mož je padel v depresijo
Pozdravljeni! Moj mož je padel v depresijo. V poslovnem svetu mu ne gre več tako dobro oz. trenutno se mu je pač zataknilo in je čist na tleh. Sploh ne želi komunicirati z menoj, otroci ga ne zanimajo, samo jamra in pravi da ne ve kaj naj naredi. Pol gre ven, pravi da mu paše da gre ven, ampak namesto na zrak gre v gostilno, ga seveda pije in obenem osvaja ženske. Zaradi tega podatka sem še sama doživljala čudno stanje. Od joka do tresenja…grozno…… Sexat sploh noče več ker pravi da mu ne paše.
Potem se spomne in reče da sem za vse jaz kriva, da je najbolje da kar odide…pol se premisli…pol me spet draži. Opažam da uživa, ko me spravi v negotovo stanje. Pravi, danes me je pa ta in ta klicala, dans sem pa z to in to šel na kavo itd. Ne vem ali je to res ali ne, ampak sem se včeraj odločila da je dost tega. Naj govori kar hoče, mu ne verjamem, se mi smili ker me očitno nalašč hoče prizadeti. In vse samo zaradi tega ker mu v poslu ne gre več tako dobro.
Ker sem pa vredu človek in mu kljub vsemu želim pomagati mi svetujte kaj naj naredim, da se pobere, da me neha obsojati, strašiti itd. Aja naj povem še da jemlje neke tablete proti živcem pa nevem katere.
Hvala za vašo pomoč!
Spoštovana!
Naredili ste prav, da ste poskrbeli zase. Seveda s tem ni vse rešeno.
Poskusite se z možem pogovoriti, ko bo v takem stanju, da se bo to dalo. Takrat mu povejte kaj čutite, da mu želite pomagati in, da je težko, ker vas ne pusti zraven in, da tako ne more iti več dolgo naprej in, da se bo moral tudi sam odločiti kaj želi oz. kako bi lahko sprejel vašo pomoč, če želi še kaj rešiti. Najbrž za nobenega od vas to ni več družinsko življenje in tako seveda ne boste mogli dolgo funkcionirati.
Možu morate dati vedeti, da je predvsem on odgovoren za svoje življenje in, da mu lahko le pomagate, namesto njega pa ga ne morete živeti. Ne dopustite, da bo odgovornosti in odločitve, ki bi jih moral sam sprejemati, prelagal na vas, prav tako pa tudi posledite svojih odločitev. Jasno mu povejte, da ste mu pripravljeni stati ob strani, če je tudi sam pripravljen kaj storiti.
Seveda lahko neuspeh v službi počasi postaja izgovor za to, da se mu ni potrebno več za nič odločati, prevzemati odgovornosti…
Morda bi pomagal tudi skupen pogovor z zdravnikom.
Veliko sreče!
Špela, Šent
Najprej preveri katera zdravila jemlje, ker taka zdravila ne gredo skupaj z alkoholom. Če še ni bil pri zdravniku, ga čimprej skušaj prepričati, da to stori. Naj te njegovo draženje glede žensk ne vznemirja, poskušaj to razumeti, kot njegovo stisko, ki bo prešla. Seveda bo verjetno potrebna strokovna pomoč, oz. tvoje potrpljenje.
Jaz pa mam drugi predlog. Tudi če nimaš kaj dosti pojma o poslu v katerem je, mu stoj ob strani. Ne samo z besedami ampak tudi tako, da bo dobil občutek, da lahko tudi ti pomagaš pri poslu. Pa čeprav mogoče sploh ne moreš. Probaj sedet zraven njega ko dela, zavrtet kako telefonsko in se kaj zmenit če lahko. Tako bo dobil občutek, da ni čisto sam v tem dreku in da dva vseeno lahko naredita več kot en sam. Zdaj pa mogoče ima občutek kot da je on edini ki skrbi za eksistenco. Ne vem, samo ugibam, ker ne poznam vajinih razmer in tega kar ti delaš. Ne ga pustit da sedi sam v pisarni in cel dan premišljuje kaj bi!
Podobno je pri meni doma, s to razliko, da sem se jaz z njim o njegovih težavah vedno pogovarjala, odkar pa je padel v tako stanje, pa vse odklanja. Se že nekaj let vleče, pa je vedno slabše. Noče nobene pomoči, sam si ne zna pomagati. Kot v začaranem krogu. Dežurni krivec pa sem seveda jaz.
Forum je zaprt za komentiranje.