Najdi forum

Pozdravljeni

Stara sem 30, moz pa 32. poročena sva 5let in nimava otrok in to je tudi eden od problemov, ki ga imava vendar njegov največji problem je, da je zasvojen z računalnikom z igricami na zalost to navado ima ze od nekdaj in ne od danes mene pa moti to zelo. Zdaj počas je čas, da se nekaj naredi glede tega dovolj je bilo tega!

On res rabi pomoč, zato, ker tudi postaja agresiven ko igra igrice, skoz ga moram vlečti ven da greva na kavo, ali nakupovati skupaj ali na sprehod. Na zalost na njegovo sestro in brata ne moram računati ker nimava stikov z njima. Starše pa noče poslušati. In z nobenemu nima stikov on hoče biti sam zmeraj sam z mano.

Zgodilo se je tudi kjer sem morala iti nekam imela en termin in eno majhno besedico sem mu rekla je začel razbijati stvari po stanovanju. Mene to njegovo obnašanje me ZELO skrbi !!!!!  in tudi sama nimam dovolj moči da bi njega USTAVILA ko to počne.!!

Zanima me:

• Zakaj ima sedaj take napade kar od enkrat? Prej tega ni počel (VSAJ razbijal ni stvari)

• In kaj lahko sama naredim glede tega? koga moram poklicati, ko se to dogaja?

• Kako naj ga odvadim od računalnika?

 

 

Pozdravljeni,

razumem, da se nahajate v težki situaciji in je vaša skrb za moža povsem upravičena. Agresija, ki jo kaže, je lahko posledica frustracije, stresa ali občutka nemoči, ki ga doživlja med igranjem iger. Morda so igre postale bolj zahtevne ali pa se je začel bolj resno vživljati vanje. Pomislite tudi, ali so se v zadnjem času zgodile kakšne druge spremembe v njegovem življenju, na primer stres v službi ali osebne težave, ki bi lahko prispevale k njegovi agresiji.

Pomembno je, da se z njim pogovorite v mirnem trenutku, ko ni pod vplivom igre in jeze. Izrazite svoje skrbi in mu razložite, kako njegovo obnašanje vpliva na vas in vaš odnos. Izhajajte iz sebe in svojih občutkov. Če se vam zdi, da pogovor ne pomaga, razmislite o iskanju strokovne pomoči. Terapija za par ali individualna psihoterapija za vašega moža bi bila lahko zelo koristna. Če se znajdete v situaciji, ko je agresiven in razbija stvari, ne oklevajte poklicati policije, saj je varnost vas in njega na prvem mestu.

Lahko ste tudi bolj aktivni in poskusite uvajati omejitve glede časa, ki ga preživi ob igrah. Na primer, določite urnik, kdaj lahko igra in kdaj ne. Skupne dejavnosti, kot so sprehodi, šport ali hobiji tudi lahko pomagajo odvračati od računalnika. Pohvalite ga za vsak korak, ki ga naredi v smeri zmanjšanja igranja iger. Pozitivna okrepitev lahko pomaga pri spremembi vedenja. Je pa potrebno vedeti, da brez njegove notranje motivacije kakršnakoli oblika pomoči – vaša ali psihoterapevtska – ni uspešna.

Navsezadnje si lahko pomagate tudi s tem, da sami obiščete psihoterapevta in sebi priskrbite potrebno podporo v tem procesu.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close