da namesto sodbe kaj si kdo zasluži kaj ne poskusite s pristnimi besedami vaših izkušenj, tako bo odziv lahko tudi od koristi. Vse v redu, če vas je primer izzval, ampak pri izbiri odzivanja se pa niste potrudili, to je vendarle moderiran forum z ugledom, za katerega skrbimo in v katerega vlagamo.

Po pomoč v stiski se lahko obrnemo na različne načine in naslove, posvet je le en od njih, saj je vsaka stiska primer zase in uporabnik (z družino) najbolje začuti kaj je primerno zanjo v dani situaciji, saj gre za neposredno izkušnjo in odgovornost za izbiro. Na vrat na nos trpečega napotiti k enemu strokovnjaku zgolj zato, ker je nekomu jasno, da gre za “psihično situacijo”, pa bi bilo povsem neetično in nestrokovno, saj sploh ne gre za to, imamo namreč mrežo strokovnih teles (CSD-PP-ZD-NVO itn. s programi in storitvami), ki omogočajo kvalitetno izbiro kaj in kako glede na kontekst stiske.

Upam in želim si, da je uporabnica v tem času našla zase varno in ustrezno pot.

Lep pozdrav in vse dobro,

Edin Duraković,
skrbnik foruma

New Report

Close